ΕΛΛΑΔΑ

Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία, πρέπει να ολοκληρωθούν… χθες: Το νέο βιβλίο του καθηγητή Γ.Κυριόπουλου

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο παρουσιάζει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτωρ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 8.30 στον Ιανό. 

«Η Περιπέτεια της Μεταρρύθμισης στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη». Το βιβλίο- το οποίο υπογράφει ο καθηγητής με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου- κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση και πραγματεύεται τις εξελίξεις πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα όσον αφορά στην εγκαθίδρυση Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ειδικότερα, αναφέρεται στις πρώτες προσπάθειες για το εγχείρημα αυτό, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, κατά τον Μεσοπόλεμο, μέχρι τις απόπειρες ολοκλήρωσης του ασφαλιστικού συστήματος τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Το βιβλίο εστιάζεται περισσότερο στις εξελίξεις κατά την περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση με τις πρωτοβουλίες των Σπύρου Δοξιάδη και Παρασκευά Αυγερινού και προσεγγίζει τις αντιξοότητες και τα εμπόδια εφαρμογής των σχεδίων για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επίσης, αποπειράται να προσεγγίσει κριτικά τις ύστερες προσπάθειες επανεκκίνησης της υγειονομικής μεταρρύθμισης από τον Αλέκο Παπαδόπουλο και, υπό το καθεστώς της εποπτείας, από τους Ανδρέα Λοβέρδο, και Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Κυριόπουλος: «Παρά τις πολιτικές και άλλες διαφορές, ο κοινός τόπος όλων υπήρξε η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας σε συνύπαρξη και συμπληρωματικότητα με τον ιδιωτικό τομέα.

Τα κύρια εμπόδια στο εγχείρημα αυτό ήταν: αφενός το ιατρικό σώμα με τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασης ως συνδικαλιστικό κίνημα και ως ιατρική ελίτ και αφετέρου η συντηρητική στάση των πολιτικών κομμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η πλήρης εγκαθίδρυση του ΕΣΥ δεν κατέστη εφικτή, σύμφωνα τουλάχιστον με την αρχική του επαγγελία, εντούτοις συνέβαλε στη μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών».

Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ αποτελεί προσφιλές ζήτημα για τον Γιάννη Κυριόπουλο, ο οποίος επιμένει ότι αυτές έχουν κολλήσει τα τελευταία χρόνια και η ολοκλήρωσή τους δεν βοηθά κανέναν και τίποτα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φράση του στο CNN Greece, μόλις βγήκαμε από την Μνημόνια, «Πληρώσαμε πολλά για το φροντιστήριο, αλλά δεν περάσαμε τις εξετάσεις».

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν γίνει ήδη από χθες, υπογραμμίζει συχνά ο καθηγητής. Όπως επισημαίνει ακόμη: «ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην υγεία είναι αυτονόητες και εκ των «sine qua non» παρεμβάσεις βελτίωσης των υγειονομικών υπηρεσιών. Το ζήτημα είναι σε ποιο διοικητικό και τεχνικό υπόστρωμα αυτές οι διαχειριστικές παρεμβάσεις θα αναπτυχθούν.

Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες -μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα- απαντήσεις σε σύντομο χρόνο, ώστε να πάρει το πάζλ των υγειονομικών μεταρρυθμίσεων μια ολοκληρωμένη μορφή. Ειδικότερα, τα νοσοκομεία χρειάζεται να μεταλλαχθούν σε επιχειρησιακά σχήματα με τη μορφή ΝΠΙΔ με επαγγελματική και αξιοκρατική διοίκηση».

Και καταλήγει λέγοντας το εξής:

«Η υγεία και η παιδεία προκαλούν πολιτική αμηχανία εξαιτίας της αποτυχίας πολλών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών».

Εν αναμονή λοιπόν του νέου του βιβλίου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης