ΕΛΛΑΔΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μόρια κρούει ο ΟΗΕ - Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Tην επείγουσα εκκένωση των οικογενειών και των ασθενών από το στρατόπεδο της Μόριας ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο πληθυσμός του στρατοπέδου της Μόριας έχει αυξηθεί από τους 5.000 του περασμένου Ιουλίου στους περίπου 20.000 αιτούντες άσυλο, με νέες οικογένειες να φτάνουν καθημερινά. Ακόμα και οι πιο ευάλωτες νέες αφίξεις δεν μπορούν να βρουν χώρο εντός του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φτιάξουν αυτοσχέδια «καταφύγια» στον γεμάτο σκουπίδια παρακείμενο ελαιώνα.

Πάνω από το 85% των αφίξεων της περασμένης χρονιάς ήταν πρόσφυγες. «Η πλειοψηφία των οικογενειών είχε καταγωγή από το Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς επίσης από την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Κονγκό και αλλού», σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντρέι Μάετσιτς, «περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν σε κέντρα υποδοχής σε πέντε νησιά ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 5.400 ανθρώπους».

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όσων βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γεγονός που επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης», λέει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει γενναιόδωρη και συμπονετική, παρά την ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση και τα νησιά του Αιγαίου έχουν σηκώσει ένα εξαιρετικά δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν με όρους αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Είναι ζωτικής σημασίας και άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων με το να δεχθούν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο και το άνοιγμα των νέων χώρων υποδοχής».

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της για τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα».

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 42.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Λόγω της πολιτικής περιορισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να φύγουν και «είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο από ένα σύστημα ανεπαρκές, με ελλιπή στελέχωση και υπερβολικό φόρτο εργασίας».

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Η καρδιολόγος Χάνα Ποσπισίλοβα, εθελόντρια γιατρός στη Μυτιλήνη, μιλώντας στον Guardian κάνει λόγο για αποτυχία περίθαλψης ασθενών και ευάλωτων ατόμων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη κρίση της δημόσιας υγείας.

«Είμαι μία έμπειρη γιατρός, έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα στη Μυτιλήνη με έκανε να βάλω τα κλάματα. Είδα πολλά παιδιά για τα οποία ανησυχούσα ότι μπορεί να πεθάνουν λόγω υποσιτισμού. Συνάντησα ένα βρέφος που μύριζε άσχημα -η μητέρα του δεν είχε καταφέρει να το κάνει μπάνιο για εβδομάδες διότι υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι μπορούσε να πεθάνει».

«Υπάρχουν παιδιά, μεταξύ 12 και 15 ετών, που ζουν σε ελαιώνες και είναι ξυπόλυτα. Αρκετά από αυτά έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε διότι πρέπει να κάνουν μπάνιο. Όμως κάτι τέτοιο σημαίνει αναμονή τριών ωρών υπό επικίνδυνες συνθήκες: κάποιοι κρατούν μαχαίρια και μετά την τρίωρη αναμονή έχουν μόλις δύο λεπτά για να κάνουν μπάνιο».

«Τους εξηγώ ότι πρέπει να πετάξουν τα ρούχα τους και μου απαντούν πως είναι τα μόνα που έχουν. Φορούσαν τα ίδια ρούχα για επτά συνεχόμενους μήνες. Έβλεπα καθημερινά 20 ανθρώπους και όλοι τους είχαν μία ιστορία τρόμου να αφηγηθούν»

Η βασική ανησυχία της είναι ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημία.

«Είδα πολλούς ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα και παρά το κρύο λόγω χειμώνα, τους στέλναμε πίσω σε βρεγμένες σκηνές, σε ένα υπερπλήρες στρατόπεδο. Ανησυχώ για μία εκδήλωση και εξάπλωση πανδημίας. Δεν έχουν ζεστό νερό, πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό, δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν αιμορραγία ούλων».

«Οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται στις ιατρικές εγκαταστάσεις, παίρνουν αντιβιοτικά, συνεχίζουν να βήχουν και να έχουν πυρετό. Η ισπανική γρίπη (σ.σ. πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων) είχε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα όταν ξεκίνησε να εκδηλώνεται, σε υπερπλήρεις δομές όπου οι άνθρωποι έπασχαν από ιογενή λοίμωξη που εξελίχθηκε σε βακτηριδιακή λοίμωξη, η οποία και τους σκότωσε».

«Αυτό είναι που με ανησυχεί. Αντιμετωπίζουμε ασθενείς αλλά κανείς δεν θεραπεύεται. Είναι αδύνατο να αναρρώσουν σε αυτές τις συνθήκες».

Οι γιατροί που βρίσκονται στο νησί έχουν προειδοποιήσει ότι οι τόσο κακές συνθήκες διαβίωσης θέτουν σε καθημερινή βάση τη ζωή των αιτούντων άσυλο σε κίνδυνο.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης για το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλιο, δεν χορηγείται στους αιτούντες άσυλο προσωπικός αριθμός υγείας (σ.σ. ΑΜΚΑ) προκειμένου να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο κρατικό σύστημα υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις- να μην έχουν πρόσβαση στην κρατική περίθαλψη και σε φαρμακευτική αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε στην ανάκληση Κοινής Υπουργικής Απόφασης -της προηγούμενης κυβέρνησης- για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, με αποτέλεσμα οι αιτούντες ασύλου και διεθνούς προστασίας να αποκλείονται από τη δημόσια περίθαλψη.

Ο νόμος για τη διεθνή προστασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης που θα επέτρεπε την πρόσβαση σε δωρέαν περίθαλψη και φάρμακα, ωστόσο η απαραίτητη ΚΥΑ των υπουργείων Μετανάστευσης, Παιδείας, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας υπογράφτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Μουτζούρης: «Με τις συνθήκες που επκρατούν, τίποτα δεν αποκλείεται»

Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη ως ένα «καζάνι που βράζει», ενώ ζήτησε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Κληθείς να σχολιάσει το εκτενές δημοσίευμα του Guardian, ο κ. Μουτζούρης -μιλώντας στο CNN Greece- χαρακτήρισε «φρικτές» τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο. «Πλέον σχεδόν 21.000 άνθρωποι που ταξίδεψαν για να φτάσουν στην Ευρώπη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια και πλήρως εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με τους φόβους για ενδεχόμενη κρίση στη δημόσια υγεία δηλώνει:

«Με τις συνθήκες που επικρατούν, τίποτα δεν αποκλείεται»

«Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας περιορίζονται σε ζητήματα όπως η διαχείριση λυμάτων, δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό», εξηγεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης