Κωδικό όνομα «Μάξιμους» είχε ο τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης
Το τρομοκρατικό παρελθόν του «χαλίφη» της αλ Κάιντα στα Βαλκάνια, αποκάλυψε η σύλληψη του τζιχαντιστή στην Ελλάδα.
Ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα στα Βαλκάνια, με το κωδικό όνομα «Μάξιμους», ήταν ο 29χρονος Mirsad Bectasevic που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη.
Με καταγωγή από τη Βοσνία, συνελήφθη στο ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, μαζί με έναν 20χρονο τον Amer Al Hasani, υπήκοο Υεμένης, οποίος βρισκόταν υπό παρακολούθηση.
Ο «Μάξιμους» έφερε σουηδικό διαβατήριο. Οι δυο τουες ετοιμάζονταν να περάσουν οδικώς στην Τουρκία. Τελικός τους προορισμός, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν το Ισλαμικό Κράτος.
Αρχικά το «μεγάλο αφεντικό» της αλ Κάιντα στα Βαλκάνια και ο συνοδοιπόρος του, συνελήφθησαν για οπλοκατοχή, καθώς είχαν στην κατοχή τους χατζάρες. Όμως ο έλεγχος της αστυνομίας έβγαλε «λαβράκι».
Έρευνα στο κινητό του για βίντεο
Βρέθηκαν πάνω τους 4.400 κορώνες Σουηδίας, 1.250 ευρώ, 600 δολάρια, 3.600 λίρες Συρίας και 2 κινητά τηλέφωνα στα οποία γίνεται σάρωση για βίντεο και επαφές.
Είχε δίαυλο επικοινωνίας με πυρήνες της αλ Κάιντα στην Ευρώπη
Ο Μπεκτάσεβιτς είχε τηλεφωνικές επαφές με πυρήνες της αλ Κάιντα σε όλη την Ευρώπη και στις τηλεφωνικές του κλήσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας των αρχών το 2005 εντοπίστηκαν κλήσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία.
Tο 2005 σε έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι του Mirsad Bectasevic, από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, είχαν βρεθεί εκρηκτικές υλικές, ζώνη με εκρηκτικά αλλά και ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο ίδιος με μάσκα να απειλεί με χτυπήματα τρομοκρατικά σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο.
Στο βίντεο που ήθελε να ανεβάσει στο διαδίκτυο απειλούσε ότι θα κάνουν επιθέσεις σε πρεσβεία δυτικής χώρας καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες, ως αντίποινα για την επέμβαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Ο 29 χρόνος συνελήφθη τότε και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση ενώ οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούσαν σχέσεις του με την αλ Κάιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες φερόταν να είχε επισκεφθεί στο παρελθόν στη Βαγδάτη, τον προηγούμενο αρχηγό της Aλ Κάιντα, Αλ Ζαρκάουι.
Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του το εξέτισε στην Σουηδία. Κάνοντας χρήση των ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων, αποφυλακίστηκε το 2011.