Κορωνοϊός: 14 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας
Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές μετά και την νέα αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα είναι 14, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 45.
Οι 11 εκ των ασθενών είναι μέλη του γκρουπ που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και οι τρεις άτομα που είχαν επαφή με τους ανθρώπους αυτούς .
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις εκ των ασθενών είναι από τη Ζάκυνθο ενώ νοσεί και μια αεροσυνοδός.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης πως παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο για 14 ημέρες, μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εκτός από τον 67χρονο από την Ηλεία που διασωληνώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι υπόλοιποι είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτωματολογία.
Επίσης αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς πληττόμενες περιοχές.
Για τις σχολικές εκδρομές εξωτερικού, που έχουν ήδη «παγώσει», παρατείνονται τα μέτρα και μετά τις 13 Μαρτίου.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι «αναμενόμενη διασπορά της νόσου σε έναν κλειστό χώρο».
«Επαναλαμβάνω», τόνισε ο κ. Τσιόδρας «ότι η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον κορωνοϊό».
Συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 22 νέα κρούσματα στη χώρα μας, όλοι συνταξιδιώτες του 67χρονου από την Ηλεία που είχε συμμετάσχει σε εκδρομή στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Χθες διεγνώσθη και η σύζυγος του 67χρονου ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της κόρης του.
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αυτά είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς
Εκτός από τον 67χρονο, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, άλλοι δύο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία ενώ οι υπόλοιποι έχουν πιο ήπια συμπτώματα.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ορισμένοι εκ των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό παραμένουν στα σπίτια τους, σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Σε καραντίνα είναι και 11 γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο πριν εκείνος διαγνωστεί.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως με την εξέλιξη της επιδημίας θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μόνο τα σοβαρά περιστατικά της νόσου ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα θα παραμένουν απομονωμένα στα σπίτια τους.
Τα επόμενα στάδια της επιδημίας και τα μαθηματικά μοντέλα
Η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας έχει ήδη αρχίσει να τροποποιεί και τον τρόπο αντιμετώπισής του από τις Αρχές.
Από χθες, έχουν γίνει γνωστές ανακατατάξεις στη λειτουργία του νοσοκομείου του Ρίου ενώ πραγματοποιήθηκαν και αλλαγές στις εφημερίες.
Αναλυτικές οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων
Η οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, η οποία δεν είχε ασθενείς, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενηθούν τυχόν νέα σοβαρά κρούσματα ενώ εάν κριθεί απαραίτητο το ίδιο θα ισχύσει και για την κλινική ΩΡΛ του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι σε επόμενα στάδια της επιδημίας τα περιστατικά κορωνοϊού να νοσηλεύονται σε ξεχωριστές πτέρυγες του νοσοκομείου ή ακόμη και να εκκενωθούν μικρές μονάδες υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.
Μάλιστα, σε οκτώ νοσοκομεία –«Γ. Γεννηματάς», Λαϊκό, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης και νοσοκομείο Καστοριάς- τοποθετούνται ειδικά σημεία διαλογής και υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων, τα λεγόμενα isolation boxes.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε χθες πως ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε επιδημική φάση, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Επέμεινε δε στο γεγονός ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό.
Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Η Αμαλιάδα, μάλιστα, έχει περάσει στη φάση ΙΙ, δηλαδή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Ωστόσο, «δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν».
Ως προς τα μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής τόνισε:
«Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δύο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών».