ΕΛΛΑΔΑ

«Αβρούπα, Αβρούπα»: Έτσι γίνεται η μεταφορά των μεταναστών στα σύνορα

«Αβρούπα, Αβρούπα»: Έτσι γίνεται η μεταφορά των μεταναστών στα σύνορα
AP Photo/Omer Kuscu

Μια καινούργια αγορά άνοιξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κωνσταντινούπολη, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Ερντογάν ότι ανοίγει τα σύνορα της χώρας σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Ξεκινώντας από πόλεις της Ανατολίας, πρώτο σημείο συνάντησης τους πριν από τα σύνορα είναι η Κωνσταντινούπολη και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων στη συνοικία Εσενλέρ και η λεωφόρος Βατάν. Από εκεί ξεκινούν τα λεωφορεία, τα μικρά επιβατικά οχήματα τύπου βαν, τα ταξί, ακόμη και ΙΧ αυτοκίνητα με προορισμό τα σύνορα με την Ελλάδα, στην Αδριανούπολη. Υπάρχουν και άλλα σημεία συνάντησης, αλλά αυτά τα δύο είναι τα βασικά. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι και οι ίδιες οι τουρκικές αρχές ναύλωσαν λεωφορεία που μετέφεραν τα πλήθη στα σύνορα.

Στο σταθμό του Εσενλέρ τα εισιτήρια για τα λεωφορεία έχουν εξαντληθεί. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο μέσο που θα τους μεταφέρει στην Αδριανούπολη, καταλήγουν στη λεωφόρο Βατάν. Εκεί οι οδηγοί «αλιεύουν» επιβάτες φωνάζοντας «Αβρούπα, Αβρούπα». Ευρώπη στα τουρκικά.

Διαβάστε επίσης:
«Τους μισούς στην Ευρώπη εγώ τους έστειλα»: Κυνική ομολογία Τούρκου διακινητή

Η ρεπόρτερ της Hurriyet, που βρέθηκε στο σημείο, έγινε μάρτυρας ακραίων φαινομένων αισχροκέρδειας. Ανέφερε περίπτωση που οδηγός εισέπραξε 4.000 δολάρια (3.600 ευρώ ) για τη διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη στα σύνορα, μία απόσταση περίπου 250 χιλιόμετρων. Οι πιο τυχεροί μπορεί και να βρουν εισιτήριο ακόμη και με 100 (15 ευρώ) έως 200 λίρες (30 ευρώ).

Η συναλλαγή και η αναχώρηση γίνεται μπροστά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Κωνσταντινούπολης. Οι Αρχές γνωρίζουν.

Ένας ταξιτζής εξομολογείται ότι, την πρώτη βραδιά που «άνοιξαν τα σύνορα», μετέφερε μία οικογένεια στην Αδριανούπολη για 4.000 δολάρια (3.600 ευρώ). Ένας άλλος ταξιτζής εξοργίζεται: «Μα καλά, δεν έχεις τον Θεό σου; Τόσα χρήματα»; Όταν ρωτάει η δημοσιογράφος πόσα παίρνει εκείνος για την ίδια διαδρομή, απαντά: «Εγώ τους πηγαίνω για 1.500 λίρες (217 ευρώ). 250 χιλιόμετρα δρόμος είναι. Χθες μου ‘τυχε. Περιμένω και σήμερα. Ελπίζω ότι θα είμαι τυχερός».

Στο ίδιο σημείο η ίδια δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας συναντά έναν Σύρο πρόσφυγα, τον Αμπντουλσελάμ. Βρίσκεται τρία χρόνια στην Τουρκία. Την βρίσκει πλέον πολύ ακριβή. Λέει ότι θέλει να πάει στην Ευρώπη για μία καλύτερη ζωή. Παραπονείται επειδή περιμένει εκεί έξι ώρες και για τις τιμές των εισιτηρίων. «Οι τιμές των λεωφορείων είναι πολύ υψηλές. Θέλουμε να τις παζαρέψουμε, αλλά κανείς δεν δέχεται να μας πάει πιο φτηνά» λέει.

Ένας οδηγός μικρού λεωφορείου, ονόματι Αχμέτ Σινασί, περιμένει επιβατές για την Αδριανούπολη. Είναι άυπνος. Από το πρωί της προηγούμενης ημέρας λέει ότι πήγε στην Αδριανούπολη και γύρισε 15 φορές. «Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να κάνουν παζάρια, αλλά δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορούν να φύγουν με τα κανονικά λεωφορεία. Δεν υπάρχουν θέσεις. Αναγκαστικά θα φύγουν από εδώ» λέει. Ο ίδιος επιχειρεί να δώσει και ένα ηθικό άλλοθι στην επαγγελματική του δραστηριότητά. Πιστεύει ότι εκτός από τα χρήματα που κερδίζει, προσφέρει και υπηρεσίες στην πατρίδα του: «Να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τη χώρα και να μην ξαναγυρίσουν. Για αυτό τους πηγαίνω». Οι άλλοι οδηγοί που ακούν τον διάλογο κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι.

Το ίδιο περίπου σκηνικό συνεχίζεται και στην Αδριανούπολη: Οδηγός ΙΧ ζήτησε από ρεπόρτερ της ίδια εφημερίδας 100 λίρες (15 ευρώ) για να του δείξει τα περάσματα προς την Ελλάδα στο ποτάμι, σε μία απόσταση 2-3 χιλιομέτρων.