ΕΛΛΑΔΑ

Ηγετικό ρόλο στη στρατολόγηση τζιχαντιστών της αλ Κάιντα είχε ο «Μάξιμους»

Φωτογραφία από τη δίκη του Μπεκτάσεβιτς στη Βοσνία Youtube

Την Τρίτη αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή ο «Μάξιμους», ο 29χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη μαζί με ακόμη έναν ύποπτο για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, με καταγωγή από τη Βοσνία και σουηδικό διαβατήριο, φέρεται να αποτελούσε ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα στα Βαλκάνια και συνελήφθη την Πέμπτη στο ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον 20χρονο Αμερ αλ Χασάνι, υπήκοο Υεμένης.

Οι δυο τους έφθασαν αεροπορικώς την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα από τη Σουηδία, μέσω Κοπεγχάγης, χρησιμοποιώντας κανονικά τα νόμιμα σουηδικά τους διαβατήρια. Eμειναν δύο μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα και στη συνέχεια ταξίδεψαν για την Αλεξανδρούπολη, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Eβρου, με σκοπό να περάσουν στην Τουρκία, με τελικό προορισμό τους εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS. Τα σχέδιά τους όμως «ναυάγησαν» καθώς συνελήφθησαν για οπλοκατοχή, έπειτα από έλεγχο ρουτίνας της αστυνομίας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων δύο μαχαίρια, αορτήρας πολεμικού όπλου, χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

«Τα δυο κινητά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους οι δυο τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη θα αποδειχθούν θησαυρός όταν ανοίξουν», υποστηρίζουν στελέχη της Κατεχάκη που παρακολουθούν από κοντά τις έρευνες. Οι δυο άνδρες όμως, ακολουθώντας τους συνωμοτικούς κανόνες φρόντισαν να έχουν απενεργοποιημένα τα κινητά, ώστε σε περίπτωση που πέσουν στα χέρια των αρχών, να χρειάζεται χρόνος για να τα ανοίξουν, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν συνομιλίες και επαφές με άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η ΕΥΠ ψάχνει που έμειναν και με ποιους συναντήθηκαν το μοναδικό 24ωρο που έμειναν στη Θεσσαλονίκη πριν πάνε στην Αλεξανδρούπολη. Πάντως δεν αποκλείουν ο «Μάξιμους», να είχε έρθει σε επαφή με άτομα που ήταν στον πυρήνα τζιχαντιστών της Αλ-Κάιντα στα Βαλκάνια.


Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους οι δύο ύποπτοι τζιχαντιστές, δηλώνουν ότι προορισμός του ταξιδιού τους ήταν το χωριό Πέπλος το οποίο θα επισκέπτονταν ως τουρίστες, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν σκεφθεί ότι τα μαχαίρια που είχαν στην κατοχή τους θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση.

Όμως η γνωστοποίηση του βεβαρημένου παρελθόντος τους και ειδικά του 29χρονου, ο οποίος είχε καταδικαστεί στη Βοσνία πριν περίπου μία δεκαετία, για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση και σχεδιασμό επιθέσεων κατά δυτικών στόχων, θα τους φέρει την Τρίτη αντιμέτωπους με τον ανακριτή ο οποίος ερευνά τις σχέσεις τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η έρευνα έφερε στο φως τη δράση του Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, που έφτιαχνε βόμβες και εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα στο σπίτι του, ενώ είχε τηλεφωνικές επαφές με πυρήνες της αλ Κάιντα σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα το 2005 σε έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι του από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, είχαν βρεθεί εκρηκτικές υλικές, ζώνη με εκρηκτικά αλλά και ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο ίδιος με μάσκα να απειλεί με χτυπήματα τρομοκρατικά σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο.

Στο βίντεο που ήθελε να ανεβάσει στο διαδίκτυο απειλούσε ότι θα κάνουν επιθέσεις σε πρεσβεία δυτικής χώρας καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες, ως αντίποινα για την επέμβαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ο 29 χρόνος συνελήφθη τότε και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση ενώ οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούσαν σχέσεις του με την αλ Κάιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες φερόταν να είχε επισκεφθεί στο παρελθόν στη Βαγδάτη, τον προηγούμενο αρχηγό της Aλ Κάιντα, Αλ Ζαρκάουι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του το εξέτισε στην Σουηδία. Κάνοντας χρήση των ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων, αποφυλακίστηκε το 2011.

Ο Μπεκτάσεβιτς «μνημονεύεται» ακόμη και στα Wikileaks, καθώς αποκαλύπτουν σχετικό τηλεγράφημα που έχει σταλεί από το Σεράγεβο τον Οκτώβριο του 2006, όταν αυτός δικαζόταν. Γινόταν αναφορά όχι μόνο στην εξέλιξη της δίκης του, αλλά και στο υπόλοιπο ιστορικό του.

Στον «Μάξιμους» αναφέρεται και ο σερβικός και βοσνιακός Τύπος, σημειώνοντας ότι θεωρείται στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα επικίνδυνος. Η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση (FTV) αναφέρει, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, ότι έχει ήδη πολεμήσει στη Σύρια, όπου μετέβη μετά την αποφυλάκισή του, το 2011.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των βοσνιακών αρχών ασφαλείας ο Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς μέσα στο 2015 προσπάθησε τρεις φορές να εισέλθει από τη Σερβία στην Βοσνία, αλλά δεν τού επιτράπηκε η είσοδος. Στην τρίτη προσπάθεια, αναφέρει η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση, τού επιβλήθηκε ποινή οριστικής απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

Νέα στοιχεία για τις επαφές των τζιχαντιστών θα αποκαλύψουν τα κινητά τους

Wikileaks για τον τζιχαντιστη της Άλ Καιντα που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

Ποιος είναι ο τζιχαντιστής της αλ Κάιντα που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης