Ενστάσεις των Θεσμών σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την Αξιολόγηση
Τις αντιδράσεις των Θεσμών στο κατατεθέν νομοσχέδιο για την Αξιολόγηση προκαλούν τέσσερις διατάξεις για τις οποίες αντιρρήσεις είχε εκφράσει στη Βουλή και η αντιπολίτευση.
Κάποιες από τις ενστάσεις έχουν να κάνουν με το θέμα των «αποσπάσεων εξπρές» οι οποίες θα γίνονται κατόπιν υπουργικής απόφασης , επειδή όπως υποστηρίζουν, καταργείται η «δικλείδα ασφαλείας» της γνωμοδότησης του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Η δεύτερη ένσταση αφορά το άρθρο 36, σύμφωνα με το οποίο οι εν ενεργεία υπάλληλοι με αίτηση που θα υποβάλλουν έξι μήνες πριν την συμπλήρωση 35ετίας και του ορίου ηλικίας, θα μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους για επιπλέον πέντε έτη, μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Η αντίδραση αφορά την αποδοχή των αιτήσεων με υπουργική απόφαση.
Επιπλέον, αντίδραση προκαλεί ο χρόνος διαθεσιμότητας ενός υπαλλήλου, ο οποίος σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα προσμετράται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή του. Οι Θεσμοί θεωρούν πως υπάρχει δημοσιονομικό κόστος.
Τέλος, ζήτημα εγείρεται με το άρθρο 48, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται κατ’εξαίρεση η παραίτηση των ΟΤΑ από ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων αποφάσεων που αφορούν διαταγή παραμονής ή επανόδου εργαζομένων στην υπηρεσία τους. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το άρθρο αυτό καταργεί την εγκύκλιο Μητσοτάκη με την οποία καταπολεμήθηκε η «βιομηχανία» προσωρινών διαταγών και της έμμεσης μονιμοποίησης συμβασιούχων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης , δεν υπάρχει η πρόθεση από την ελληνική πλευρά να πάρει κάτι πίσω, ενώ πρόθεσή της είναι όλα αυτά να συζητηθούν στις επιτροπές της Βουλής.