ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Μεταφέρθηκαν στη στεριά οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις βάρκες

Μυτιλήνη: Μεταφέρθηκαν στη στεριά οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις βάρκες

Εκατό και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από όσους έφτασαν στο νησί σήμερα, Κυριακή, μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για τους επιβαίνοντες σε δύο βάρκες που οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσεγγίσει στο ΚΥΤ της Μόριας και να τους αποβιβάσει εκεί.

Καθώς επίσης και τους επιβαίνοντες σε μια βάρκα που κάτοικοι της Θερμής δεν επέτρεψαν να αποβιβασθούν στο λιμάνι της Θερμής και αυτή τη στιγμή ρυμουλκούνται από το Λιμενικό Σώμα σε άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποβιβασθούν.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση, όταν ομάδα πολιτών απέκλεισε το λιμάνι της Θερμής μη επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί.

Επεισόδια και προπηλακισμοί

Επιπλέον, προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος του Der Spiegel Γιώργος Χρηστίδης.

Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Χωρισμένο στα δύο το νησί

Τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης κλείνει με δήλωση του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης «έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο».

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κύτελης «στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ο κ. Κύτελης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου».

Και κατέληξε ο κ. Κύτελης: «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί».

Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».

500 μετανάστες και πρόσφυγες μέσα σε λίγες ώρες στα νησιά

Περί τα 500 άτομα έχουν περάσει από τα χαράματα σήμερα με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στη Μυτιλήνη που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές πέρασαν μέχρι στιγμής, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες. Στη Χίο σημειώθηκαν τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες. Και τέλος στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες. Στο σύνολο τους μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να καταμετρηθούν και να ταυτοποιηθούν.

Στη Μυτιλήνη η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας. Όπως λένε ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη. Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.

Το πρωί, όπως λένε, μετακινήθηκαν στις ακτές όπου τους περίμεναν βάρκες στις οποίες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν. Όπως καταθέτουν κατά την αναχώρησή τους στις ακτές ήταν παρόντες ένστολοι πολλοί από τους οποίους και ένοπλοι.

«Καλή τύχη»

Το Λιμενικό Σώμα, από την πρώτη στιγμή, με σκάφη του βρισκόταν στη θαλάσσια οριογραμμή. Στελέχη του απευθύνονταν, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στους ομολόγους τους της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να παραλάβει τους επιβαίνοντες στις βάρκες οι οποίοι μάλιστα βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως όμως καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες από ελληνικής πλευράς, οι Τούρκοι επιβαίνοντες στις ακταιωρούς, οπότε αυτές εμφανιζόταν δεν έκαναν το παραμικρό, ειρωνευόμενοι μάλιστα τους Έλληνες αξιωματικούς φωνάζοντας «Good luck» («Καλή τύχη»).

Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν γίνονται με λεωφορεία που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Ενώ σε εφαρμογή κανόνων προστασίας από τον κοροναϊό διανέμονται μάσκες μιας χρήσεως τις οποίες αμέσως φοράνε.