Πώς και ποιοι μεθοδεύουν την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν θα τεθεί -όπως όλα δείχνουν- αύριο Δευτέρα, στο Άμστερνταμ, στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Στο τραπέζι θα βρεθεί πρόταση του Σλοβένου πρωθυπουργού, Μίρο Τσέραρ, ο οποίος επί της ουσίας προτρέπει να σταματά η ευρωπαϊκή μεθόριος στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι σ’ εκείνα της χώρας μας με την Τουρκία.
Αναλυτικά:
Η ανακοίνωση προς τον Τύπο, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2016, στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης της Σλοβενίας έχει τίτλο: Πρωθυπουργός Τσέραρ: H πρωτοβουλία της Σλοβενίας για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια (σ.σ. τα Σκόπια αναφέρονται ως «Μακεδονία»)
Το κείμενο αναφέρει ότι ο Σλοβένος πρωθυπουργός χαιρετίζει την απόφαση της ολλανδικής Προεδρίας να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου μετά από πρότασή του να συνδράμουν τα ευρωπαϊκά κράτη την ΠΓΔΜ με αστυνομικές δυνάμεις, υλικοτεχνική υποδομή και χρήματα για να σταματήσουν να περνούν οι πρόσφυγες από τη μεθόριο με την Ελλάδα -πρόταση που, όπως λέει, o Μ. Τσέραρ παρουσίασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στους ομολόγους του και την οποία στηρίζουν Κροατία, Σερβία, Σκόπια, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, ενώ θετικά διάκεινται οι Βρυξέλες και συγκεκριμένα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, σημείο της ανακοίνωσης είναι εκεί που επιχειρηματολογεί υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου Τσέραρ καθώς η διατύπωση δείχνει στην καλύτερη περίπτωση να αγνοείται ότι η Ελλάδα ανήκει στο χώρο Σένγκεν, στη χειρότερη να θεωρείται ήδη αποπεμφθείσα από αυτόν:
Το να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση στα ελληνο-«μακεδονικά» σύνορα, όπως προτάθηκε από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, σημαίνει, ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα σύνορα εντός Σένγκεν (Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Γερμανία)
Η ανακοίνωση μπορεί να καταλήγει επισημαίνοντας ότι «αυτή η δεύτερη γραμμή άμυνας εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν θα γίνουν σεβαστές προηγούμενες δεσμεύσεις να στηριχτεί η Ελλάδα», όμως και πάλι η διατύπωση είναι τέτοια που επιτρέπει συνειρμούς ότι η χώρα μας δεν σχετίζεται με τη ζώνη Σένγκεν.
Τα της πρωτοβουλίας του, δηλαδή την ανακοίνωση της κυβέρνησης, φρόντισε να δημοσιοποιήσει με tweet του ο ίδιος ο Σλοβένος πρωθυπουργός.
Μίρο Τσέραρ
Προηγουμένως είχε υποδεχτεί στη Λουμπλιάνα τον ακροδεξιό, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έσπευσε, όπως ήταν αναμενόμενο, να στηρίξει, προτείνοντας να ανεγερθεί φράχτης στα σύνορα της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα.
To tweet του Μ. Τσεράρ με φωτογραφίες από την επίσκεψη Ορμπάν στη Σλοβενία
Ως γνωστόν, στις αρχές του μήνα, ο Ορμπάν, σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο, είχε ήδη θέσει θέμα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνόρων με την Ελλάδα εκτός Σένγκεν:
Η επόμενη γραμμή άμυνας μας βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας
Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα που ύψωσε φράχτη στα σύνορά της κι έστειλε οχήματα μάχης.
Μέτωπο κατά της Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία η ανακοίνωση της σλοβενικής κυβέρνησης αναφέρει ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, αυτά κατονομάζονται πλέον σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία. Στο ίδιο δημοσίευμα η ΥΠΕΞ της Αυστρίας απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από τη Σένγκεν και ισχυρίζεται πως είναι «μύθος» ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
Το βαρύ κλίμα έναντι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αλλά και τους προβληματισμούς της για τη συνοχή της Ευρώπης είχε εκφράσει πηγή της Κομισιόν, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ως εξής:
Θα ανησυχούσατε για το μέλλον της Ευρώπης αν είχατε τη δυνατότητα να βρεθείτε σε κλειστή συνεδρίαση εθνικών εκπροσώπων. Ξενοφοβία, λαϊκισμός, εθνικισμός, περιχαράκωση σε εθνικά σύνορα. Η συνεργασία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή ν’ ακούς τον Ούγγρο ή τον Κροάτη. Αλλά και χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία δείχνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους. Μίνι Σένγκεν παραδείγματος χάριν. Δηλαδή να αποπεμφθούν από τη Συνθήκη οι χώρες που δεν είναι ικανές να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Ολλανδός το είπε...
Η στάση της Γερμανίας
Το Βερολίνο εμφανίζεται με αποκλίνουσες απόψεις καθώς η Μέρκελ βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω του προσφυγικού. Σε αυτή τη φάση, τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Στάινμαϊερ αναζητούν λύσεις στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων στο εσωτερικό των χωρών από τις οποίες ξεκινούν πρόσφυγες και μετανάστες.
Χθες, ο κ. Στάινμαϊερ χαρακτήρισε την πρόταση της Αυστριακής ομολόγου του ως «ψευδολύση» και πρόσθεσε πως «δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων αν χαθεί η αλληλεγγύη. Πρέπει αντιθέτως να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης».
Διαβάστε ακόμη:
Απάντηση Στάινμαγερ για την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Σένγκεν: Συζητούν αναστολή της και εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα