Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ελληνικών νησιών για το Νόμπελ Ειρήνης
Ο Έντουαντ Σνόουντεν και οι διαπραγματευτές για ειρήνη στην Κολομβία, είναι οι κυριότεροι αντίπαλοι των Ηρώων του Αιγαίου για το Νόμπελ Ειρήνης του 2016.
Όπως μεταδίδει το Reuters οι βραβεύσεις- έκπληξη είναι ο κανόνας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά, το 2015 το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στις τέσσερις οργανώσεις του λεγόμενου «Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου» της Τυνησίας που παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας την ευαίσθητη περίοδο 2013-2014
«Το 2016 μπορεί να είναι επιτέλους η χρονιά του Σνόουντεν, οι αποκαλύψεις του έχουν θετικό αντίτυπο στην νομοθεσία πολλών κρατών, καθώς θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες για τη δυνατότητα των μυστικών υπηρεσιών να συλλέγουν πληροφορίες, προς όφελος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων » εξηγεί ο Μπεργκ Χαρπβίκεν , από το Ινστιτούτο Ειρήνης του Όσλου.
Μια άλλη υποψηφιότητα σύμφωνα με τον Άσλο Σβίν, Σουηδό ιστορικό και ειδικό στο βραβείο είναι οι διαπραγματευτές για ειρήνη στην Κολομβία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες του Farc, μια ένοπλη διαμάχη που κραταέι περίπου μισό αιώνα. Για τον Σουηδό ιστορικό αυτή θα ήταν η «προφανής επιλογή».
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την διαδικτυακή καμπάνια υπέρ των κατοίκων των ελληνικών νησιών προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον.
«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός.
«Για τους χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν το πέρασμα στην Ελλάδα, η Λέσβος είναι συχνά η πρώτη στάση», τονίζει το ρεπορτάζ και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι προσφέρουν το χρόνο τους και ότι μπορεί ο καθένας για να βοηθήσει.
Την ίδια στιγμή, εκτενές αφιέρωμα στους κατοίκους της Λέσβου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού καθώς το νησί τους κατακλύζεται από πρόσφυγες, κάνει το CNN.
Για τους κατοίκους του νησιού, η υποψηφιότητά τους για το Νόμπελ Ειρήνης δεν είναι ζήτημα δόξας ή αναγνώρισης αλλά βασικής ανθρωπιάς επισημαίνει το ρεπορτάζ. «Θα ήμασταν τέρατα εάν δεν το κάναμε αυτό. Γιατί θα πρέπει να μας δοθεί βραβείο; Επειδή είμαστε άνθρωποι;», δηλώνει ένας από τους κατοίκους στο CNN.
Η 83χρονη Αιμιλία Καμβύση κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, ταΐζοντας τα μωρά τους. «Αισθάνθηκα σαν να ήταν τα δικά μου παιδιά και εγγόνια... Είμαστε από τον ίδιο πλανήτη, κάτω από τον ίδιο Θεό», λέει.
Αιμιλία Καμβύση - Πηγή: Gul Tuysuz/CNN
Ο Θωμάς Ζουρζουβίλης, ψαράς, έχει αφήσει πολλές φορές τα δίχτυα του για να τραβήξει ανθρώπους από τη θάλασσα. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα από θάλασσα. Όταν σταματάει η μηχανή, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι αυτό και πρέπει κάποιος να τους βοηθήσει», σημειώνει.
Θωμάς Ζουρζουβίλης - Πηγή: Gul Tuysuz/CNN
Η Μαρία Ανδρουλάκη μεταφέρει πρόσφυγες που καταλήγουν στις απομονωμένες παραλίες του νησιού, στο κέντρο της Λέσβου, μια απόσταση τουλάχιστον 70 χιλιομέτρων. Παρότι, όπως λέει διακινδυνεύει να τη συλλάβουν, δεν μπορεί απλά να τους βλέπει να περπατούν ατέλειωτα χιλιόμετρα δίχως να κάνει κάτι.
Μαρία Ανδρουλάκη - Πηγή: Gul Tuysuz/CNN
«Είμαι έξω για ψάρεμα και βλέπω ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια. Τι μπορώ να κάνω; Να υποκριθώ ότι δεν τους είδα, ότι δεν τους ακούω;», αναρωτιέται ο Στρατής Βαλάμιος, στον οποίο η εικόνα από την 28η Οκτωβρίου 2015 έχει χαραχθεί στην μνήμη του.
Στρατής Βαλάμιος - Πηγή: Gul Tuysuz/CNN
Η Μαρίτσα Μαβραπίδου, μένει στο βόρειο μέρος του νησιού και όπως λέει, το να βλέπει βρεγμένους και φοβισμένους ανθρώπους να αναδύονται από την θάλασσα, της φέρνει αναμνήσεις των δικών της γονιών όταν έφευγαν, πριν από πολλά χρόνια από την Μικρά Ασία για την Λέσβο. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται», διαπιστώνει.
Μαρίτσα Μαβραπίδου - Πηγή: Gul Tuysuz/CNN
Ο Λευτέρης Στυλιανού, ιδιοκτήτης εστιατορίου, θυμάται ότι πριν οι ΜΚΟ φτιάξουν μια πρόχειρη κλινική δίπλα στο εστιατόριό του, πολλοί άνθρωποι ετοιμοθάνατοι βρίσκονταν στα τραπέζια του. «Ήταν σαν νοσοκομείο, νοσοκομείο πολέμου», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Λευτέρης Στυλιανού - Πηγή: Gul Tuysuz/CNN
«Ξέρετε πόσοι άνθρωποι πνίγηκαν και τους ανέσυραν από τη θάλασσα; Τι να πω; Αισθάνομαι σαν να τα έχω δει όλα», αναφέρει η Δέσποινα Ζουρζουβίλη, η οποία εφοδιάζει με σάντουιτς και νερό τους πρόσφυγες.
'We are monsters if we don't do this' -- Greek islanders on frontline of crisis
By Gul Tuysuz and Arwa Damon, CNN