Κάρτες εισόδου–εξόδου και ωράριο: Έρχονται κανόνες λειτουργίας στα κέντρα προσφύγων
Ειδική ηλεκτρονική κάρτα εισόδου-εξόδου, ωράριο αλλά και υποχρέωση να πληρώνουν οι ίδιοι οι αλλοδαποί τις ζημιές που προκαλούν είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει ο κανόνας λειτουργίας που θα διέπει τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τους χώρους που θα παραμένουν οι αλλοδαποί μέχρι να εξεταστεί το αίτημα άσυλου τους, περιλαμβάνει και ένα συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας, με στόχο καταρχάς να έχουν οι προϊστάμενες υπηρεσίες γνώση του τι συμβαίνει στα κέντρα φιλοξενίας αλλά και να μπει ένα μετρό και κανόνες στους χώρους όπου βρίσκονται χιλιάδες άτομα.
Συμφώνα με τα όσα έχει σκεφτεί μέχρι σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σκοπός είναι να τοποθετηθούν ειδικά μηχανήματα τα οποία θα λειτουργούν στην ουσία ως κλειδαριές, για να έχουν πρόσβαση στους χώρους φιλοξενίας μονό όσοι έχουν εγκατασταθεί εκεί από τις επίσημες Αρχές.
Ανάμεσα, όμως, στους βασικούς κανόνες λειτουργίας θα είναι και η υποχρέωση οποιουδήποτε προκαλεί ζημιές στον οικιακό εξοπλισμό – αλλά και γενικότερα στο κέντρο φιλοξενίας – να αποζημιώνει το κράτος και να αποκαθιστά τη φθορά που έχει προκαλέσει.
«Τα κέντρα φιλοξενίας είναι χώροι που διαμένουν αλλοδαποί για ένα ορισμένο διάστημα και δεν αποτελούν ξέφραγα αμπέλια στα οποία μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει και να κάνει ό,τι θέλει. Θα μπουν κανόνες με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους αλλά και την προστασία των αλλοδαπών», ανέφερε στο CNN Greece στέλεχος της Κατεχάκη.
Την ίδια ώρα, όπως έχει διαπιστώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπάρχουν περίπου 9.000 αλλοδαποί που ενώ έχουν πάρει άσυλο και επίσημα έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, συνεχίζουν να διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα, την ώρα που θα έπρεπε κανονικά σε αυτούς τους χώρους να βρίσκονται άτομα τα αιτήματα των οποίων δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιπτώσεις προσφύγων που παραμένουν στις δομές δύο, ακόμα και τρία χρόνια μετά το άσυλο που τους έχει δοθεί. Και ενώ υπάρχει μια κάποια ανοχή για μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις έχει ξεκινήσει διαδικασία να απομακρυνθούν από κέντρα και διαμερίσματα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι χώροι και να εγκατασταθούν άτομα που έρχονται από τα νησιά.
Συντάσσονται υπουργικές αποφάσεις για τις ΜΚΟ
Την ίδια ώρα, βασικός στόχος παραμένει να μπει μια τάξη στο πώς μια ΜΚΟ θα παίρνει επίσημα άδεια λειτουργίας από το κράτος.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου, οι οργανώσεις αυτές θα ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το εάν πραγματικά εφαρμόζουν τη διαδικασία που έχουν αναλάβει ή όχι.
Στα σχέδια των υπευθύνων είναι η δημιουργία ενός μικρού κλιμακίου που θα αποτελείται από αστυνομικούς, εκπροσώπους της γραμματείας μετανάστευσης, υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας αλλά και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Η επιτροπή αυτή θα κάνει εφόδους και ελέγχους στις ΜΚΟ για τη λειτουργία τους και για τα πεπραγμένα τους.
Και φυσικά, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να συνεργάζονται και να ενημερώνουν τις Αρχές Ασφαλείας για οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή ύποπτο προφίλ αλλοδαπού εντοπίσουν.
Επίσης, στις βασικές προϋποθέσεις θα είναι και η ξεκάθαρη θέση από πλευράς των ΜΚΟ ότι βοηθούν τους αλλοδαπούς με βάση τους νόμους και τους κανόνες δικαίου της χώρας και με βασικό γνώμονα το νέο νόμο για το άσυλο.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι θα οριστούν οι βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί μια ΜΚΟ να πάρει πιστοποίηση. Η εμπειρία, το προσωπικό αλλά και η υπογραφή επίσημου μνημονίου συνεργασίας θα είναι ορισμένες από τις προϋποθέσεις, ενώ ο έλεγχος στο προσωπικό των οργανώσεων θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει να συντάσσονται οι υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα θέτουν το πλαίσιο και τους κανόνες μέσα στους οποίους θα δραστηριοποιούνται πια οι ΜΚΟ.