ΕΛΛΑΔΑ

Προχωρά το πρόγραμμα αποσυμφόρησης - Αναχωρούν 570 άνθρωποι από τη Μόρια

Προχωρά το πρόγραμμα αποσυμφόρησης - Αναχωρούν 570 άνθρωποι από τη Μόρια
ΙΝΤΙΜΕ

Με το πλοίο της γραμμής αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά άλλοι 570 αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες.

Προορισμός τους δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ασυνόδευτα ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

Μέρες 2015;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και, κυρίως, στα ελληνικά νησιά κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που φοβούνται ένα δεύτερο 2015.

«Αν δει κανείς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα νησιά του Αιγαίου, πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσφυγική κρίση επιστρέφει αθόρυβα στην Ευρώπη. Η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε αισθητά από την αρχή του χρόνου.» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel.

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο «η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτούργησε ποτέ, όπως ήλπιζαν. Ο αριθμός των προσφύγων βέβαια μειώθηκε, αλλά κυρίως λόγω των αυστηρότερων ελέγχων της τουρκικής συνοριοφυλακής που εμπόδιζε τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν το χειμώνα. Στην Τουρκία δεν επαναπροωθήθηκε σχεδόν κανένας. Σε περισσότερα από τρία χρόνια οι ελληνικές αρχές έστειλαν στην Τουρκία μόνο 1.892 ανθρώπους, ενώ πολλοί επέστρεψαν οικειοθελώς».

Το Spiegel αποκαλεί σε άλλο σημείο «εκρηκτική» την κατάσταση στη Λέσβο, εστιάζει και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία ενώ αποθέτει τις «ελπίδες του Βερολίνου στη νέα συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον οποίο υπάρχει η εμπιστοσύνη πως θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήαματα που έχουν συσσωρευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του Spiegel «Έλληνες αστυνομικοί και μέλη της Frontex «κάθε μήνα σταματούν σχεδόν χίλιους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας – εμφανώς περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν. Πολλοί περισσότεροι ωστόσο καταφέρνουν να διαφύγουν απαρατήρητοι από τα σύνορα, τα οποία φυλάσσονται μόνο από έναν διάτρητο φράχτη. Στο Βερολίνο υπάρχει φόβος ότι ξανά μέσω της Βαλκανικής Οδού θα μπορούσαν να φτάσουν εμφανώς περισσότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Χορστ Ζεεχόφερ στην Αθήνα με κεντρικό ζητούμενο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται σε φάση «αναζωπύρωσης»:

«Θα πρέπει τώρα να διατηρηθεί και ενδεχομένως να εξελιχθεί αυτό που τότε είχε τεθεί σε διαπραγμάτευση (σσ: από τη Μέρκελ), η εύθραστη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Διαφορετικά ενέχει ο κίνδυνος, ο Ζέεχοφερ και η Μέρκελ να μην τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να ζήσουμε ένα δεύτερο 2015».

Οι τέσσερις άξονες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει εντός της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το κρίσιμο διάστημα θα είναι μετά το φθινόπωρο και όλο το χειμώνα, εντοπίζοντας την κυβερνητική πολιτική σε τέσσερις άξονες:

«1. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας. 2. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου. 3. Προχωρούμε στις επιστροφές. 4. Φτιάχνουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα με γνώμονα πάντα και την αποσυμφόρηση των νησιών μας», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι η χώρα ήταν «ξέφραγο αμπέλι».