ΕΛΛΑΔΑ

Εσείς, τι στόχους θα θέσετε εφέτος; Σαρωτικούς ή εφικτούς;

Pixabay

Μία συνέντευξη για την στοχοπροσήλωση με την Δρ. Φαίδρα Λογοθέτη.

Είθισται, τις πρώτες ημέρες κάθε νέου χρόνου, να θέτουμε όλοι μας καινούριους στόχους, μικρούς ή μεγαλύτερους, με τη διάθεση και την πεποίθηση ενίοτε, ότι θα τους φέρουμε εις πέρας.

Τι συμβαίνει, όμως, στην πορεία, και αυτοί οι στόχοι ξεφουσκώνουν, και μας μένει μία απογοήτευση; Γιατί δεν τα πάμε καλά οι άνθρωποι με την στοχοπροσήλωση; Και τελικά, τι είναι καλύτερο για όλους μας, να θέτουμε σαρωτικούς, φιλόδοξους στόχους, ή μικρότερους εφικτούς και να τους υπηρετούμε έως ότου υλοποιηθούν; Και γιατί η στοχοθεσία πρέπει να συμβαίνει κάθε Πρωτοχρονιά;

Για όλα τα παραπάνω μιλάει στο CNN Greece, η Δρ. Φαίδρα Λογοθέτη, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια Mindfulness. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κυρία Λογοθέτη, μας ξεκαθαρίζει ζητήματα γύρω από τους στόχους της νέας χρονιάς, αλλά και της νέας δεκαετίας και μας προτείνει έναν αγώνα αντοχής και όχι έναν αγώνα σπριντ για να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας και να κατακτήσουμε τους στόχους μας, καθώς χρειάζονται περίπου 66 ημέρες προκειμένου να αλλάξει μία συνήθεια. Μας προτείνει ακόμη, περισσότερη δράση και λιγότερη σκέψη, μας προτείνει την ενδιαφέρουσα μέθοδο 5/25 του πολυεκατομμυριούχου Warren Buffet, ενώ μας ξεναγεί και στη μέθοδο κατάκτησης ψυχικής ανθεκτικότητας και συμπόνοιας Mindfuleness στην οποία έχει εκπαιδευθεί στις ΗΠΑ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Χρόνος και αντοχή για τους στόχους μας

Κυρία Λογοθέτη, είστε μία διακεκριμένη ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, επομένως, ο ιδανικός επαγγελματίας και άνθρωπος που θα μας βοηθήσει όσον αφορά στους στόχους της νέας χρονιάς. Πώς μπορούμε να ακολουθήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, με ποιο τρόπο θα πειθαρχήσουμε και θα βγούμε νικητές το 2020;

Το μυστικό είναι να θέσετε μικρότερους, αλλά εφικτούς στόχους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντί για έναν μεγάλο σαρωτικό στόχο που θα τοποθετήσετε την 1η Ιανουαρίου. Αν θέλετε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή σας, προετοιμαστείτε για έναν αγώνα αντοχής και όχι για σπριντ.

Μπορεί η ανυπομονησία να είναι ένα εμπόδιο όταν θέτουμε τους στόχους της νέας χρονιάς ;

Ασφαλώς. Χρειάζεται χρόνος και αντοχή και υπομονή για να αλλάξεις αρνητικές συνήθειες ετών. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 66 μέρες για να διαμορφώσεις μια νέα συνήθεια. Μια απόφαση για αλλαγή που θα πάρετε τη 1η Ιανουαρίου, θα εγγραφεί ως συνήθεια περίπου στις 6 Μαρτίου! Και αν στη πορεία ξεφύγετε από τον στόχο, ξεκινήστε από την αρχή. Δεν χρειάζεστε τη Πρωτοχρονιά για να κάνετε ξεκινήματα στη ζωή σας.

Γιατί οι στόχοι της νέας χρονιάς που ξεκινούν με διάθεση και μεράκι, στη πορεία συνήθως ξεφουσκώνουν;

Η πρώτη ημέρα του χρόνου σηματοδοτεί για τους περισσότερους μια αρχή. Eκείνη τη στιγμή, είναι εύκολο να ονειρευτείς τις θετικές σου αλλαγές. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι το 30% των ανθρώπων που έχει βάλει Πρωτοχρονιάτικους στόχους, θα εγκαταλείψει την προσπάθεια μέχρι την πρώτη μόλις εβδομάδα του νέου έτους και μόνο το 8% θα πραγματοποιήσει το όραμά του. Άρα, το «ξεφούσκωμα» μοιάζει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τις υποσχέσεις σου για αλλαγή, δεν τις τηρείς όταν αναλώνεσαι τόσο πολύ στη σκέψη που δεν αφήνεις περιθώριο για δράση. Γιατί μία επιθυμία χωρίς δράση, θα παραμείνει πάντα μία ανεκπλήρωτη σκέψη και τίποτα περισσότερο. Άλλες φορές, εγκαταλείπεις τον αγώνα γιατί τα αποτελέσματα δεν έρχονται όσο γρήγορα ή εύκολα φανταζόσουν, ή γιατί ο στόχος είναι πολύ μεγάλος και σε τρομάζει. Το να αλλάξεις, απαιτεί υψηλό κίνητρο, αφοσίωση και στην πορεία τη δύναμη να σηκώνεσαι όταν πέφτεις.

Όχι μεγαλεπήβολα σχέδια

Τι είναι καλύτερο; Να θέτουμε ένα μεγάλο όνειρο ή στόχους κάθε νέα χρονιά, ή πολλούς μικρούς στόχους; Ποιο εκτιμάτε ότι θα μας βοηθήσει στην υλοποίησή τους;

Η εμπειρία, αλλά και η επιστήμη μας έχει αποδείξει τόσες φορές ότι οι μικρότερες δράσεις είναι ο ταχύτερος δρόμος για να φτάσεις στον μεγάλο στόχο. Τα μεγαλεπίβολα σχέδια της Πρωτοχρονιάς ή οι πολλοί παράλληλοι στόχοι, αυξάνουν τη πιθανότητα για αποτυχία. Σπάστε, λοιπόν, τον μεγάλο και δύσκολο στόχο σε μικρά και εύκολα βήματα και θα δείτε θαύματα να συμβαίνουν. Το όραμα σας είναι ο προορισμός, αλλά τα μικρά διαχειρίσιμα βήματα είναι το όχημα για να σας φτάσουν εκεί.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι πετυχαίνουν με ό,τι σχεδόν καταπιάνονται και κάποιοι άλλοι ακροβατούν διαρκώς, βουτώντας συχνά στο κενό;

Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν δρουν και σκέφτονται διαφορετικά από όσους δεν κάνουν τις επιθυμίες τους πραγματικότητα. Κατ’ αρχήν, έχουν όραμα. Είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο στόχο, δεν διασπώνται σε άσχετα με το στόχο τους ερεθίσματα, πιστεύουν βαθιά ότι αξίζουν να κατακτήσουν τα όνειρά τους, μαθαίνουν από τα λάθη τους και ξαναπροσπαθούν, επιμένουν ακόμη και όταν αποτυγχάνουν, δεν εστιάζουν σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα, διαλέγουν να έχουν πλάι τους θετικούς συνοδοιπόρους που θα στηρίξουν το όραμά τους, είναι υπομονετικοί και πιστεύουν από την αρχή ότι θα τα καταφέρουν.


Η Δρ. Φαίδρα Λογοθέτη

Τα όνειρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης

Τι σας δίδαξε όλα αυτά τα χρόνια η Ψυχολογία και η Ψυχοθεραπεία;

Σήμερα, μετά από τα 30 χρόνια της Ψυχοθεραπευτικής μου εμπειρίας, τους χιλιάδες ανθρώπους που έχω συναντήσει στα σεμινάρια μου, αλλά και εκείνους τους 9.500 ανθρώπους που συνεργάστηκα στις ατομικές μου Ψυχοθεραπείες και που με εμπιστεύτηκαν να τους κρατήσω το χέρι όταν πέρναγαν δύσκολα, είμαι πια σίγουρη ότι τα όνειρα στους ανθρώπους δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ακόμη και αν δεν τα κατάφερες την πρώτη φορά, πάρε μια βαθιά ανάσα, δες καθαρά τι έκανες λάθος, διόρθωσε και ξαναπροσπάθησε. Και κάτι άλλο: Όταν περνάς δύσκολα, ζήτα βοήθεια. Ο κόσμος είναι γεμάτος καλούς ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν.

Στο… ντιβάνι επειγόντως

Εκτιμάτε ότι θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους να ξαπλώσουν στο… ντιβάνι;

Ως απάντηση, σας θέσω μια άλλη ερώτηση: Πρέπει όλοι να γυμναζόμαστε; Ξέρουμε ότι η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για άτομα με προβλήματα υγείας. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ευεργετική για όλους μας. Αντίστοιχα, λοιπόν, η Ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη σε άτομα που αντιμετωπίζουν μια διαγνωσμένη διαταραχή. Όμως, μπορεί να είναι πολύ ευεργετική και σε όσους απλά επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτο-επίγνωση, να κάνουν καλύτερες συντροφικές επιλογές, να μάθουν να βάζουν όρια ή να μην είναι τόσο σκληροί με τον εαυτό τους, να έχουν λιγότερες ενοχές, να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα παιδιά τους. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι πρέπει να κάνουν Ψυχοθεραπεία. Απλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολύ από αυτήν!

Ανθεκτικότητα

Έχετε εκπαιδευτεί στο Πρόγραμμα Μείωσης του Άγχους μέσω του Mindfulness (MBSR), στο Πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας μέσω του Mindfulness για τη αντιμετώπιση της Κατάθλιψης (ΜBCT) στην Ιατρική Σχολή του University of Massachusetts των Η.Π.Α, αλλα και το Πρόγραμμα Αυτο-Συμπόνοιας μέσω του Mindfulness. Πώς μπορούν αυτά τα Προγράμματα να βοηθήσουν τον σύγχρονο επιβαρυμένο άνθρωπο;

Το Mindfulness είναι μια Μέθοδος κατάκτησης της Ψυχικής Ανθεκτικότητας. Μαθαίνεις να παρατηρείς τον εαυτό σου, χωρίς επίκριση. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά μπορείς να το μάθεις. Τα Προγράμματα που αναφέρατε είναι επικυρωμένα από τουλάχιστον 6.000 επιστημονικές έρευνες από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα του κόσμου. Τα αποτελέσματά τους είναι εξαιρετικά. Τα Προγράμματα αυτά ενδυναμώνουν τον άνθρωπο. Βοηθούν στη μείωση του άγχους, των κρίσεων πανικού, της αναμάσησης των αρνητικών σκέψεων, στη μείωση των χρόνιων πόνων, της αυπνίας, της αμφιβολίας. Επίσης, έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τις αντικαταθλιπτικές αγωγές σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και υποτροπιάζουν. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων αναφέρει επίσης σημαντική βελτίωση στα θετικά συναισθήματα, την εσωτερική γαλήνη, τη συγκέντρωση, αλλά και στην αύξηση της ενέργειας και του ενθουσιασμού για ζωή.

Στην Αμερική και τη Βρετανία, αποτελούν επίσημα ιατρικά πρωτόκολλα, προτείνονται από τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνταγογραφούνται από τους θεράποντες γιατρούς και καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τι σας δίδαξε το Μindfulness και πώς μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να νοιώσει ευεξία, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, μέσα σε τόσο πολύ συνάφεια και θόρυβο;

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νοιώθουν να ζουν σαν υπνωτισμένοι. «Διεκπεραιώνουν» τη μια μέρα μετά την άλλη, βομβαρδίζονται με ασταμάτητες σκέψεις, υπεραναλύουν και δεν ζουν τη παρούσα στιγμή. Πόσες φορές έχετε χάσει τη χαρά του να συνδεθείτε τρυφερά με τα παιδιά σας διαβάζοντας το βραδυνό παραμύθι γιατί ο νους ταξίδευε στην επόμενη υποχρέωση ή σε κάτι που σας έχει στενοχωρήσει;

Μια απάντηση σε όλα αυτά, μπορεί να τη δώσει το Mindfulness. Η μέθοδος αυτή έχει υπάρξει μια αγκαλιά με δώρα για εμένα, καθώς και για τους εκατοντάδες ανθρώπους στους οποίους το έχω διδάξει όλα αυτά τα χρόνια. Ένα από τα δώρα, λοιπόν, του Mindfulness είναι ότι σε βοηθά να ζεις και να απολαμβάνεις πολλές στιγμές ανενόχλητος από τις σκέψεις ανησυχίας του μέλλοντος, ή του παρελθόντος. Χαρές που σου περνούσαν πριν απαραίτητες, ξαφνικά αποκτούν αξία. Επιπλέον, μαθαίνεις να μην επικρίνεις τον εαυτό σου με τόση αυστηρότητα και να τον αντιμετωπίζεις με συμπόνοια και καλοσύνη – ειδικά όταν περνάς δύσκολα. Αλλάζει όλη η ματιά στη ζωή. Γίνεσαι αισιόδοξος και ευγνώμων. Άρα, υπάρχει χώρος να απολαύσει κανείς τη ζωή, ακόμη και μέσα στο πλαίσιο μιας επιβαρυμένης καθημερινότητας.

Κάντο όπως ο Warren Buffet

Πώς μπορούμε εν κατακλείδι να εστιάσουμε στα σημαντικά της ζωής;

Εγώ υποστηρίζω τον κανόνα 5/25 του Warren Buffet. Είναι ένας κανόνας που σε βοηθάει να εστιάσεις σε όσα πραγματικά αξίζουν τον κόπο. Αρχικά γράφεις 25 πράγματα που θα ήθελες πολύ να κάνεις στη ζωή σου. Ύστερα, διαλέγεις τα 5 πιο σημαντικά που θεωρείς ότι έχουν το μεγαλύτερο νόημα. Τέλος, ξεκινάς να αφιερώνεις πια τον χρόνο σου σε αυτά αντί να χασομεράς με ανθρώπους και δράσεις που απλά σου τρώνε τον χρόνο.

Πείτε μας μία ευχή για την Δεκαετία που μόλις ξεκινά.

Για τη νέα χρονιά θα ήθελα όλοι ο άνθρωποι να άφηναν στην άκρη το παράπονο και να έμπαιναν στη δράση, να ζούσαν με λιγότερες απαιτήσεις από τον εαυτό τους και τους άλλους, να μην προσπαθούσαν να τα ελέγξουν όλα, να μην επέτρεπαν σε κανέναν να τους κλέβει τη χαρά, να άφηναν λίγο χώρο στο υπέροχο «απροσδόκητο» και να πιστέψουν στον ήλιο που λάμπει μέσα τους!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης