ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Απίθανο να μην φτάσει στην Ελλάδα ο νέος κοροναϊός

Για τις πιθανότητες να έχουμε κρούσμα του νέου κοροναϊού και στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρης Τσιόδρας.

«Θα είναι απίθανο να μην φτάσει στην Ελλάδα (σ.σ ο κορονοϊός)» ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση. Οπωσδήποτε πρέπει να βασιζόμαστε στα επιστημονικά δεδομένα. Αυτήν την στιγμή το επίκεντρο της επιδημίας, το 99% των περιστατικών είναι στην Κίνα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Όλος ο αγώνας μας και η ανησυχία μας είναι να "πιάσουμε" το περιστατικό που θα έρθει στην Ελλάδα έγκαιρα. Να το διαγνώσουμε και να το απομονώσουμε για να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως, αν και αυτή τη στιγμή έχουν χρηματοδοτηθεί μεγάλοι επιστημονικοί φορείς του εξωτερικού με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, στο καλύτερο σενάριο θα είναι έτοιμο σε τέσσερις με έξι μήνες.



Στο «Σωτηρία» οι Έλληνες που επέστρεψαν από την Ουχάν

Την ίδια ώρα σε καραντίνα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» θα παραμείνουν οι Έλληνες που γύρισαν από την Ουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός και μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 900 ανθρώπους.

Οι δύο Έλληνες είναι ήρεμοι και ανακουφισμένοι, καθώς οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πως δεν είναι φορείς του νέου κοροναϊού.

Ωστόσο, θα μείνουν σε καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο. Θα υποβάλλονται καθημερινά σε εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις από τους γιατρούς της Μονάδας Λοιμώξεων. Επίσης, το επισκεπτήριο δεν επιτρέπεται και μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους μόνο με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση των κρουσμάτων

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 908 ενώ οι εργαζόμενοι άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν σε γραφεία και εργοστάσια σε όλη την Κίνα αφού η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς για την εργασία και τις μετακινήσεις. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα υπήρχαν έως την Κυριακή 3.062 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μέχρι στιγμής στα 40.171.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί πως 27 αλλοδαποί στη χώρα έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό έως σήμερα το πρωί και δύο -ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας- πέθαναν

Η Βρετανία, όπου τα κρούσματα διπλασιάστηκαν από τέσσερα σε οκτώ, ανακοίνωσε ότι ο νέος ιός αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η Ταϊβάν, που έχει 18 κρούσματα, επέκτεινε τους περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο σήμερα. Προηγουμένως, είχε απαγορεύσει την είσοδο όσων προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα καθώς και τον ελλιμενισμό ξένων κρουαζιερόπλοιων.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, μολύνοντας πάνω από 330 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης