ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη άνδρα για απάτες μέσω διαδικτύου: Πουλούσε ακριβά κινητά «μαϊμού» ως γνήσια

Σύλληψη άνδρα για απάτες μέσω διαδικτύου: Πουλούσε ακριβά κινητά «μαϊμού» ως γνήσια
PIXABAY

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη μέλος εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω διαδικτύου.

Συγκατηγορούμενοί του είναι 3 τουλάχιστον μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των οποίων δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε μήνυση πολίτη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτη σε βάρος του στο πλαίσιο αγοραπωλησίας συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, μέσω αγγελίας σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τηλεφωνική καταγγελία έτερου πολίτη, αναφορικά με ύποπτη αγγελία πώλησης όμοιας συσκευής κινητού τηλεφώνου, στον ίδιο ιστότοπο.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επιστάμενες αναζητήσεις και διαδικτυακές έρευνες προς εντοπισμό και σύλληψη του δράστη και παράλληλα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του ημεδαπού, κατά τη διάρκεια συναλλαγής για την αγοραπωλησία της συσκευής και την ταυτοποίηση της εμπλοκής του και στις δύο περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα κατελήφθη κατά το χρόνο που προσπάθησε να εξαπατήσει ενδιαφερόμενο αγοραστή συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, πουλώντας του μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο), ως γνήσιο, αντί του χρηματικού ποσού των 650 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα και στην κατοχή του βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, το οποίο εμφανιζόταν να πωλείται στις επίμαχες αγγελίες, πανομοιότυπο μη λειτουργικό αντίγραφο (κλώνος) της ίδιας συσκευής, το οποίο αποπειράθηκε να πουλήσει ως γνήσιο, καθώς και το χρηματικό ποσό των 780 ευρώ.

Επιπλέον, από προανάκριση που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού, προέκυψε πως ο συλληφθείς εμπλέκεται και σε άλλες ομοειδείς – συναφείς πράξεις, που τελέσθηκαν με την ίδια μέθοδο και τρόπο δράσης, κατά το τελευταίο δίμηνο, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε επιπλέον 8 περιπτώσεις απάτης με την ίδια μέθοδο και τρόπο δράσης, καθώς και σε περίπτωση ληστείας και απόπειρας απάτης.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής ομάδας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Οι μη συλληφθέντες συγκατηγορούμενοι του ημεδαπού δημιουργούσαν διαφορετικά για κάθε περίπτωση προφίλ-λογαριασμούς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων αναρτούσαν αγγελίες πώλησης, συγκεκριμένης και υψηλής ζήτησης κινητής συσκευής μεγάλης αξίας, σε ιδιαίτερα συμφέρουσα και δελεαστική τιμή.

Ακολούθως προκειμένου να είναι πειστικοί στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, απέστελλαν φωτογραφίες της κινητής συσκευής που πράγματι είχε στην κατοχή του ο ημεδαπός, καθώς και απόδειξη αγοράς αυτής, και στη συνέχεια όριζαν διαφορετικό κάθε φορά σημείο συνάντησης για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας.

Στα σημεία συνάντησης εμφανιζόταν ο ημεδαπός, ο οποίος αρχικά έδινε στους ενδιαφερόμενους την πραγματική κινητή του συσκευή, έχοντας ωστόσο μεριμνήσει από πριν να έχει χαμηλά αποθέματα μπαταρίας, προκειμένου να την επεξεργαστούν και να κάνουν σχετική αντιπαραβολή του αναγνωριστικού αριθμού IMEI της συσκευής, με το αντίστοιχο αναγραφόμενο στην απόδειξη.

Στη συνέχεια και ενώ οι ενδιαφερόμενοι πείθονταν για την αγορά την συσκευής, ο ημεδαπός προφασιζόμενος την αφαίρεση της κάρτας sim από τη συσκευή του και την τοποθέτηση της συσκευής στη συσκευασία της, αντικαθιστούσε τη γνήσια συσκευή με μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο) αυτής, μηδαμινής χρηματικής αξίας, και την παρέδιδε εντός της συσκευασίας της στα θύματά του, λαμβάνοντας το συμφωνηθέν αντίτιμο.

Χαρακτηριστικό της συσκευής κλώνου είναι ότι στην κεντρική οθόνη με το άγγιγμα του πλήκτρου ενεργοποίησης-απενεργοποίησης αποτυπώνεται λευκό γράφημα το οποίο απεικονίζει την ανάγκη φόρτισης της συσκευής, επομένως σε περίπτωση επανελέγχου των συσκευών από τους αγοραστές, ο 41χρονος επικαλούμενος τα χαμηλά αποθέματα της μπαταρίας, τους παρότρυνε να προβούν σε φόρτιση της συσκευής πριν τη χρήση της.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος της εγκληματικής ομάδας, από τις ανωτέρω περιπτώσεις απάτης και ληστείας υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες ομοειδείς – συναφείς πράξεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Τμήματος Ασφάλειας Κορυδαλλού, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 2 αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς κατά την εγκληματική του δραστηριότητα, το ένα εκ των οποίων ήταν κλεμμένο,
  • 2 κινητά τηλέφωνα,
  • 4 μη λειτουργικοί κλώνοι κινητών τηλεφώνων,
  • 780 ευρώ,
  • πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας (sim),
  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που σχετίζονται με την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και
  • πλήθος αντιγράφων απόδειξης αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Ο συλληφθείς, ο οποίος, κατηγορείται επιπρόσθετα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας – συμμορίας, ληστείας, πλαστογραφίας, κλοπής, απείθειας και ψευδή ανωμοτί κατάθεση, πράξεις για τις οποίες σχηματίσθηκε άλλη δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορυδαλλού, οδηγήθηκε, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση.