Γιώργος Κοτανίδης: ΕΔΕ για τον θάνατό του
Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο του ηθοποιού, Γιώργου Κοτανίδη, διετάχθη από την διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ύστερα από τα ερωτήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο διοικητής της, Παναγιώτης Στάθης, γνωστοποίησε πως η ΕΔΕ διετάχθη ώστε να βρεθεί όλο το απαραίτητο υλικό σχετικά με το πώς χειρίστηκαν οι θεράποντες ιατροί το περιστατικό, αλλά και για να υπάρχει το ημερολόγιο της ιατρικής εξέλιξης.
Όπως συμπλήρωσε, μιλώντας στο ethnos.gr, η έρευνα είναι ήδη σε εξέλιξη και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί το πόρισμα.
Ο Γιώργος Κοτανίδης άφησε την τελευταία του πνοή μετά από νοσηλεία αρκετών ημερών στο Νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς». Ήταν 74 ετών.
Ποιος ήταν ο Γιώργος Κοτανίδης
Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος Κοτανίδης φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, όπου μπήκε κατά λάθος, και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία φοιτητικού θεάτρου και κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ).
Στην Αθήνα τελείωσε τη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου έμεινε ως το 1975. Από τότε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Πολλούς ρόλους, επίσης είχε παίξει σε ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.
Στη διάρκεια της επταετίας συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενταγμένος στην επαναστατική αριστερά. Βασανίστηκε και φυλακίστηκε επανειλημμένα.
Την περίοδο 1980-85 συμμετείχε στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου «Ιθάκη» που εξέδωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Ο Γιώργος Κοτανίδης ασχολήθηκε και με τη συγγραφή, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο.
«Δεν έχω φόβο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν φοβάμαι τίποτα. Προσπαθώ να συμφιλιωθώ με το θάνατο. Αυτό είναι φυσιολογικό για έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει, όπως εγώ. Δεν είμαι πια νέος, είναι βέβαιο. Η ψυχή μου, όμως, έχει κάτι πια από τα νιάτα μου. Με γοητεύει πάντα αυτή η φράση του Καζαντζάκη "Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν πιστεύω τίποτα, είμαι ελεύθερος". Αν μπορούσα να διαλέξω μια μόνο συμβουλή από αυτές που λέω στην κόρη μου είναι μία: «Να βάζεις δυσκολίες στον εαυτό σου. Να πολεμάς τις ευκολίες σου. Να "πολεμάς" το ταλέντο σου για να το μεγαλώσεις», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του.