Σύλληψη των «υπαλλήλων της ΔΕΗ» που απέσπασαν λεία άνω του ενός εκατ. ευρώ
Λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, με το πρόσχημα υπαλλήλων της ΔΕΗ ή συντηρητών ασανσέρ, δίνει στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λεία τους ξεπερνά τα 1.180.000 ευρώ, ενώ οι δράστες έχουν συλληφθεί στο σύνολό τους.
Την υπόθεση χειρίστηκε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και στο πλαίσιο συντονισμένης και οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συνδρομή δυνάμεων της ΟΠΚΕ, εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δρούσαν τουλάχιστον από το Μάιο του 2019, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δράστες εντοπίστηκαν στις περιοχές των Αχαρνών και Άνω Λιοσίων Αττικής, σε ξενοδοχείο «κρησφύγετο» και οικίες, ενώ συνελήφθηκαν 16 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος.
Στη υπόθεση εμπλέκονται ακόμα τρία μέλη της οργάνωσης τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ συνολικά εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις από τις οποίες, δύο ληστείες και 32 κλοπές σε Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Άλιμο, Μαρούσι και Βριλήσσια.
O τρόπος δράσης της οργάνωσης
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνεργάζονταν σε ομάδες των τριών ή περισσότερων προσώπων, με καταμερισμό αρμοδιοτήτων, ρόλων και καθηκόντων, δρούσαν σε σχεδόν καθημερινή βάση και επιδίωκαν τη διάπραξη κακουργημάτων με στόχο το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Νομιμοποιούσαν τη λεία τους, διοχετεύοντας αυτή σε διαφορών ειδών επενδύσεις, όπως αγορές πολυτελών οχημάτων, επιχειρήσεις διαχείρισης ταξί και απόκτηση καταστημάτων, βιοπορίζονταν αποκλειστικά από την παράνομη δράση τους και είχαν μεταξύ τους συγγενικούς δεσμούς, με απόλυτη πίστη, εχεμύθεια και εμπιστοσύνη.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), σημειώνεται ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να καθορίσουν ποία μέλη θα συμμετάσχουν στις κλοπές.
Συνήθως πρωινές ώρες, κατόπιν συνεννόησης, τα μέλη συγκεντρώνονταν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και επιβαίνοντες σε διαφορετικά οχήματα μετέβαιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ως επί το πλείστον σε γειτονιές όπου λάμβαναν χώρα λαϊκές αγορές, συνοικιακούς δρόμους ή σε τοποθεσίες με καταστήματα-σουπερ μάρκετ, προκειμένου να αναζητήσουν ηλικιωμένα άτομα.
Πώς στοχοποιούσαν τα θύματα
Βρισκόμενοι σε συνεχή και διαρκή επικοινωνία, διασκορπίζονταν στα σημεία αυτά και αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, τα στοχοποιούσαν και παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν στις οικίες τους.
Ακολούθως, συνήθως δύο εκ των μελών της οργάνωσης, προσέγγιζαν τα ηλικιωμένα άτομα, λίγο πριν εισέλθουν στην οικία τους, όπου προσποιούμενοι τους τεχνικούς-υπαλλήλους της ΔΕΗ ή του Δήμου ή συντηρητές ανελκυστήρων κ.α., τους αιφνιδίαζαν και προφασιζόμενοι την ύπαρξη τεχνικής φύσεως βλάβης, όπως διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία τους ή βλάβη του ανελκυστήρα, τους έπειθαν και κατάφερναν να εισέλθουν στις οικίες τους.
Μάλιστα, όπως προέκυψε, τα μέλη μιλούσαν μεταξύ τους με συνθηματικές εκφράσεις, όπως «κύριε Προϊστάμενε», προκειμένου να γίνουν περισσότερο πειστικοί στους παθόντες και να επιτύχουν το σκοπό τους.
Κατά την προσφιλή τους μέθοδο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φρόντιζαν να περιορίζουν τους παθόντες στο χώρο της κουζίνας, όπου τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις, βάζοντάς τους να ενεργοποιήσουν τις εστίες της κουζίνας ή να βράσουν νερό σε οικιακά σκεύη ή να αδειάσουν το ψυγείο. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, είχε καταγραφεί να μετακινούν το ψυγείο, με τρόπο ώστε να τους εγκλωβίσουν στο χώρο της κουζίνας και να μην έχουν οπτική επαφή με τους υπόλοιπους χώρους της οικίας.
Παράλληλα, άλλο μέλος, εκμεταλλευόμενο την απασχόληση των παθόντων και προφασιζόμενος έλεγχο του πίνακα ηλεκτροδότησης της οικίας, ερευνούσε τους λοιπούς χώρους και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις, αφαιρούσε κυρίως κοσμήματα, χρυσαφικά, χρήματα και άλλα τιμαλφή.
Σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψε ότι, έτερα μέλη ανέμεναν εξωτερικά και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και συνεννόησης με τα μέλη που απασχολούσαν τους παθόντες, εισέρχονταν σε δεύτερο χρόνο χωρίς να τους αντιληφθούν οι παθόντες και προέβαιναν στην αφαίρεση των αντικειμένων.
Ενδεικτικό της οργανωμένης δράσης τους, αποτελεί το γεγονός ότι προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη «λεία» τους και να αποκομίσουν πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα που είχαν αποκρύψει οι παθόντες και αδυνατούσαν να βρουν οι ίδιοι, μετέρχονταν και ιδιαίτερα τεχνάσματα για να τους παραπλανήσουν.
Συγκεκριμένα, τους έπειθαν να συγκεντρώσουν τιμαλφή και χρήματά τους σε αλουμινόχαρτο, ώστε δήθεν να μην καταστραφούν-αλλοιωθούν από τις εργασίες που θα πραγματοποιούσαν και να το τοποθετήσουν σε σημείο που εκείνοι τους υπεδείκνυαν, ενώ σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να το αντιληφθούν το αφαιρούσαν.
Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας και της σκληρότητας των μελών, αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δε δίστασαν να ασκήσουν σωματική βία, για να αφαιρέσουν αλλά και να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία.
Για να αποφύγουν τη σύλληψη κατά τη διάρκεια των κλοπών, άλλα μέλη της οργάνωσης παρέμεναν αθέατα εντός των οχημάτων τους και επιτηρούσαν εξωτερικά τις οικίες, βρισκόμενοι σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους συνεργούς που είχαν εισέλθει σε αυτές, κατοπτεύοντας την περιοχή, προκειμένου να τους ειδοποιήσουν, για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ή προσέγγιση ατόμων στην οικία, αλλά και για να τους παραλάβουν αμέσως με τα αφαιρεθέντα αντικείμενα.
Με στόχο την νομιμοποίηση των παράνομων «κερδών» από την εγκληματική τους δράση, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε επενδύσεις διαφόρων ειδών, όπως αγορές πολυτελών οχημάτων, επιχειρήσεις διαχείρισης ταξί, καθώς και αγορές/ενοικίασεις καταστημάτων και διήγαγαν πολυτελή βίο.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε ξενοδοχείο και στις κατοικίες των συλληφθέντων, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- (8) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και Δ.Χ. ταξί,
- κοσμήματα, χρυσαφικά και επώνυμα ρολόγια χειρός,
- τα επιχειρησιακά τους κινητά τηλέφωνα
- το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ,
- 102 γραμμάρια κάνναβης, καθώς και
- (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.
«Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό των υπηρεσιών, που με τόση μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα χειρίστηκαν την υπόθεση, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο και τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας», δήλωσε για την υπόθεση ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Πέτρος Τζεφέρης.