Ακυρώνονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων – Σε καταγραφή των ελλείψεων προχωρά ο ΠΦΣ
Αποδέκτης καταγγελιών έχει γίνει το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) σχετικά με μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών σε πολλά νοσοκομεία, εξαιτίας ελλείψεων σε βασικά αντινεοπλασματικά φάρμακα.
Πολλά από αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για διάφορες μορφές καρκίνου, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν σε επάρκεια στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Στην αντίθετη περίπτωση, η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών καθίσταται αδύνατη ακόμα και αν υπάρχουν τα υπόλοιπα αντινεοπλασματικα φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας, επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το πρόβλημα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου των ελλείψεων φθηνών, βασικών φαρμάκων. Η ΕΛΛΟΚ έχει απευθυνθεί και στο ΙΦΕΤ για την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένα βασικά φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Ωστόσο, συνεχώς έρχονται νέες καταγγελίες στην Ομοσπονδία, από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου. Στο «Βενιζέλειο», στην Κρήτη, οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.
Προβλήματα υπάρχουν, όμως, και στην προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. «Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του υπουργού Υγείας σχετικά με τη μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας» τονίζει η ΕΛΛΟΚ και προσθέτει: «Δυστυχώς όμως και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας. Οι μειωμένες εισαγωγές, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω προβλημάτων παραγωγής και τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα "ελλείποντα" φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων τα οποία είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς».
Τα ερωτήματα που θέτει η Ομοσπονδία προς το υπουργείο Υγείας είναι:
- Γιατί ένα γνωστό και εν πολλοίς διαχρονικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στρατηγικά, αλλά μόνο πυροσβεστικά όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο;
- Γιατί ο ΙΦΕΤ δεν διατηρεί απόθεμα ασφαλείας σε βασικά φάρμακα, όπως εκ του νόμου υποχρεούται;
- Τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει υψηλού κόστους καινοτόμες θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς, γιατί μένει εκτεθειμένο με ελλείψεις φθηνών βασικών φαρμάκων;
- Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιοι κανόνες να θεσπιστούν για να σταματήσει η «τεχνητή έλλειψη» και να μη δημιουργούν πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές;
Περίπου 400 φάρμακα λείπουν στην Αττική
Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας ζητά και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων «έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», ενώ αρχίζει να δημιουργείται «κίνδυνος για την υγεία των πολιτών».
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Αττικής, τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι περίπου 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. «Δυστυχώς, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς» επισημαίνει ο ΦΣΑ.
Σε αντίστοιχες καταγγελίες έχει προχωρήσει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το προηγούμενο διάστημα, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο παρεμβάσεις στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας.
Με στόχο να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκτασή του πανελλαδικά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του, εντός μίας εβδομάδας, να καταγράψουν τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη για εύλογο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο ΠΦΣ θα καταρτίσει έναν συγκεντρωτικό κατάλογο ελλείψεων για όλη τη χώρα, ο οποίος θα αποτελέσει αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος.
Τέλος, ο ΠΦΣ δηλώνει αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, προκειμένου να λυθεί το μείζον αυτό θέμα για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών.