ΕΛΛΑΔΑ

«Ζητήσαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό»: Σε αναβρασμό τα νησιά για τις νέες δομές προσφύγων

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Aggelos Barai)

«Ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Χθες το βράδυ έλαβα μήνυμα από την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας»: αυτό ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τις νέες δομές προσφύγων στα νησιά.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, o Κώστας Μουτζούρης τόνισε:

«Έχει ληφθεί απόφαση τα νησιά μας, που είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή, να γίνουν "αποθήκες ψυχών". Δεν θέλουμε τα χρήματα με τα οποία έχει πει η Κυβέρνηση ότι θα ενισχυθούν διάφορες υπηρεσίες στις περιοχές μας, εμείς θέλουμε να μείνουν ελληνικά τα νησιά, να μην εκφυλιστούν τα νησιά μας».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «υπήρχε πρόταση για μετακίνηση πληθυσμού από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε ακατοίκητα νησιά, η οποία απορρίφθηκε. Όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι των νησιών ομονοούν και έχουν κοινή στάση και η κυβέρνηση στέλνει διμοιρίες των ΜΑΤ».

Συμπλήρωσε δε, πως «επεισόδια μπορεί να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή».



«Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει απέναντι της 200.000 κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρά 10.000.000 κατοίκους στην υπόλοιπη χώρα» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Αυτό που προτείνουμε είναι να γίνει μια δραστική αποσυμφόρηση των νησιών, για να δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να αποσυμφορήσει τα νησιά. Θέλουμε ενίσχυση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. Επί έξι μήνες ακούω διάφορα, έχω χάσει και εγώ και οι κάτοικοι την εμπιστοσύνη μου. Από γραφείου, οργανώνονται ωραία σχέδια, αλλά στο πεδίο της εφαρμογής...».

Με τη σειρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Π. Μπογδάνος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, επεσήμανε ότι το 19% του υφιστάμενου αυτή τη στιγμή πληθυσμού στο νησί είναι οι αιτούντες άσυλο και οι παράτυποι μετανάστες «επηρεάζοντας τη δραστηριότητα όλου του νησιού, προφανώς και του τουρισμού».



Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός «δεν θα βγει», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει την κατάσταση ή «κάποιος μεταφέρει λάθος εικόνα».

«Η μη εφαρμογή του σχεδίου της Κυβέρνησης κρύβει τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στα νησιά χιλιάδες άνθρωποι και ακόμη να οδηγηθούμε και στην δημιουργία μειονότητας στα νησιά, με ότι αυτό σημαίνει», σημείωσε ο κ. Μπογδάνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

«Σαφέστατα και ακούγεται πολύ όμορφο όταν είσαι πολύ μακριά ότι "θα πάρω χιλιάδες ανθρώπους και θα τους πάω κάπου αλλού". Είμαι σε μια πόλη 8.000 κατοίκων. Είναι δυνατόν να χτιστεί δίπλα της μια άλλη πόλη 8.000 κατοίκων και να το κάνει δεκτό αυτή η πόλη;» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Στάντζος, «γιατί με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως φτιάχνονται τα κλειστά κέντρα, δεν ενισχύονται το νοσοκομείο, ο Δήμος, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς; Γιατί δεν ισχύουν για αυτά οι κατεπείγουσες διαδικασίες;».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως:

«Η κυβέρνηση δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει μια δομή 50.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιδεικνύει την ισχύ της στο να μείνουν χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά. Εμείς πήραμε ομόφωνη απόφαση την Κυριακή στην Σάμο για κινητοποιήσεις και για αποκλεισμό της περιοχής όπου πρόκειται να γίνει το κλειστό κέντρο. Εμείς ετοιμαζόμαστε για τουρισμό στα νησιά μας. Τι θα γίνει;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης