Αποστολή CNN Greece Μυτιλήνη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μιλούν για τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια
Ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλάει στο CNN Greece για την κατάσταση στη Μυτιλήνη και το εχθρικό κλίμα που αντιμετωπίζουν ως ΜΚΟ στο νησί.
Αποστολή στη Μυτιλήνη: Χρήστος Παναγόπουλος
Μετά από 12 χρόνια αρωγής, ο κ. Βεΐζης αναφέρει ότι «σήμερα έχουμε ανθρώπους στη χειρότερη κατάσταση που μπορώ να σας περιγράψω».
«Η κατάσταση ξεκινάει από το 2016 όταν υπογράφτηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», προσθέτει, λέγοντας ότι πάνω από 20.000 γυναίκες, παιδιά και άντρες έχουν εγκλωβιστεί στη Μυτιλήνη «σ’ έναν χώρο που λέγεται Μόρια», χωρητικότητας 2.880 ατόμων.
O κ. Βεϊζης, περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση της κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούλιο, να μην έχουν πρόσβαση στον ΑΜΚΑ οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες.
«Πάνω από 60.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο 100 παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροιες», εξηγεί και υπογραμμίζει:
«13.000 παιδιά ζουν στη Μόρια, εκ των οποίων τα 1.000 είναι ασυνόδευτα, έρχονται στο ιατρείο και μας λένε "θα 'θελα να πεθάνω"».
Σε ερώτηση αναφορικά με τις απειλές και τις επιθέσεις σε μέλη των Γιατρών Χωρίς Σϋνορα τον τελευταίο μήνα, ο γιατρός αναγνωρίζει την κούραση της τοπικής κοινωνίας. «Οι πρόσφυγες και οι ντόπιοι έχουν κουραστεί από την κατάσταση, η αλληλεγγύη έχει κουραστεί με κάποιο τρόπο», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Πριν λίγους μήνες ξεκίνησε μία ρητορική κατά των ΜΚΟ. Στο πλαίσιο αυτής της ρητορικής "κατά των κακών οργανώσεων που κάνουν αυτά τα κακά πράγματα", υπήρξαν ομάδες ανθρώπων που εκμεταλλεύτηκαν αυτήν τη ρητορική, θεωρώντας ότι για την κατάσταση που υπάρχει στη Μόρια και στο νησί ευθύνονται οι οργανώσεις. Δεχτήκαμε ανθρώπους που απειλούν τα μέλη των ΓΧΣ, κατά τη μετάβασή τους στο ιατρείο στη Μόρια ή όταν τους βρίσκουν στη διαδρομή της επιστροφής για τα σπίτια τους, θεωρώντας ότι πρέπει να φύγουν από το νησί».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικοινώνησαν με τις τοπικές και αστυνομικές αρχές καθώς και με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, για το ζήτημα των προπηλακισμών. Σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη υπήρξε αναγνώριση του προβλήματος και εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τα μέλη της ιατρικής φροντίδας που -μεταξύ άλλων- με τη δράση τους μειώνουν και την πίεση που δέχεται το Βοστάνειο Νοσοκομείο, λόγω του προσφυγικού.
Μάλιστα, ο κ. Μουτζούρης δεσμέθηκε ότι δεν θα ξαναδεχθούν επίθεση οι γιατροί και τα μέλη της οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο περιφερειάρχης βρέθηκε στη Μόρια και συζήτησε με τους κατοίκους, ζητώντας τους να μην υπάρξουν άλλες επιθέσεις.
«Παράγουν ανθρωπιστικό έργο, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτό που έχετε σαν εικόνα για τις ΜΚΟ», είπε ο κ. Μουτζούρης.
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους καθημερινά ανάλογα με τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν γύρω από την Μόρια και στην Μυτιλήνη.
Η οργάνωση είναι αποφασισμένη να παραμείνει στο νησί για να εξασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν την ιατρική και ψυχική φροντίδα που χρειάζονται.