ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα ειρήνευσης στη Λιβύη και στη Β. Αφρική έστειλε ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Μήνυμα ειρήνευσης στη Λιβύη και στη Β. Αφρική έστειλε ο Πατριάρχης Θεόδωρος
ekkairo.org

Μήνυμα ειρήνευσης και συμφιλίωσης στη Λιβύη, έστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ από την Πατριαρχική Επιτροπεία στο Κάιρο και ευχήθηκε να ανοίξουν εκ νέου οι Oρθόδοξες εκκλησίες στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μίλησε για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης σε όλη τη Βόρεια Αφρική, από εκεί δηλαδή που «ξεκινά κύμα μεταναστών για να αντικρίσουν ένα καλύτερο κόσμο στην Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Μια ευχή για τη γείτονα χώρα και φίλη χώρα. Να έρθει πάλι η ειρήνη και να δούμε τις δύο μας εκκλησίες στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη πάλι να λειτουργούν. Και όπως έλεγε ο Μακαριστός Παρθένιος, ο οποίος διατέλεσε 28 χρόνια μητροπολίτης στη Λιβύη να ξαναδούμε τον Άγιο Γεώργιο να ξανανοίξει η πόρτα και να λατρεύεται ο Θεός.

Αλλά πάνω από όλα (σ.σ. να προσευχηθούμε) για τη συμφιλίωση και στην ειρήνευση της Βόρειας Αφρικής από εκεί που ξεκινούν τόσοι άνθρωποι για να αντικρίσουν έναν καλύτερο κόσμο στην Ευρώπη. Είναι το κύμα των μεταναστών. Έτσι λοιπόν σε αυτή την πολύπαθη χώρα να γίνει το καλύτερο ευχόμεθα εδώ από τον Άγιο Νικόλαο στο Χαμζάουι», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου αναφέρθηκε στην ιστορία του Χριστιανισμού στη Λιβύη λέγοντας ότι όταν ήρθε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος στην Αίγυπτο η Λιβύη και η Αιθιοπία ήταν από τις πρώτες χώρες που ασπάσθηκαν το Χριστιανισμό.

«Είναι αγιασμένα μέρη και η Λιβυκή έρημος ήταν ποτισμένη από εκατοντάδες άγια λείψανα των πρώτων Χριστιανών», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και τόνισε ότι ο πρώτος τίτλος που έλαβε όταν έγινε Επίσκοπος ήταν Κυρήνης.

«Πήρα τον τίτλο της Κυρηναϊκής. Και στην Κυρηναϊκή, στη Λιβύη έζησαν οι μεγαλύτεροι πρώτοι Αποστολικοί πατέρες, όπως ήταν ο Συνέσιος και οι πρώτοι μεγάλοι Κυρηναίοι φιλόσοφοι. Αυτή η ταλαιπωρημένη χώρα είναι γεμάτη από ιστορία. Με ιστορία ένδοξη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και του Χριστιανισμού».