«Φανταστείτε να ζείτε εδώ»: Επιστολή – έκκληση από πρόσφυγα που ζει στη Μόρια
«Μπορείτε να φανταστείτε ένα μέρος όπου για λόγους ασφαλείας δεν μπορείς να πας μόνη στις τουαλέτες;». Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις που απευθύνει στο γράμμα της «προς τον κόσμο», μία πρόσφυγας που βρίσκεται στη Μόρια.
«Letter to the World» είναι ο τίτλος της επιστολής – έκκλησης μία γυναίκας, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των περίπου 16.000 αιτούντων άσυλο στη δομή της Μόριας, χωρητικότητας 3.000 ατόμων.
«Μπορείτε να φανταστείτε να ζείτε σε έναν χώρο, τον οποίο δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε μετά τις 9 το βράδυ γιατί κλέφτες κλέβουν τα πάντα και εσείς μπορεί να τραυματιστείτε γιατί δεν τους αφήνετε να κλέψουν; Μπορείτε να φανταστείτε ένα μέρος όπου για λόγους ασφαλείας δεν μπορείς να πας μόνη στις τουαλέτες;»
Η εν λόγω έκκληση παρουσιάζεται στο εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, για την έκρυθμη κατάσταση στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο γρήγορη αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «εθελοντές γιατροί κάνουν λόγο για σεξουαλική βία, κακοποίηση και παιδική πορνεία» και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον θάνατο ενός μωρού εννέα μηνών από ακραία αφυδάτωση.
«Καθώς εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν κάθε βράδυ με βάρκες από την Τουρκία στη Μυτιλήνη, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά νέους τρόπους αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και αυστηροποιεί τους νόμους για το άσυλο», αναφέρει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Σχετικά με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο τον λεγόμενων hotspot της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου η Tagesspiegel παρατηρεί ότι «στην πραγματικότητα αυτά προορίζονταν για κέντρα ταυτοποίησης και κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, έχουν γίνει όμως στο μεταξύ de facto υπερπλήρεις και επικίνδυνοι χώροι δυστυχίας, με παραπήγματα και σκηνές εν μέσω σκουπιδιών και περιττωμάτων».
Αναλύοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το προσφυγικό, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «όσοι πρόσφυγες έχουν προοπτική ασύλου θα μεταφέρονται μελλοντικά στην ηπειρωτική Ελλάδα». «Οι υπόλοιποι πρόκειται να μεταφερθούν σε νέα κέντρα ταυτοποίησης και αναχώρησης, όπου θα κρατούνται μέχρι την επαναπροώθησή τους. Αυτό θα διαρκεί μέχρι 18 μήνες βάσει της ελληνικής νομοθεσίας», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως εκτιμά η εφημερίδα, τα νέα μέτρα αποβλέπουν από την μία στους μετανάστες, «που θα γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν πλέον να μετακινηθούν ανεξέλεγκτα αν γνωρίζουν ότι δεν έχουν προοπτική ασύλου» και από την άλλη απευθύνονται έμμεσα και στους διακινητές.