Κορωνοϊός: Με γάντια και μάσκες οι πολίτες «αδειάζουν» τα σούπερ μάρκετ
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Έλληνες πολίτες η εξάπλωση του κορωνοϊού και στη χώρα μας, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, ωστόσο, να συστήνουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, γιατί ο πανικός δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και ο θάνατος του 66χρονου που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας η κίνηση κυρίως στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε αντισηπτικά (μαντηλάκια και τζελ) ενώ τα καθαριστικά που απολυμαίνουν φεύγουν πρώτα από τα ράφια.
Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα καρότσια γεμίζουν, ενώ και οι λογαριασμοί στα ταμεία είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένοι». Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονό ότι οι άνθρωποι να καθαρίζουν τα χερούλια από τα καρότσια, ηλικιωμένοι και παιδιά να φοράνε μάσκες και πολλοί από τους καταναλωτές να φορούν γάντια μίας χρήσεως κατά την διάρκεια των αγορών τους.
Γιατροί και φαρμακοποιοί συνιστούν ψυχραιμία
Το CNN Greece επικοινώνησε με τον παθολόγο κ. Απόστολο Κασιούρα για να μας πει πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την κατάσταση.
«Από την πρώτη ημέρα που ο κόσμος έμαθε για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, το τηλέφωνό μου χτυπάει ασταμάτητα», είπε ο κ. Κασιούρας.
Με το παραμικρό σύμπτωμα με παίρνει τηλέφωνο να τον συμβουλέψω τι να κάνει. Βρίσκεται ο κόσμος σε πανικό. Δεν σημαίνει ότι ένα απλό συνάχι είναι κοροναϊός όμως ο κόσμος φοβάται, φοβάται πολύ».
Ο κ. Κασιούρας μας έδωσε και ένα παράδειγμα: «Μία κυρία 35 χρονών επικοινώνησε μαζί μου πριν από λίγες ημέρες. Μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία. Είχε μικρό παιδί στο σπίτι. Και παρουσίασε υψηλό πυρετό. Την συμβούλεψα να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στο 1135» η απάντησή της ήταν « πήρα τηλέφωνο και μου είπαν καλέστε τον γιατρό σας».
«Εγώ τι να της πω από τη στιγμή που δεν έχω τρόπο να δω αν έχει ή δεν έχει κορωνοϊό. Της είπα να μείνει προληπτικά στο σπίτι για κάποιες ημέρες και να μην έρθει σε επαφή με άλλο κόσμο. Όλοι οι συνάδελφοι από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κάνουμε το τεστ, το μόνο που συμβουλεύουμε τους ασθενείς είναι καθαριότητα και απομόνωση», σημείωσε ο κ. Κασιούρας.
«Μένουμε σπίτι»
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής επιβάλλει η ταχέως εξελισσόμενη πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.
«Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι», τονίζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα.
Συγκεκριμένα συνιστούν προσοχή και δίνουν οδηγίες για απομόνωση ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κοροναϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας).
Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης Covid-19 ορίζεται άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα και είχε ή ενδέχεται να είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα λοίμωξης Covid-19.
Οδηγίες για τους ασθενείς
Οι πολίτες που ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.
Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
- Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
- Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
- Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
- Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
- Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
- Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
- Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
- Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
- Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
- Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
- Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
- Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
- Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες.