ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Σκηνές έντασης στη Μυτιλήνη για δεύτερη ημέρα

lesvosnews.gr

Νέες σκηνές έντασης μεταξύ αστυνομίας και προσφύγων/μεταναστών εκτυλίχθηκαν σήμερα, Τρίτη, στη Μυτιλήνη, όπου διοργανώθηκε συγκέντρωση από πλευράς των αιτούντων άσυλο

Περίπου 300 άτομα αφγανικής καταγωγής συγκεντρώθηκαν στις 11:30 το πρωί μπροστά το δημοτικό θέατρο της πόλης, την ώρα που η αστυνομική παρουσία στο σημείο ήταν έντονη.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, απέναντι από το δημοτικό θέατρο συγκεντρώθηκαν σταδιακά δεκάδες διαδηλωτές στους οποίους η αστυνομία δεν επέτρεψε να ενωθούν με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.

Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο σημείο και όπως αναφέρει η ίδια πηγή ξεκίνησε να απωθεί τους διαδηλωτές προς την προκυμαία.

Αποτέλεσμα ήταν γυναίκες και παιδιά να πέσουν στο δρόμο και να ποδοπατηθούν.

Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει μία γυναίκα που είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Πέτσας: Επιβεβαιώνεται η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα επεισόδια που έβαλαν χώρα χθες, Δεύτερα, στο νησί σημείωσε πως «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Όπως σημείωσε, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Περί υποκίνησης είχε κάνει λόγο και ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης.

«Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: Η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», είπε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών και στη διεθνοποίηση του ζητήματος. «Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές. Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. «Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται, όπως είπε, η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας.

«Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα χθεσινά επεισόδια

Η ένταση στη Μυτιλήνη είναι αυξημένη από χθες Δευτέρα, όταν και ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια στη διαδήλωση αιτούντων άσυλο.

Η ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι, όπου διεξήχθη πορεία τουλάχιστον 2.000 προσφύγων και μεταναστών, από το κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στην πόλη της Μυτιλήνης.

Η αστυνομία επιχείρησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά να ανακόψει την πορεία περίπου 500 διαδηλωτών που διέφυγαν από τα στενά και βρίσκονταν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ άλλοι 1.500 είχαν μπλοκαριστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από παλαιοπωλείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του stonisi.gr, κάποιοι ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στην προκυμαία όπου συνέχισαν την πορεία τους με πανό.

Η ένταση συνεχίστηκε και τις βραδινές ώρες, αυτή τη φορά μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί αιτούντες άσυλο αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό, επιστρέφοντας από τις διαδηλώσεις.

Άμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας, όμως, παρέμειναν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα στο νησί λαϊκή συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Μουτζούρης: Μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί η Μυτιλήνη

Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, έκανε λόγο για εκρηκτική κατάσταση στο νησί, ενώ γνωστοποίησε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν ήρεμη.

«Οι κάτοικοι έχουν απηύδησε και οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες, χρόνια», δήλωσε.

Όπως είπε ο ίδιος, μετά τη βραδινή ένταση, οι κάτοικοι του νησιού παρέμειναν στην πλατεία Σαπφούς για περίπου έξι ώρες.

Μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί κατά μία διμοιρία.

Ερευνάται το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με δήλωσή του ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο, τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το πρωί στη Μυτιλήνη να αποτελούν προϊόν υποκίνησης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθύμισε ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Έστειλε, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης