ΕΛΛΑΔΑ

Σασόλι: Ελλάδα και Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξή μας

Σασόλι: Ελλάδα και Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξή μας
(AP Photo/Jean-Francois Badias)

«Ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, που μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, απαντά ως εξής:

«Κατανοώ πλήρως ότι πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη. Το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν έχει νομική βάση, όπως αναφέρεται και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας, και θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Σε άλλο δε, σημείο της συνέντευξής του επισημαίνει:

«Η θέση μας σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρη. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες αυτές. Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με κάθε κράτος-μέλος του οποίου η εδαφική ακεραιότητα δεν γίνεται σεβαστή».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας σε σχέση με τις απειλές της Άγκυρας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ε.Κ. λέει:

«Κατέστησα σαφές ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι που διαφεύγουν από πόλεμο και διώξεις για να ασκείται πίεση στην Ε.Ε. Αρνούμαστε να ενδώσουμε σε οποιοδήποτε είδος εκβιασμού». «Το να βλέπουμε ανθρώπους που πεθαίνουν ενώ προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο ή να κρατούνται σε πλοία των ΜΚΟ είναι ντροπή για την Ευρώπη», αναφέρει εξάλλου.

Τέλος, ο Ντ. Σασόλι εκφράζει την απογοήτευσή του για το ότι «δεν δόθηκε πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών εξαιτίας του βέτο ορισμένων κρατών-μελών. Έχοντας εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες μας, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία άξιζαν αυτό το σήμα».