Φεστιβάλ "Brake the chain" στο Γκάζι με θέμα το human trafficking
To trafficking είναι ένα Θέατρο Σκιών με τρεις πρωταγωνιστές: το θύμα, τον διακινητή και τον πελάτη. Ευθύνη όμως έχει κι ο θεατής.
Μέσω της τέχνης ο κόσμος μπορεί να καταλάβει καλύτερα τί είναι το Human Trafficking και γι' αυτό έγινε το Φεστιβάλ της καμπάνιας, “Brake the Chain” στο Γκάζι.
Σάββατο μεσημέρι: στη θέα της γυμνής εκδιδόμενης που περπατάει από το κουζινάκι της “μαντάμ” στο χωλ του οίκου ανοχής για να υποδεχτεί τον πελάτη, ακούστηκαν δύο πνιχτά γέλια.
Αυθόρμητη αντίδραση δυο νηπίων που αντίκρισαν τα απόκρυφα του γυναικείου σώματος, μέσα από το φακό της Αndrea Motta. Είχαν επισκεφτεί μαζί με τις μαμάδες τους την έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας του φεστιβάλ. Εικόνες από έναν παράλληλο σιωπηλό κόσμο δίπλα μας.
Ανάμεσα στον κόσμο που αψήφισε την κακοκαιρία και ήρθε στο φεστιβάλ ήταν και ο Ευτύχης Φυτράκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των δημόσιων φορέων που δρουν κατά του trafficking.
Σάββατο μεσημέρι, στα δημιουργικά εργαστήρια γινόταν χαμός από παιδιά. Οι πολλαπλές δράσεις που είχαν στόχο τη βιωματική προσέγγιση στο θέμα της ανθρώπινης εμπορίας είχαν ξεκινήσει, ενώ οι χορευτές και οι ηθοποιοί έκαναν πρόβα για τις βραδινές παραστάσεις.
Η Andrea Motta, φωτογράφος από την Βραζιλία που επί 15 χρόνια φωτογραφίζει θύματα σεξουαλικού trafficking στους χώρους σκλάβιάς τους, συζητούσε με κάθε ενδιαφερόμενο που ήθελε να την ακούσει. Στο διπλανό κτίριο, είχε ήδη καταφτάσεις ο Χασάν και η ομάδα Station Athens που ξενάγησε ζωντανά και ψηφιακά τους θεατές, στις περιπέτειες των μεταναστών στην Αθήνα.
Το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας “Brake the Chain” η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Ηρακλή Μοσκώφ (Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στο υπουργείο Εξωτερικών) έκανε το γύρο της Τεχνόπολης, μέσα από εθελοντές που προσέφεραν συνεχώς πληροφορίες και ενημέρωση. Οι περισσότεροι ήταν μαθητές σχολείου, έφηβα μέλη της ομάδας “ΝΟ Project”, μία από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται κατά του trafficking.
“Το trafficking υπάρχει παντού, το βλέπουμε να συμβαίνει δίπλα μας, στην τάξη μας, στις συμμαθήτριές μας” είπε ένα 16χρονο κορίτσι. “Εχουμε όλοι ευθύνη”.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν όλες οι συζητήσεις του διημέρου που πραγματοποιήθηκαν στο Αμφιθέατρο. Βγαίνοντας από την αίθουσα, άκουγες συνεχώς το ίδιο σχόλιο: “Δεν είχα καταλάβει ότι ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα”.
Τα επίσημα στοιχεία, μιλούν για 27.000.000 σύγχρονους δούλους, 4.500.000 θύματα σεξουαλικού trafficking, 5.500.000 παιδιά-θύματα για κάθε είδους εκμετάλλευση. Ιστορίες για τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς αντηχούσαν από τους Παλαιούς Φούρνους ως τις Δεξαμενές Καθαρισμού.
Κι ενώ την ίδια ώρα, μόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους διακινητές καταδικάζεται και μόνο το 1%-2% των θυμάτων καταφέρνει να αποδράσει, έρχεται μια αισιόδοξη είδηση από τον Αρη Καραβασιλάρη, Εθνικό Εκπρόσωπο της ΜΚΟ Α21 που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, ο οποίος τονίζει ότι σε σύγκριση με τις άλλες χώρες στην Ελλάδα είναι πιο βαριές οι ποινές για τον διακινητή.
Την ίδια στιγμή, ενώ το σεξουαλικό trafficking κρατάει τα ηνία στη χώρα μας που συνεχίζει να αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού των θυμάτων, το ερώτημα που “καίει” αφορά στις καραβιές των προσφύγων. Στο αποκορύφωμα της εξαθλίωσής τους, αποτελούν τα εν δυνάμει θύματα νέων διακινητών.