ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τους εργαζόμενους και την απουσία από την εργασία

(AP Photo/Francois Mori)

Σε 31 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά και την ανακοίνωση 22 νέων κρουσμάτων την Πέμπτη, ενώ οι ειδικοί θεωρούν πλέον δεδομένη την περαιτέρω εξάπλωση του ιού και τον πολλαπλασιασμό των ασθενών μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό εξεδόθη από την ελληνική κυβέρνηση η από 25.02.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή και τη διάδοση του κορωνοϊού.

Όπως είναι φυσικό, όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ ένα από τα ερωτήματα που τίθεται είναι και αυτό που αφορά στο ζήτημα της εργασίας.

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό για την εξάπλωση – Οι σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» της επιδημίας

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, ο οποίος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ANT1, ξεκαθαρίζει λίγο το τοπίο:

Όπως επεσήμανε ο εργατολόγος, όταν έχουμε την περίφημη καραντίνα, «εφ’όσον η καραντίνα είναι βάσει εντολής γιατρού, κατά το εργατικό δίκαιο θεωρείται ασθένεια. Άρα πρώτον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ασθένεια».



Ο ίδιος κάνει λόγο για πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν από μόνες τους εντολή για καραντίνα στο σπίτι.

«Δηλαδή πληροφορούνται ότι είχατε πάει εσείς να δείτε τον γιο σας στην Ιταλία, όπου σπούδαζε, του μαγειρέψατε δυο φαγητά όπως κάνουν όλες οι μητέρες όταν έχουν παιδιά στο εξωτερικό, γυρνάτε και η εταιρεία του λέει θα μείνεις 14 μέρες σπίτι», αναφέρει και εξηγεί:

«Εκεί η καραντίνα είναι αυθαίρετη, διότι όταν δεν υπάρχει εντολή γιατρού, δεν μπορεί ο εργοδότης να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να μείνει επειδή προήλθε από μια χώρα…».

«Επίσης κάνουν το χειρότερο: τους συμψηφίζουν με ημέρες άδειας/αναψυχής. Αυτό δεν επιτρέπεται», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο κ. Καρούζος υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βγάλει εγκύκλιο το γρηγορότερο δυνατό για να αποσαφηνιστούν (τα δικαιώματα), «γιατί υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία, γονέων που πλέον αν κλείνουν τα σχολεία, μένουν σπίτι, κρατάνε αυτοί τα παιδιά και από τη δουλειά λείπουν αδικαιολόγητα. Γιατί επίσης δεν υπάρχει νομοθεσία».

Ο εργατολόγος ξεκαθαρίζει: «Όταν υπάρχει παραπομπή γιατρού θεωρείται άδεια ασθενείας, όταν δεν υπάρχει παραπομπή γιατρού και κάποιος πρέπει να μείνει προληπτικά επειδή του το λέει ο εργοδότης, δεν μπορεί να το συμψηφίζει με τις ημέρες άδειας/ αναψυχής. Θα πρέπει να του καταβάλλεται ο μισθός».

Τέλος, ο κ. Καρούζος αναφέρεται σε εταιρείες, οι οποίες δίνουν ερωτηματολόγια στους εργαζόμενους πώς πέρασαν σαββατοκύριακο, πού πήγαν, τι έκαναν. Ή τους κάνουν θερμομέτρηση κατά την είσοδο στην επιχείρηση. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «αυτό είναι παράνομο, παραβιάζει προσωπικά δεδομένα. Ο γιατρός εργασίας πρέπει να τα κάνει αυτά, όχι ο εργοδότης», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης