Διημερίδα για τη σχολική βία από Αρχιεπισκοπή Αθηνών και υπ. Παιδείας
Η ευχή «να είναι γόνιμη και συνεχής η συνεργασία και να αποφέρει πάντα καλούς καρπούς», κυριάρχησε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη διημερίδα που άρχισε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: «Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην Εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας».
Την διημερίδα συνδιοργανώνουν, με αφορμή τη σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών, το Ίδρυμα Νεότητας της Αρχιεπισκοπής και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας - Έρευνας - Θρησκευμάτων.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εστίασε την ομιλία του στις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι οποίες «είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας και της Πολιτείας» και ονομάζονται Κέντρο Νεολαίας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού. «Νεολαίας, γιατί δίνει πολλές ευκαιρίες στους νέους, Πολιτισμού γιατί δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης πολλών πρωτοβουλιών, επιστημονικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και, το σπουδαιότερο ίσως, Εθελοντισμού», τόνισε και συνέχισε λέγοντας:
«Διότι, στις περιόδους κρίσης οι εθελοντές παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Αν σήμερα μπορούν μόνο στην Αρχιεπισκοπή να βοηθηθούν 53.000 άνθρωποι, υπάρχουν πίσω τους πολλοί εθελοντές, 900 μόνον είναι οι γυναίκες που βοηθούν στο μαγείρεμα».
Καταληκτικά στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνέστησε «να συντονιστούμε και να εργαστούμε Εκκλησία, Πολιτεία και Εκπαίδευση για το καλό που θέλουμε να φέρουμε και να δώσουμε στην κοινωνία μας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας - Έρευνας - Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, αφού απέδωσε τα εύσημα στην Αρχιεπισκοπή και προσωπικά στον κ. Ιερώνυμο για το έργο που επιτελούν, σε περίοδο βαθιάς κρίσης, μίλησε για έργο ουσιαστικής αλληλεγγύης που στηρίζεται στον εθελοντισμό.
Τόνισε, μάλιστα, ότι «για να υπάρξει εθελοντισμός, χρειάζεται να υπάρξει μήνυμα που να στηρίζει τους ανθρώπους και στις ημέρες μας, οικονομικής αλλά και ηθικής κρίσης, η αναζήτηση αυτού του μηνύματος είναι που πρέπει να τεθεί σε πρώτη, σε ημερήσια διάταξη όλων - και της Πολιτείας και της Εκκλησίας και της κοινωνίας ευρύτερα».
Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι ο τίτλος του σεμιναρίου δείχνει έναν σύγχρονο προβληματισμό, αναγκαίο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας που δίνει αφορμές καθημερινά για κρούσματα βίας, παρενόχλησης κ.λπ.
«Οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες επιδεινώθηκαν με την οικονομική κρίση και είναι αναγκαίο να τις διορθώσουμε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών είναι επίκαιρο: μπόρεσαν να συνομιλήσουν ως χριστιανοί με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και κληρονομιά. «Ο Βασίλειος και ο Γρηγόριος, μάλιστα, που σπούδασαν στην Αθήνα, την πανεπιστημιούπολη της ειδωλολατρικής περιόδου, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη συνομιλία».
Το δεύτερο είναι, είπε, ότι παρότι είχαν κλήση προς τον μοναχικό βίο, δεν βγήκαν έξω από την κοινωνία, αλλά υπήρξαν στην εποχή τους πρωτοπόροι στο να οικοδομούν και ταυτοχρόνως να στηλιτεύουν τα κακά της εξουσίας.
Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος πλήρωσε πολύ την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στον αυτοκράτορα. «Το τρίτο που κρατώ είναι η φιλάνθρωπη διάθεση, ο φιλάλληλος άνθρωπος, ο άνθρωπος της έμπρακτης και έμπονης αγάπης για τον συνάνθρωπό του. Όχι μόνο να δίνουμε, αλλά και να μην ιδιοποιούμαστε, να μην σωρεύουμε πλούτο».
Έκανε επιπλέον αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μήνυμα, διότι «Χωρίς μήνυμα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εκπαίδευση ούτε ουσιαστική ανάπτυξη της κοινωνίας και της χώρας».
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης θα βοηθήσουν στο να προχωρήσει στην οργάνωση του περίπλοκου έργου που δεν μπορεί να έχει τιμωρητική διάσταση, αλλά διαπαιδαγωγητική, «μια αντίληψη αγάπης απέναντι στο μίσος που πολλές φορές εκδηλώνεται μέσα από πράξεις βίας».