ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός- Δημόπουλος: Το 85% των νοσούντων θα έχει ήπια συμπτώματα

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Ήταν αναμενόμενο να υπάρξει κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα» δηλώνει στο CNN Greece o καθηγητής Αιματολογίας και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αθανάσιος Δημόπουλος, μετά την επιβεβαίωση ότι μία 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη νοσεί από την ιογενή πνευμονία και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». 

«Όταν έχουμε κρούσματα και σε αρκετή μεγάλη πυκνότητα σε μία τόσο γειτονική χώρα, με την οποία υπάρχει μία πολύ συχνή επικοινωνία, ήταν αναμενόμενο», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει ομάδα πληθυσμού που κρίνεται πιο ευάλωτη στον νέο κοροναϊο, ο διευθυντής της πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα», εξηγεί:

«Ξέρουμε ότι από τα 100 άτομα τα οποία θα νοσήσουν από τον ιό, στα 85 άτομα ο ιός διαδράμει ήπια και περίπου στο 15% μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα και να χρειαστεί νοσηλεία. Από αυτούς τους ανθρώπους ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κι ακόμα και μηχανική υποστήριξη». Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, πρόκειται για ένα ποσοστό που ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε ευπαθείς ομάδες, όπως ισχύει και σε περιπτώσεις κοινής γρίπης.

«Σε πρώτη φάση, οι άνθρωποι που προέρχονται από πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγείας τους, δηλαδή να παίρνουν τη θερμοκρασία του σώματος τους και να παρακολουθούν για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων ενός κοινού κρυολογήματος ή κοινής γρίπης».

Σε περίπτωση συμπτωμάτων σε πολίτες που βρέθηκαν σε «ύποπτες» περιοχές, όπως για παράδειγμα καταρροή, ο κ. Δημόπουλος συστήνει την παραμονή στο σπίτι και την επικοινωνία είτε με τον ατομικό γιατρό τους είτε με τον με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Γενικές συστάσεις

Γενικά, αυτήν την περίοδο πρέπει αν για παράδειγμα έχουμε άτομα σε γραφείο που έχει πάρα πολύ κόσμο:

  • Εάν κάποιο άτομο εμφανίσει συμπτώματα καταρροής, φτερνίζεται, τσούζουν τα μάτια του, χαμηλό πυρετό, καλό είναι να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει ότι ενδεχομένως έχει μία ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού. Από εκεί και πέρα αν ενδείκνυται, να υποβληθεί σε εξετάσεις.
  • Εάν κάποιος αισθάνεται ότι μπορεί να έχει μία τέτοια λοίμωξη, καλό θα είναι να βάλει μία μάσκα και ενημερώσει το περιβάλλον του ότι μπορεί να είναι κρυωμένος. Επίσης πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια του, να μην χαιρετάει, αγκαλιάζει ή φυλάει.

«Εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η προσωπική ατομική ευθύνη», τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τα χαρακτηρίζει ως ενδεδειγμένα και εφαρμόσιμα. «Σκοπός είναι -ιδίως στην αρχή όταν υπάρχει περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων- να απομονώνονται τα κρούσματα και να γίνεται η ιχνηλάτηση των ατόμων με τα οποία ήρθαν σε επαφή τις τελευταίες 10-15 ημέρες, προκειμένου να μπορέσουμε να μείνουμε σε ένα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων».

Τι ισχύει με τις επιφάνειες

«Υπάρχουν κάποια δεδομένα ότι ο ιός Covid-19 μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες όπως πόμολα, πλαστικά ή μέταλλα, για μία περίοδο αρκετών ημερών», απαντά ο κ. Δημόπουλος σε ερώτηση για το τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για την επιβίωση του Covid-19, σε επιφάνειες.

«Επομένως καλό είναι όσο μπορούμε να πλένουμε τα χέρια μας», καταλήγει ο κ. Δημόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης