Σένγκεν: Συζητούν αναστολή της και εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Σχέδιο για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ με στόχο να περιοριστούν οι ροές προσφύγων στην Ε.Ε και ειδικότερα στη Βόρεια Ευρώπη , μέσω και προσωρινής αναστολής της συνθήκης Σένγκεν εξετάζουν στην Ε.Ε, σύμφωνα με τους Financial Times.
Εφόσον αποφασιστεί η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου το οποίο φέρονται να στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο, τότε θα εγκλωβιστούν στην ελληνική επικράτεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καθημερινά φτάνουν στα νησιά καθώς δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα προς το βορρά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι FT, το σχέδιο «αποστείρωσης» συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων μετά από επιστολή του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Μίλος Τσέραρ, ο οποίος ζήτησε να ενισχυθεί η ΠΓΔΜ.
Πριν λίγες μέρες, η Κομισιόν μέσω ομάδας πραγματογνωμόνων έλεγξε τις ανάγκες που έχει η ΠΓΔΜ εάν χρειαζόταν να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα.
Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, κατά τους F.T. θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
Πόσο είναι πιθανό να βγει η Ελλάδα εκτός Σένγκεν;
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πως η Λουξεμβουργιανή προεδρία είχε απορρίψει τον Δεκέμβριο το σενάριο ενός αποκλεισμού της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν.
"Δεν είναι νομικά δυνατό να αποκλεισθεί ένα κράτος από τη ζώνη Σένγκεν", είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, ο Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε τότε την προεδρία του Συμβουλίου.
Καθοριστικές διαβουλεύσεις την Δευτέρα στο Άμστερνταμ
Το Συμβούλιο υπουργών συνεδριάζει τη Δευτέρα για να συζητήσει μέτρα ώστε να αποτραπεί η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων. Η συζήτηση αφορά επί της ουσίας ένα από τα θεμελιώδη συστατικά της Ε.Ε που είναι η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του χώρου Σένγκεν.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανότητα επαναφοράς συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια - χωρισμένα σε τέσσερα εξάμηνα- που θα προκαλέσουν σημαντικό οικονομικό κόστος. Οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Σουηδίας και Δανίας κοστίζουν 300 εκ ευρώ ενώ οι έλεγχοι στις έξι συνολικά χώρες κοστολογούνται στα 3 δις ευρώ, όπως δήλωσε ο Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ.
Επαναφέρει τις απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν η Βιέννη.
Επαναφέρει το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μιλκ-Λάιτνερ, η οποία σε δηλώσεις της κάνει λόγο για «αποτυχία» της Αθήνας στη διαχείριση του προσφυγικού και για «απροθυμία» στο να δεχτεί βοήθεια.
Όταν μια χώρα της ζώνης Σένγκεν συνεχώς αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δέχεται απρόθυμα τη βοήθεια, τότε δεν πρέπει να έχουμε καμία δεύτερη σκέψη τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην «Die Welt», η αυστριακή υπουργός.
«Είναι μύθος ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δεν μπορούν να ελεγχθούν», επεσήμανε επίσης ενώ διαμήνυσε πως
Η υπομονή πολλών ευρωπαίων τελειώνει. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση, τώρα ήρθε η ώρα να ενεργήσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη.
O Σόιμπλε προειδοποιεί ότι τελειώνει ο χρόνος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Πριν λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξή του στο Spiegel προειδοποίησε «στην ΕΕ, συμφωνούμε ότι οι πιέσεις που προκαλεί η μετανάστευση πρέπει να μειωθούν. Αν η Σένγκεν καταρρεύσει η Ε.Ε. κινδυνεύει σοβαρά, πολιτικά και οικονομικά. Γι 'αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής το συντομότερο δυνατόν - όλοι όσο μπορούμε».
Υπογράμμισε με νόημα πως «οι ικανότητες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απεριόριστες για τον αριθμό των μεταναστών που μπορούν να φιλοξενήσουν» και έφερε ως παράδειγμα τη Σουηδία που εφαρμόζει πλέον συνοριακούς ελέγχους.
Το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ζώνη Σένγκεν: Έως και δύο χρόνια ενδέχεται να παραταθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα