ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό των γερμανικών επανορθώσεων (Μέρος 2ο)

Το χρονικό των γερμανικών επανορθώσεων (Μέρος 2ο)
CNN Greece/Aristea Sfakianaki

Από την δεκαετία του 1990, το θέμα των ελληνικών απαιτήσεων από την Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γνωρίζει ιδιαίτερη κινητικότητα. Το 1995 είναι καθοριστικό έτος, αφενός λόγω της ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία από τον Έλληνα πρέσβη Ιωάννη Μπουρλογιάννη-Τσαγγαρίδη και αφετέρου λόγω των ομαδικών αγωγών από Έλληνες πολίτες που υπέστησαν την ναζιστική θηριωδία.

1995-2015: Το τέλος της Ιστορίας;

1995 Ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανία

Ο Έλληνας πρέσβης στη Βόννη Ι. Μπουρλογιάννης-Τσαγγαρίδης με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση θέτει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις. Το Βερολίνο απορρίπτει το διάβημα: «μισό αιώνα μετά δεν εγείρονται τέτοια θέματα».

1995 Ομαδική αγωγή ιδιωτών για αποζημιώσεις

Ο νομικός και νομάρχης Βοιωτίας, Γιάννης Σταμούλης, καταθέτει ομαδική αγωγή των επιζώντων και συγγενών των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

1996 Εθνικό Συμβούλιο για τις οφειλές

Συγκροτείται Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

1997 Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς επιδικάζεται αποζημίωση για τους επιζώντες και συγγενείς θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Η Γερμανία αρνείται να καταβάλλει τα ποσά και ο Σταμούλης απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος δεν προσυπογράφει.

2006 Ανοίγει δρόμος για κατασχέσεις εκτός Ελλάδας

Ιταλικό δικαστήριο της Φλωρεντίας αποδέχθηκε τη δυνατότητα εκτέλεσης επί ιταλικού εδάφους της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για τη σφαγή στο Δίστομο.

2008 Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Συγκαλείται το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Γερμανία εγκάλεσε την Ιταλία για παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο σχετικά με το μη σεβασμό της γερμανικής ετεροδικίας από ιταλικά δικαστήρια, τα οποία εξέταζαν αγωγές αποζημιώσεων ιδιωτών θυμάτων του Γ’ Ράιχ.

2011 Η Ελλάδα ως μη διάδικος

Το ελληνικό αίτημα να συμμετάσχει στη δίκη ως μη διάδικος έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο –με Διάταξη στις 4 Ιουλίου 2011– γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Η Ελληνική Δημοκρατία μετείχε στην προφορική διαδικασία της υπόθεσης το Σεπτέμβριο του 2011.

2012 Απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου

Το Διεθνές Δικαστήριο, στις 3 Φεβρουαρίου 2012, ζήτησε από τη Γερμανία και την Ιταλία να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική επανόρθωση των θυμάτων.

2012 Επιτροπή Διερεύνησης για τις επανορθώσεις

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε την εντολή σύστασης επιτροπής διερεύνησης της υπόθεσης, επικαλούμενος τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού το 1946.

2013 Πόρισμα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Δημοσιεύεται πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με συνολικές απαιτήσεις 341 δισ. ευρώ.

2013 - 2014 Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Συστήνεται ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Φεβρουάριος 2015 Διακομματική Επιτροπή

Επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, με πρωτοβουλία της νέας προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μάρτιος 2015 Εκτελεστή η απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δηλώνει ότι η απόφαση για τις αποζημιώσεις στα θύματα παραμένει εκτελεστή και εμφανίζεται έτοιμος να δώσει άδεια για κατασχέσεις. Η Γερμανία με διαρροές κάνει λόγο για «επιβάρυνση των διμερών σχέσεων». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ χρησιμοποιεί πιο διπλωματική γλώσσα, κάνοντας λόγο για «πρωτίστως, ηθικό ζήτημα για την Ελλάδα».

Οκτώβριος 2015 Απόφαση να τοποθετηθεί επίσημα η Γερμανία στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται δεκτή η εισήγηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για την έγγραφη και επίσημη τοποθέτηση της Γερμανίας σχετικά με το Κατοχικό Δάνειο, τις πολεμικές επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις.