Συνθήκη Σένγκεν: Υποβόσκει έξοδος της Ελλάδας-ζητούν μέγα στρατόπεδο προσφύγων στην Αθήνα
Να δημιουργηθεί στην Αθήνα στρατόπεδο μεταναστών που να μπορεί να «φιλοξενήσει» 300.000 πρόσφυγες, πρότεινε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέτοντας, παράλληλα, θέμα εξόδου της Ελλάδα από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Είπε, χαρακτηριστικά, πως "ένας απίστευτος υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί στρατόπεδο με 300.000 πρόσφυγες στην Αθήνα, ότι υπάρχει περίπτωση να βγούμε από τη Σένγκεν, να κάνουμε push back στη θάλασσα που είναι ποινικό αδίκημα και παράνομο".
Αντιθέτως, όπως είπε, μεγάλα κράτη της Ε.Ε -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- είπαν ότι θέλουμε περισσότερη Σένγκεν. Επικαλέστηκε και τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν για το θέμα.
Όμως και η αυστριακή υπουργός έθεσε θέμα μη επαρκούς φύλαξης των ελληνικών συνόρων. Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι τέθηκε το ζήτημα αλλά τόνισε ότι ουδείς άλλος αναφέρθηκε στο θέμα. Άλλωστε,όπως τόνισε, η θέση της Frontex όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο ήταν "αθωωτική" για την Ελλάδα καθώς ο εκπρόσωπός της ανέφερε ότι "η θάλασσα δεν είναι αγρός".
Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση για τη δημιουργία των hot spots και σημείωσε ότι η προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου είναι υπαρκτή και αντικειμενική. Όπως ανακοίνωσε όμως τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.
Αν και στη Σύνοδο επισήμως δεν συζητήθηκε το θέμα της Σένγκεν ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υφίσταται μια υποβόσκουσα συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πολλές φορές όπως είπε, οφείλεται σε ακραίους και λαϊκιστές πολιτικούς. Ωστόσο, τόνισε πως «η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ».
Την ίδια ώρα, οι Financial Times, με άρθρο γνώμης του Gideon Rachman, προτείνουν μια ιδιότυπη ανταλλαγή: να κλείσει, δηλαδή, η Ελλάδα τα βόρεια σύνορά της για τους πρόσφυγες, να τους κρατήσει σε καταυλισμούς στο έδαφός της και ως αντάλλαγμα η Γερμανία να αποδεχτεί τη διαγραφή μεγάλου τμήματος του ελληνικού χρέους.
Γράφει επί λέξει ο αρθρογράφος:
Είναι καιρός να σκεφτούμε δημιουργικά (...) η Ελλάδα συμφωνεί να σφραγίσει τα βόρεια σύνορά της με τη βοήθεια της ΕΕ, έτσι ώστε να σταματήσει η ροή των μεταναστών προς τη βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία συμφωνεί σε μια μαζική διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα διαμένουν σε καταυλισμούς υπό την αιγίδα της Ε.Ε. στα ελληνικά νησιά με την προσδοκία ότι θα επιστρέψουν στη Συρία ή όπου αλλού όταν θα υπάρξει ξανά ειρήνη.
Χθες, το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει τη διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει στην παράταση μέχρι και δύο χρόνια των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων έδωσε το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Άμστερνταμ. Κατά τη διάρκειά του, αρκετοί ήταν αυτοί που κατέδειξαν ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει στην αποκοπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Όπως είπε ο Κλάας Ντάικχοφ, υφυπουργος Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας:
Για την ώρα οι εσωτερικοί έλεγχοι μπορούν να ισχύσουν μόνο για μια περιορισμένη περίοδο έξι μηνών. Όμως το ανεπανάληπτο κύμα αιτούντων άσυλο που ανάγκασε τα κράτη να επαναφέρουν τους ελέγχους σε εθνικό επίπεδο δεν έχει υποχωρήσει. Ετσι τα κράτη μέλη της Ένωσης καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει την πρακτική και νομική βάση ώστε να συνεχιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι πέραν των έξι μηνών μέσα από το άρθρο 26 της συνθήκης Σένγκεν.