ΕΛΛΑΔΑ

Νέος κοροναϊός: Εγκλωβισμένοι στην Κίνα τρεις Έλληνες

Νέος κοροναϊός: Εγκλωβισμένοι στην Κίνα τρεις Έλληνες
AP Photo/Kin Cheung

Τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, για το νέο κοροναϊό σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια ώρα έχει σημάνει συναγερμός στην Ιταλία καθώς δώδεκα Κινέζοι τουρίστες, μέλη του τουριστικού γκρουπ με το οποίο έφτασαν στη χώρα οι δύο Κινέζοι που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό, νοσηλεύονται προληπτικά στο νοσοκομείο Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης.

Έχουν υποβληθεί σε όλες τις προβλεπόμενες εργαστηριακές εξετάσεις και μέχρι το Σάββατο αναμένονται τα αποτελέσματα. 'Αλλοι τρεις υπάλληλοι του ξενοδοχείου όπου διέμειναν οι δυο ασθενείς στους οποίους διαγνώσθηκε ο ιός, μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αλλά συνεχίζουν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε διέθεσε πέντε εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών, μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση συναγερμού για έξι μήνες. Το υπουργικό συμβούλιο όρισε ειδικό επίτροπο για τη διαχείριση της κατάστασης τον 'Αντζελο Μπορέλι, στέλεχος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Μπορέλι θα μπορεί να προχωρεί και σε προσωρινή κατάσχεση ξενοδοχείων, σε περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενηθούν, σε απομόνωση, άτομα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από το κοροναϊό. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περαιτέρω μέτρα και λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την διακοπή των πτήσεων από και προς την Κίνα, η οποία ισχύει από απόψε, διευκρινίσθηκε ότι δεν ισχύει μόνο για την μεταφορά επιβατών στην Ιταλία αλλά και εμπορευμάτων.

Έπτα κρούσμα στη Γερμανία

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε και έβδομο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Γερμανία και ότι πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία Webasto. Από τον ιό έχουν ασθενήσει άλλοι πέντε εργαζόμενοι της εταιρείας αυτής καθώς και το παιδί του ενός από αυτούς.

«Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά γνωστά κρούσματα του κοροναϊού στη Βαυαρία», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι για τον έβδομο ασθενή θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Άλλος ένας εργαζόμενος της Webasto, ένας Κινέζος που βρίσκεται στη Σαγκάη, έχει βρεθεί θετικός στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι επτά υπάλληλοι (πέντε Γερμανοί και δύο Κινέζοι) συμμετείχαν σε διάφορες πολύωρες συνεδριάσεις στην έδρα της Webasto στο Στόκντορφ της Βαυαρίας.

Η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει κλειστή μέχρι την Δευτέρα.

Η Webasto έχει 11 εργοστάσια την Κίνα, μεταξύ των οποίων και ένα στην Ουχάν, στο επίκεντρο της επιδημίας. Έχει απαγορεύσει στους εργαζόμενούς της τα ταξίδια από και προς την Κίνα.

Πρώτο κρούσμα και στη Σουηδία

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα βγήκε θετική στον νέο κινεζικό κοροναϊό και βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στη νότια Σουηδία.

«Πρόκειται για μία γυναίκα που επισκέφθηκε την περιοχή της Ουχάν στην Κίνα και παρουσίασε βήχα, μετά την άφιξή της στη Σουηδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

«Δεν είναι σοβαρά άρρωστη», επισημαίνεται.

Παράλληλα, Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ την ίδια ώρα, η Ιταλία κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

«Οι ασθενείς περιθάλπονται από τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακολουθούμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες για «να εντοπισθούν γρήγορα» τα άτομα που είναι πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Οι βρετανικές Aρχές δεν διευκρίνισαν πού εντοπίσθηκαν τα δύο κρούσματα, ούτε εάν τα πρόσωπα αυτά είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.

Την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους Βρετανούς να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι προς την Κίνα. Την επομένη, η British Airways διέκοψε όλες τις πτήσεις της προς την ηπειρωτική Κίνα.

83117015 980119102372034 4239459684127342592 n

Πηγή: AP Photo

Εκτιμήσεις για το εμβόλιο

Τουλάχιστον τέσσερις μήνες θα χρειαστούν για να αναπτυχθεί εμβόλιο σύμφωνα με την εκτίμηση της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία γι' αυτόν τον σκοπό θα λάβει επιπλέον πόρους ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Συμμαχίας για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI).

«Αναπτύσσουμε ήδη μια ουσία εμβολίου, η οποία έπειτα από επιτυχείς προκλινικές έρευνες θα μπορεί να δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, με ανθρώπους. Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε 16 εβδομάδες», δήλωσε η Πρόεδρος της εταιρίας Μαριόλα Φοτίν-Μλέτσεκ.

«Ο κοροναϊός προκαλεί αυτές τις μέρες ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Άνια Κάρλιτσεκ.

Προσγειώθηκε αεροσκάφος με Βρετανούς πολίτες από την Ουχάν

Την ίδια ώρα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Brize Norton, στην περιφέρεια της Οξφόρδης, προσγειώθηκε το αεροσκάφος που με έκτακτη πτήση μετέφερε 83 Βρετανούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοροναϊού.

Το αεροσκάφος μεταφέρει άλλους 27 επιβάτες άλλων εθνικοτήτων (ευρωπαίοι πολίτες από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ολλναδία), τους οποίους θα μεταφέρει άμεσα σε προκαθορισμένο αεροδρόμιο στην Ισπανία και από εκεί θα αναλάβουν την ευθύνη τους οι χώρες προέλευσής τους.

Οι Βρετανοί επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορείο και με όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις στο νοσοκομείο Arrowe Park του Γουίραλ, όπου θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, σε ειδικές εγκαταστάσεις. Εντός του αεροσκάφους, οι επιβάτες συνοδεύονταν από στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό, το οποίο επίσης θα τεθεί σε περιορισμό σε ξεχωριστή εγκατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 40 άλλοι Βρετανοί βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ουχάν - καθώς από τους 120 που αναμένονταν στην πτήση, τελικά οι 83 κατάφεραν να επιβιβαστούν - οι οποίοι θα επιστρέψουν με πτήση που θα ακολουθήσει, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος.

Τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα:

Κίνα

Περισσότερα από 10.000 κρούσματα και 213 νεκροί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της 31ης Ιανουαρίου. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι.

-Δέκα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Πολλοί ασθενείς είχαν περάσει ή διαμένουν μόνιμα στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι.

-Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

-Ένα κρούσμα στο Θιβέτ.

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία: Εννέα κρούσματα.

Καμπότζη: Ένα κρούσμα, ένας άνδρας 60 ετών από την πόλη Ουχάν που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Νότια Κορέα: Έντεκα κρούσματα.

Ινδία: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη στο κρατίδιο Κεράλα.

Ιαπωνία: Δεκατέσσερα κρούσματα.

Μαλαισία: Το όγδοο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη και πρόκειται για έναν Κινέζο πολίτη.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα, ένας άνδρας 32 ετών που έφτασε από την Ουχάν και πήρε ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο, αφού ανέρρωσε.

Φιλιππίνες: Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη: Δεκατρία κρούσματα.

Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα, μια Κινέζα τουρίστρια 43 ετών από την επαρχία Χουμπέι.

Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα.

Ταϊλάνδη: Δεκατέσσερα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδή που είχε περάσει από την Ουχάν.

Βιετνάμ: Πέντε κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς: Τέσσερα κρούσματα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ: Συνολικά έξι κρούσματα.

Ευρώπη

Βρετανία: Δύο κρούσματα.

Γερμανία: Επτά κρούσματα.

Φινλανδία: Ένα κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε καραντίνα.

Γαλλία: Έξι κρούσματα.

Ιταλία: Δύο κρούσματα, πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες.

Ρωσία: Δύο κρούσματα, Κινέζοι πολίτες.

Σουηδία: Ένα κρούσμα, μια γυναίκα που είχε περάσει από την Ουχάν και έφτασε στη Σουηδία στις 24 Ιανουαρίου.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τέσσερα κρούσματα, μέλη μιας οικογένειας Κινέζων από την Ουχάν.

Παγκόσμια απειλή

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση να κηρυχθεί ο ιός παγκόσμια απειλή έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, ωστόσο η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές σταματούν τις πτήσεις τους προς την ασιατική χώρα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Αμερικανούς υπηκόους να μην ταξιδέψουν στην Κίνα.

Η Ρωσία περιορίζει τις αερομεταφορές με την Κίνα

Παράλληλα, ξ ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει από 1ης Φεβρουαρίου τις αερομεταφορές με την Κίνα, ανακοινώνοντας ότι από τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μόνο η αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα πραγματoποιεί κανονικές πτήσεις προς τέσσερις κινεζικές πόλεις, Πεκίνο, Σανγκάη, Γκουαντζού και Χονκ Κονγκ. Παράλληλα και οι τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν κανονικά τις πτήσεις τους προς την Ρωσία. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, η οποία προεδρεύει του επιτελείου για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στην ρωσική επικράτεια.

Όλες οι πτήσεις της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot και των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω του τερματικού (terminal) F του αεροδρομίου «Σερεμέτιεβο» της Μόσχας.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης επεσήμανε επίσης ότι όλες οι πτήσεις από τις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας θα ανασταλούν.

Γενικά προτού οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ανακοινώσουν ότι αναστέλλονται οι πτήσεις τσάρτερ προς την Κίνα, κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνταν 150 πτήσεις προς την Κίνα. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούσαν 40 πτήσεις ημερησίως.

Επιπλέον εντός των προσεχών ημερών θα ληφθεί απόφαση σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες θα αναλάβουν την μεταφορά Κινέζων πολιτών από την Ρωσία προς την Κίνα. «Ταυτόχρονα θα προτείνουμε στην κινεζική πλευρά, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, όταν οι πτήσεις θα αναχωρούν από άλλες πόλεις, εκτός της Μόσχας με προορισμό την Κίνα, να μεταφέρονται με αυτές τις πτήσεις Κινέζοι πολίτες για να επιστρέψουν στην Κίνα. Αναμένουμε εντός των προσεχών ημερών να ενημερωθούμε από τις κινεζικές αρχές για το ζήτημα αυτό», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο σε αλλοδαπούς που επισκέφθηκαν την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες

Αυστηρά μέτρα πέρνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες ανακοίνωσαν πως θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς πολίτες που επισκέφθηκαν την Κίνα εντός των προηγούμενων 14 ημερών.

Από το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) θα εξαιρεθούν οι συγγενείς (άμεσα μέλη της οικογένειας) Αμερικανών πολιτών καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Επίσης, όλοι οι Αμερικανοί που επιστρέφουν από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών. Όποιος Αμερικανός πολίτης επέστρεψε από την ηπειρωτική Κίνα τις προηγούμενες 14 ημέρες θα υποβληθεί σε εξετάσεις σε επιλεγμένα σημεία εισόδου, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Κεν Κουτσινέλι, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε εξάλλου ότι από την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, οι πτήσεις από την Κίνα θα μπορούν να προσγειώνονται μόνο σε επτά αεροδρόμια σε όλες τις ΗΠΑ (JFK στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ, Ατλάντα, Χονολουλού και Λος Άντζελες).

Κατά την ίδια ενημέρωση του Τύπου στον Λευκό Οίκο ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ έκρινε ότι ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς πολίτες από την επιδημία του νέου κοροναϊού είναι χαμηλός. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος 191 πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπό παρακολούθηση για τον ιό.

Ο Αζάρ χαρακτήρισε τα μέτρα προληπτικά και συμφώνησε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, επισημαίνοντας όμως ότι η δουλειά των αρχών είναι να τον διατηρήσουν χαμηλό.