Κορωνοϊός: Προσοχή για απάτη - Προειδοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ.
Την προσοχή των πολιτών εφιστά το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, άτομα εμφανίζονται σε σπίτια επικαλούμενοι πως είναι στελέχη του Ε.Ο.Δ.Υ ή του υπουργείου Υγείας, που ενημερώνουν για τον κορωνοϊό ή διανέμουν σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ διευκρινίζει, ότι «κατόπιν πληροφόρησης από το υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχουν κλιμάκια Υπηρεσιών του ή του Ε.Ο.Δ.Υ που επισκέπτονται σπίτια για τέτοιου είδους ενημερώσεις. Πρόκειται προφανώς για απόπειρα εξαπάτησης, και στην περίπτωση που γίνει αντιληπτό τέτοιο περιστατικό, παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία (100)».
Χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων
Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την πιο ευπαθή ομάδα για τον κορωνοϊό, δηλαδή τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, έδωσε στους ιατρικούς συντάκτες ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμοξιωλόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ξεκαθάρισε ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, καθώς όπως είπε ο κορωνοϊός σε αυτούς είναι πιθανόν να δώσει μια βαρύτερη εικόνα νόσησης απ’ ότι σε νεότερους ανθρώπους ή παιδιά. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρισκόμαστε στην πρώτη φάση διασποράς του ιού στην κοινότητα και όλοι θα πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που μας περιβάλλουν.
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα «τους προφυλάσσουμε από τη δική μας ίωση είτε αυτή είναι γρίπη είτε οτιδήποτε άλλο συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του κορωνοϊού. Αποφεύγουμε χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά στο πρόσωπο και δεν τους αφήνουμε να πάνε στα νοσοκομεία παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος».
Είναι πολύ σημαντικό, όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας άνθρωποι με χρόνια νοσήματα να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, καθώς αυτό βοηθά στη ρύθμιση του νοσήματός τους και τους προφυλάσσει περισσότερο από τυχόν επιπλοκές των ιώσεων.
«Δεν τους αφήνουμε να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους για πάνω από 15 λεπτά» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας για μια ακόμα φορά με έμφαση ότι οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Στη δεύτερη φάση διασποράς του ιού, στην οποία όπως διευκρίνισε δεν έχουμε μπει ακόμα αλλά δεν απέκλεισε να συμβεί σε κάποιες εβδομάδες από σήμερα «το να μείνει κάποιος σπίτι δεν αρκεί. Στη φάση αυτή και εφόσον υπάρχουν συμπτώματα που επιδεινώνονται οι οικείοι του ανθρώπου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αν κάποιος είναι πιο σοβαρά θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε νοσηλεία κάτι που θα καθορίσουν οι υπηρεσίες υγείας».
Αναφερόμενος στις ομάδες υψηλού κίνδυνου είπε ότι εκτός από τα ογκολογικά περιστατικά, τα οποία έχουν μια ευαισθησία οι άνθρωποι που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι κατά σειρά επικινδυνότητας οι εξής:
«Όσοι έχουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι διαβητικοί ασθενείς».
Μια άλλη κατηγορία, για την οποία ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, είναι όσοι ταλαιπωρούνται από υπέρταση.
Όσον αφορά την περίθαλψη των ευπαθών ομάδων εφόσον εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές λόγω του κορωνοϊού είπε ότι ήδη εξετάζεται ο τρόπος που θα καλυφθούν οι ασθενείς αυτοί σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αποδρομή της εποχικής γρίπης θα βοηθήσει στο να αποδεσμευθούν κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία θα φανούν χρήσιμα για τις ευπαθείς ομάδες στη δεύτερη φάση διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα στη δεύτερη φάση, είπε ότι ίσως χρησιμοποιηθούν και κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.