ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Μακεδονία: Το υδρογόνο λύση για τη μεταλιγνιτική εποχή

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης βρίσκονται, το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο διαβουλεύσεων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ενισχυθούν οι περιοχές της ΕΕ που επιθυμούν να επιτύχουν ομαλή μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την αρχική πρότασή της για τον Μηχανισμό.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, συνέντευξη Τύπου από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη και τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, γενικός γραμματέας του HYDROGEN EUROPE, του ευρωπαϊκού οργανισμού για την προώθηση της χρήσης υδρογόνου, ως μέσου για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρώτη κατανομή πόρων που ανακοινώθηκε για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν κρίνεται ικανοποιητική από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα ετοιμάσει στο προσεχές μέλλον τις κατάλληλες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά και εθνικά όργανα, ώστε η μετάβαση αυτή να είναι πραγματικά δίκαιη και ομαλή.

Πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας στη διαδικασία αυτή είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση αφ’ ενός όλων των θέσεων εργασίας και αφ’ ετέρου των οικονομικών και αναπτυξιακών κεκτημένων της περιοχής.

Η ανασυγκρότηση της περιφερειακής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες και πράσινες τεχνολογίες, όπως είναι αυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, με προεξάρχουσα εκείνη του υδρογόνου, αποτελούν προτεραιότητα και συνάμα αναγκαιότητα τόσο για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal) και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Κασαπίδης επισήμανε ότι «ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την διαμόρφωση των κατάλληλων Εθνικών και Περιφερειακών πολιτικών θα αποτελέσουν το επόμενο άμεσο διάστημα πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής ώστε να συνδιαμορφωθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικών και πόρων που θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη Δυτική Μακεδονία στην μεταλιγνιτική εποχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ανέφερε: «Για την επίτευξη του Green Deal χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτό φυσικά δημιουργεί μία μεγάλη ανάγκη για την αποθήκευση της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξή της με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πως θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και ειδικά στην Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει μία άμεση ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος το συνδιαμορφώνουμε, το προωθούμε και το αναδεικνύουμε το τελευταίο διάστημα ως HYDROGEN EUROPE σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης