ΕΛΛΑΔΑ

Ανέλαβε ο στρατηγός Φλώρος: Αλλαγή φρουράς στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ανέλαβε ο στρατηγός Φλώρος: Αλλαγή φρουράς στις Ένοπλες Δυνάμεις

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου και της στρατιωτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στην Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι.

Τόσο ο παραδίδων όσο και ο παραλαμβάνων αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αντίστοιχα, μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κρίσιμη και τεταμένη περίοδο για τη χώρα μας.

«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη και αξιωματική επιταγή η συντήρηση και διατήρηση Ενόπλων Δυνάμεων ισχυρών, αποτελεσματικών, ελπιδοφόρων, επίφοβων για τους επιβουλείς και τελικώς αν απαιτηθεί νικηφόρων», τόνισε στην ομιλία του ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και τον πρόεδρο της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η βασική μας και προεξάρχουσα αποστολή είναι η αποτροπή. Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές για αυτό. Είναι μία και είναι απλή, περιέχεται δε σε όλη την σχετική αμυντική βιβλιογραφία και στρατιωτικά εγχειρίδια, ονομάζεται “προς πόλεμο προπαρασκευή” και είναι η μοναδική οδός για την διαρκή ειρήνη» είπε ο στρατηγός Φλώρος απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε πως αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα έχοντας βαθιά γνώση και συναίσθηση των ευθυνών που του ανατέθηκαν. «Υπόσχομαι πως θα καταβάλλω κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου προκειμένω να φανώ αντάξιος της τιμής που μου έγινε και να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες που γεννά και επιφέρει αυτή η επιλογή».

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος σημείωσε πως παρόλο που διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, με πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί, κατά γενική ομολογία, όαση ασφαλείας, νησίδα σταθερότητας και ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής ειρήνης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ, παίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και έτσι είναι «αδήριτη ανάγκη η συντήρηση και η διατήρηση δυνατών και αποτελεσματικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Απουσία του απερχόμενου Α/ΓΕΣ

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην τελετή παράδοσης-παραλαβής δεν παρέστη ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος, Γιώργος Καμπάς, ο οποίος -κατά πλήροφορίες- δεν είχε καν προσκληθεί από το ΓΕΕΘΑ. Ο Γεώργιος Καμπάς είναι μάλιστα συμμαθητής του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική λειτουργία, υπεύθυνο για να καλέσει τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΣ είναι το Γραφείο Εθιμοτυπίας του ΓΕΕΘΑ, το οποίο λαμβάνει την έγκριση τόσο του απερχόμενου αρχηγού ΓΕΕΘΑ όσο και εκείνου που αναλαμβάνει.

Συγκινημένος ο πτέραρχος Χριστοδούλου

Από εκεί όπου ξεκίνησε την καριέρα του 42 χρόνια πριν, στις 26 Σεπτεμβρίου 1977, ο πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου παρέδωσε στην Σχολή Ικάρων τα καθήκοντά του στον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Αναμφισβήτητα, για έναν αξιωματικό η στιγμή της αποχώρησης δεν είναι ποτέ εύκολη, όσα χρόνια κι αν έχει παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για τους Αρχηγούς ακόμη περισσότερο, αφού όσο κι αν γνωρίζουν ότι η θητεία τους είναι χρονικά περιορισμένη δεν είναι ποτέ έτοιμοι να βγάλουν τη στολή.

Η περίοδος που κλήθηκε να ασκήσει τα καθήκοντα του ο πτέραρχος Χριστοδούλου ήταν δύσκολη και με τεράστιες προκλήσεις. Ακόμη και σήμερα, την ώρα που παρέδιδε τα καθήκοντα του, οι Τούρκοι έκαναν ακραίες προκλήσεις με χαμηλές πτήσεις πάνω από στρατιωτική μονάδα στη Λέρο.

Για τον δραστήριο όμως Ίκαρο, Χρήστο Χριστοδούλου, ακόμη πιο δύσκολη -όπως όλα δείχνουν- θα είναι η περίοδος που έρχεται, μιας και ο ίδιος θα αναγκαστεί μετά από 42 χρόνια να βγάλει τη γεμάτη από παράσημα μπλε στολή του. Γι’ αυτό άλλωστε και η συγκίνησή του σήμερα ήταν έκδηλη, ευχαριστώντας τους συναδέλφους του, αλλά κυρίως την οικογένειά του.

Ο πτέραρχος προχώρησε σε ένα απολογισμό του έργου του ως Α/ΓΕΕΘΑ. Αναλύοντας τα πεπραγμένα του, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F16, στην έκδοση Viper και την ανανέωση της εν συνεχεία υποστήριξης των Mirage 2000, που θα αυξήσει σημαντικά την διαθεσιμότητα τους. Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδούλου έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις προσπάθειες που ξεκίνησαν για την απόκτηση των πολεμικών αεροσκαφών F35, σημειώνοντας πως θα γράψουν ιστορία για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά την ομιλία του ο πτέραρχος Χριστοδούλου έκανε λόγο για «παρείσακτους σωτήρες»: «Σας καλώ να κλείσετε τα αυτιά σας σε γραφεία πολύ κοντά στην εξουσία, αλλά που παραμένουν πολύ μακριά από τα δικά σας προβλήματα και ενδιαφέροντα. Οι παρείσακτοι σωτήρες το μόνο που επιθυμούν και για το μόνο που εργάζονται είναι το δικό τους συμφέρον. Αρκεί μόνο να δείτε το πού υπηρέτησαν τα χρόνια της υποτιθέμενης καριέρας τους. Η αποκλειστική εκπροσώπηση, δύναμη και συνοχή είναι η δική σας περηφάνια, αξιοπρέπεια και πίστη στη φυσική σας ηγεσία».

Μιλώντας για τις προσπάθειες που έγιναν για το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα προγράμματα για την ανανέωση του στόλου με νέες φρεγάτες, στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και στην παραλαβή νέων πυραυλακάτων.

Αναφορικά με το Στρατό Ξηράς, ο κ. Χριστοδούλου στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε για την αναδιοργάνωσή του σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, στην αναβάθμιση των ειδικών δυνάμεων και στην αξιοποίηση των ελικοπτέρων NH-90.

Επίσης, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, πέρα από το πρωταρχικό τους σκοπό, που είναι η προάσπιση της χώρας, προσφέρουν καθημερινά, με τα μέσα τους και το προσωπικό τους, ένα μεγάλο κοινωνικό έργο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Ακόμα, ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για τον επαγγελματισμό τους, το υψηλό αίσθημα ευθύνης τους και την εργατικότητα τους. Όπως είπε κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής, «έγιναν πολλά, παρά τα προβλήματα στην στελέχωση, στο νομικό πλαίσιο προμηθειών και στους μειωμένους προϋπολογισμούς, της τάξης του 50% σε σχέση με παρελθόντα έτη».

Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου ευχήθηκε στον κ. Φλώρο καλή επιτυχία και να οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα πιο ψηλά.

Στην τελετή χοροστάτησαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, ως εκπρόσωπος του μακαριότατου και ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, ενώ παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

Ποιος είναι ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνστ. Φλώρος

Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1961, στην Χαλκίδα Ευβοίας. Εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Περάτωσε επιτυχώς, τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του, εκπαιδεύσεις και τοποθετήθηκε ως Διμοιρίτης στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Σ.Ξ. και στην συνέχεια ως Διοικητής Λόχου σε Μονάδα Πεζικού στη Ν. Σάμο.

Το 1986 επελέγη για τις Ειδικές Δυνάμεις του Σ.Ξ. και αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα υποχρεωτικά και μη, Σχολεία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Επιπλέον αυτών, το 1989, διήλθε επιτυχώς της εκπαιδεύσεως ως Υποβρύχιος Καταστροφέας, στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΜΥΚ/ΠΝ), και το 1992, του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAJFK Special Warfare Center and School), στο Fort Bragg, στην Βόρεια Καρολίνα, επιλεγείς ως ο Διακεκριμένος Αλλοδαπός Σπουδαστής, της εκπαιδευτικής περιόδου στην οποία συμμετείχε.

Από το 1986 έως το 1994 υπηρέτησε ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, στο 3ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής (3ο ΕΤΕΘ) και στην 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ), όπου και απέκτησε τις ειδικότητες του Αρχηγού Ρίψεων Αλεξιπτωτιστών, καθώς και του Αλεξιπτωτιστού Ελευθέρας Πτώσεως.

Το 1994 τοποθετήθηκε στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών (505 ΤΠΝ), στο οποίο εξήσκησε τα καθήκοντα του Διοικητού Λόχου, του Αξιωματικού 4ου Γραφείου, του Αξιωματικού Επιχειρήσεων και Εκπαιδεύσεως, του Υποδιοικητού και τέλος του Διοικητού της Μονάδος, μέχρι το 1997, οπότε και μετατέθηκε στην Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών της Κύπρου (ΓΕΕΦ/ΔΚΔ), εξασκήσας τα καθήκοντα του Αξιωματικού Πληροφοριών και Αξιωματικού 1ου ΕΓ, μέχρι το 1999.

Το 1999, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και το καλοκαίρι του 2000, μετά την αποφοίτηση του, τοποθετήθηκε στο 13ο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών (13ο ΣΑΚ.).

Το 2003, τοποθετήθηκε στην Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΕΔ), ως επιτελής και το 2004 ως Διοικητής της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).

Το 2005, μετατέθηκε, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης (GRC NMR / SHAPE) στη Mons (ΒΕΛΓΙΟ), απ’ όπου με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2008, φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Το 2009 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στην Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), ως Τμηματάρχης του Τμήματος Σχεδίων Ειδικών Επιχειρήσεων και το καλοκαίρι του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη της XVI Μ/Κ ΜΠ.

Το 2012 προήχθη στον βαθμό του Ταξιάρχου και επελέγη ως Διοικητής της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ), από όπου τον Μάρτιο του 2014 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/ΔΕΠΙΧ).

Τον Μάρτιο του 2015 προήχθη στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής του Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Από τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε τον γενικό συντονισμό του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού θέματος από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριου του 2017, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ.

Τον Μάρτιο του 2017, προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου, στην «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ», του Strategic Center for International Security (SCIS), του Πανεπιστημίου του ABERDEEN και Μεταπτυχιακού Τίτλου, στις «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

Είναι νυμφευμένος με την Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, οικονομολόγο και έχει 2 κόρες, την Παναγιώτα 28 ετών, δικηγόρο και την Μαρία 19 ετών, φοιτήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από τον βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Μετάλλιο συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΝΑΤΟ.