ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Ήρθε η ώρα για ρηξικέλευθες πολιτικές στην υγεία

Pixabay

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για θεραπείες εκτός Ελλάδος, πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς τις εν λόγω θεραπείες δεν μπορεί να τις προσφέρει ο κρατικός τομέας. Εάν τις υπηρεσίες αυτές, μπορούσε να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, το κόστος θα ήταν περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.

Ήρθε η ώρα για ρηξικέλευθες πολιτικές στον χώρο της υγείας, ενώ οι γιατροί, ζητούν περισσότερο από ποτέ, να πρωταγωνιστήσουν στην επαναχάραξη συγκεκριμένων υγειονομικών πολιτικών.

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ένας κορυφαίος θεσμικός παράγοντας του ιατρικού σώματος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο CNN Greece, για την κατάσταση στο χώρο της υγείας σήμερα, εάν οι πολίτες απολαμβάνουν όλα αυτά για τα οποία πληρώνουν και πώς βλέπει την υγεία αλλά και την πρόνοια τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αναφέρεται ακόμη στην εικόνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα μεγάλα προβλήματα του ιατρικού σώματος, για την ανάγκη επαναχάραξης πολιτικών υγείας, καθώς και στα διδάγματα των Μνημονιακών πολιτικών. Το μήνυμα πάντως που στέλνει κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρο είναι, καθώς όπως σημειώνει, το 2020 δεν θα είναι μία εύκολη χρονιά για την υγεία. Ένας βασικός λόγος, είναι το γεγονός, ότι πολλοί γιατροί θα αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για το μείζον παγκόσμιο θέμα δημόσιας υγείας, που είναι ο κορονοϊός, για τον οποίο ωστόσο δηλώνει ψύχραιμος, ενώ όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότερο ψύχραιμοι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Κ. πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το πλέον επίκαιρο θέμα που είναι ο κορονοϊός, και ποια η γνώμη σας ως πρόεδρος του ΠΙΣ και ως εκπροσώπου της ιατρικής κοινότητας για τη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος δημόσιας υγείας.

- Επειδή δεν υπάρχει άνθρωπος που να νοσεί σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπάρχουν μετρημένα κρούσματα, η περιοχή της Κίνας που νοσεί η Γουχάν, έχει απομονωθεί. Εμείς στην Ελλάδα πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας και όλους τους λοιμωξιολόγους και εφαρμόζονται είναι πλήρη εξέλιξη. Έτσι, εάν εμφανιστεί ένας ασθενής, θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει και θα απομονωθεί το περιστατικό, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον θα σας έλεγα, ότι εάν τυχόν προκύψει κρούσμα από τον κορονοϊό, θα πρέπει να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ψυχραιμία προκειμένου να διαχειριστούμε τα περιστατικά. Ένα βασικό μέτρο που πρέπει να εφαρμόζουμε όπως και στην γρίπη, είναι ο ασθενής να μείνει στο σπίτι του, εκτός εάν η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που πρέπει να εισαχθεί σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

- Κύριε Εξαδάκτυλε, στην αυγή ενός νέου έτους, υπάρχει πάντα η προσδοκία για καλλίτερες και ποιοτικότερες ημέρες στην κοινωνία και δη στην υγεία. Τι προσδοκά ο ιατρικός κόσμος για το 2020, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του κλάδου, για τις οποίες ετοιμάζεστε να αγωνιστείτε και πάλι;

- Κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται στην έναρξή της από ευχές και αυτονόητα συγκεντρώνει ελπίδες που σε ό,τι μας αφορά σχετίζονται με την υγεία την οποία έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε. Το 2020 όμως δε θα είναι μια εύκολη χρονιά για την υγεία. Η παταγώδης αποτυχία των προηγουμένων ετών για τη δημιουργία ΠΦΥ, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο των κρατικών νοσοκομείων, που θα ενταθούν από τις αποχωρήσεις μεγάλου αριθμού γιατρών (λόγω συνταξιοδότησης), καθιστούν τη χρονιά αυτή απαιτητική. Οι γιατροί διεκδικούμε –αυτονόητα- τη συμμετοχή μας στην επαναχάραξη των πολιτικών της υγείας επισημαίνοντας ότι όλες οι μέχρι σήμερα αποτυχημένες προσπάθειες, είχαν κοινό συστατικό την αγνόηση των απόψεων του ιατρικού κόσμου.

- Ποια εκτιμάτε ότι είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό σώμα. Τι κρατάτε επίσης από το 2019- που ήταν ομολογουμένως μία εκρηκτική χρονιά για τον κλάδο και για εσάς προσωπικά, όσον αφορά τις εκλογές του ΠΙΣ- και τι είναι επιτακτικό να αφήσετε πίσω;

- Ο ιατρικός κόσμος της Ελλάδας διαχρονικά λειτουργεί σε ένα ανορθολογικό περιβάλλον το οποίο του δημιουργεί τα εξής προβλήματα:

  1. Έλλειψη προοπτικών.
  2. Καθημερινή δυσκολία στην άσκηση της ιατρικής (λόγω γραφειοκρατίας κλπ).
  3. Απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές για αναπτυγμένη χώρα.

Το 2019 στον κλάδο μας συντελέστηκε μία στροφή προς τη ρεαλιστική έκφραση στις εκλογές του ΠΙΣ. Η στροφή αυτή σημαίνει ότι εφεξής θα προτείνουμε και θα απαιτούμε evidence based politics, αναγκαίες και κατ’ αναλογία της μόνης παραδεκτής πλέον evidence based medicine. Η στροφή αυτή είναι αναγκαία και επιθυμητή όσο και αν συναντά την πολεμική και την συκοφαντία όσων ανάγκασαν τον ΠΙΣ σε διπλές εκλογές επιβεβαίωσης των παραπάνω.

- Πώς θα περιγράφατε σήμερα την κατάσταση των Ελλήνων ασθενών, αναφορικά με την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, στο ΕΣΥ αλλά και στις θεραπείες τους;

- Οι Έλληνες ασθενείς δικαιούνται να απολαμβάνουν περίθαλψη αντίστοιχη όλων των Ευρωπαίων συμπολιτών τους. Και μετά την δεκαετία της κρίσης, σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, παρουσιάζουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Το σύστημα υγείας όμως, χρειάζεται προσαρμογή ως προς τις προσδοκίες και τα δικαιώματα των ασθενών και στην κατεύθυνση αυτή, ο διαχωρισμός του κρατικού και ιδιωτικού τομέα είναι εντελώς αναχρονιστικός και κοστίζει. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι ως φορολογούμενοι πληρώνουμε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ για θεραπείες εκτός Ελλάδος επειδή αυτές δεν μπορεί να τις προσφέρει ο κρατικός μας τομέας. Αν λαμβάναμε όμως τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, το κόστος θα ήταν περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.

- Ποια η άποψή σας για το μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πώς τελικά την οραματίζεστε;

- Η ΠΦΥ, μετά και την τελευταία απολύτως αποτυχημένη απόπειρα της προηγούμενης κυβέρνησης, για να οργανωθεί αποτελεσματικά και καθώς η ύπαρξή της είναι απολύτως αναγκαία, θα πρέπει να στηριχθεί σε τρεις βασικές αρχές.

  1. Ελευθερία επιλογής ιατρού από τους ασθενείς.
  2. Ο κύριος όγκος των υπηρεσιών θα πρέπει να προσφέρεται για πολλούς και διαφόρους λόγους από τον ιδιωτικό τομέα.
  3. Θα πρέπει να υπάρχει ισοτιμία αποζημιώσεων μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού τομέα στην ΠΦΥ.

- Πώς φαντάζεστε την υγεία και την πρόνοια τα επόμενα 5 χρόνια στην Ελλάδα;

- Μπορώ να σας πω ότι οραματιζόμαστε μια ζηλευτή εικόνα στην Υγεία και στην Πρόνοια τα επόμενα 5 χρόνια, έχοντας αξιοποιήσει το υψηλού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις αρετές των Ελλήνων, τα όσα μας δίδαξε η κρίση, τα καλά και κακά παραδείγματα των συστημάτων άλλων χωρών από τα οποία υπάρχει τεράστια εμπειρία στον ελληνικό κόσμο. Και προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται και οι εισηγήσεις μας προς την Πολιτεία. Μπορώ να φανταστώ όμως ότι αν επιμείνουμε στις πολιτικές διαχείρισης όπως τις ζούμε τα τελευταία 30 χρόνια του χώρου της υγείας, θα βιώσουμε την πλήρη κατάρρευση και απαξίωση του συστήματος της υγείας, η οποία θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στο χώρο της υγείας για όποιον εφαρμόσει ρηξικέλευθες πολιτικές.

- Εκτιμάτε ότι μας δίδαξαν κάτι οι σκληρές Μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων ετών και τι;

- Η κρίση και οι πολιτικές της, αισθάνομαι ότι μας δίδαξαν ότι τα οικονομικά του κράτους ταυτίζονται ουσιαστικά με τα οικονομικά κάθε πολίτη. Και θέλω να πιστεύω ότι έχουμε όλοι διδαχθεί πως η μεγαλύτερη ζημία προέρχεται από τη μη-λύση λόγω πολιτικού κόστους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης