ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο δημόσιας υγείας, εξαρτήσεις & κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες προτεραιότητες του υπ. Υγείας

Νομοσχέδιο δημόσιας υγείας, εξαρτήσεις & κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες προτεραιότητες του υπ. Υγείας
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η δημόσια υγεία, αποτελεί όπως όλα δείχνουν, το κορυφαίο διακύβευμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μαζί με το ν/σ αυτής της εβδομάδας, με το οποίο ενισχύεται τόσο η προνοσοκομειακή, όσο και η επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα υγείας, μέσα από τον 24ωρο συντονισμό λειτουργίας όλων των μονάδων εντατικής θεραπείας και η ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση του ΕΣΥ.

Και όταν λέμε δημόσια υγεία, εννοούμε εξαρτήσεις, αλκοόλ, κάπνισμα, Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας και νοσήματα, λοιμώδη και εθνικά. Όλα αυτά, θα περιληφθούν στο μεγάλο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, εκτιμώντας ότι θα έτοιμο μέχρι τέλος του χρόνου, ή στις αρχές του επόμενου.

Όπως τονίζει ο κ. Πρεζεράκος στο CNN Greece, «θα κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να οργανώσουμε το σύστημα, να δούμε προσεκτικά τις ελλείψεις, να το αναδιοργανώσουμε, στοχεύοντας στην σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας. Σε μία εποχή όπου οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι, θα πρέπει να κινηθούμε με συνέπεια και σεβασμό απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο και όπου είναι απαραίτητο και μπορούμε, να αυξήσουμε τους πόρους», σημειώνει ο ΓΓ και προσθέτει:

«Βεβαίως για να είμαστε αποτελεσματικοί, θα πρέπει να εξετάσουμε τους εποπτικούς μηχανισμούς που διαθέτουμε και να προχωρήσουμε σε συνέργειες και αυτό θα το πράξουμε με απόλυτη προσοχή και συνέπεια. Ένα άλλο ζήτημα που αγγίζει επίσης θέματα δημόσιας υγείας, είναι και το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Πρεζεράκο, «η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι πρακτικές ορθής διαβίωσης, μας απασχολούν εντονότατα. Η κλιματική αλλαγή γεννά λοιμώξεις και μικρόβια, με αποτέλεσμα να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και γι’ αυτό η συνεργασία μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο στενή. Και βέβαια μην ξεχνάμε το περίφημο μεταναστευτικό, το οποίο είναι μέρος και αυτό, της δημόσιας υγείας. Και εδώ χρειάζονται όπως είναι φυσικό, άνθρωποι να στηρίξουν την προσπάθεια. Οι προσλήψεις τρέχουν με το Πρόγραμμα Phillos 2 του ΕΟΔΥ και με κοινοτικά κονδύλια».

Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Πρεζεράκος, το προσωπικό που θα στηρίξει τις δομές φιλοξενίας, είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι προσλαμβάνονται με τις ίδιες διαδικασίες του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Στόχος της ηγεσίας του υπ. Υγείας, είναι να φθάσουν τα 1.600 άτομα συνολικά. Στο τρίμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν προσληφθεί 400 άτομα, εκ των οποίων τα 130 προέρχονται από την προηγούμενη κυβέρνηση.