ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν έγινε κάποια παρανομία»: Τι λέει ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του μοιραίου λούνα παρκ

«Δεν έγινε κάποια παρανομία»: Τι λέει ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του μοιραίου λούνα παρκ
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

«Δεν έγινε κάποια παρανομία»: αυτό υποστηρίζει ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του μοιραίου λούνα παρκ, όπου έχασε τη ζωή της μια 14χρονη μαθήτρια στο παζάρι του Αλμυρού.

«Δεν είναι κρυφό ότι η ιπποδύναμη του συγκεκριμένου μηχανήματος ξεπερνούσε κατά πολύ τους 15 ίππους… μάλλον είναι κι αδιάφορο. Είναι σαφές ότι είναι ένα μηχάνημα με μεγάλη ιπποδύναμη που μπορούσε να μεταφέρει περίπου 30 ανθρώπους. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ιπποδύναμη του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των 15 ίππων», τόνισε μιλώντας στο Star, ο δικηγόρος Χρήστος Νάστος.

Μάλιστα ανέφερε ότι:

«Ενδεχομένως κάποιοι παρέσυραν την αξιότιμη και αξιοσέβαστη κυρία εισαγγελέα για να συντάξει και να υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο με αυτό το περιεχόμενο, αφού ύστερα από έρευνα του γραφείου τέτοια προϋπόθεση από τον νόμο δεν ορίζεται. Δεν είναι υποχρέωση του επιχειρηματία να επιχειρεί την έκδοση αδείας μεγαλύτερα των 15 ίππων».

Στη συνέχεια ο δικηγόρος ζήτησε να μη συνδέεται ο θάνατος της 13χρονης με τις προϋποθέσεις που ζητούνται για την έκδοση αδειών στα λούνα παρκ. «Με τον τρόπο αυτό λειτουργούν όλα τα λούνα παρκ» κατέληξε ο κ. Νάστος.



Τι δείχνει η πραγματογνωμοσύνη για το παιχνίδι «χαλί»

Νέα στοιχεία για την τραγωδία σε λούνα πάρκ στο παζάρι του Αλμυρού έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, με την πραγματογνωμοσύνη που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη να αποκαλύπτει ότι η ισχύς του παιχνιδιού «χαλί» ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτό που ήταν δηλωμένο στις Αρχές (123 ίππους αντί 15).

Όπως γράφει η τοπική ιστοσελίδα magnesianews.gr, με βάση αυτά τα ευρήματα η άδεια θα έπρεπε να είχε δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και όχι από το Δήμο Αλμυρού.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή της 30ης Αυγούστου 2019, η 14χρονη μαθήτρια Σ.Χ. εκτοξεύτηκε σε ύψος 11 μέτρων από το παιχνίδι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για να προλάβει τυχόν παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον, έστειλε χθες επιστολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποδέκτη όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών σχετικά με την ασφαλή λειτουργία και το καθεστώς αδειοδότησης των λούνα παρκ, που περιοδεύουν σε εμποροπανηγύρεις σε διάφορες περιοχές τα καλοκαίρια.

Σύμφωνα με την αντιεσαγγελέα, διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ είχε εφοδιαστεί με άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας ψυχαγωγικής παιδειάς «Λούνα Παρκ» από τον Δήμο Αλμυρού, προσκομίζοντας βεβαίωση ιδιώτη διπλωματούχου ηλεκτρολόγου μηχανικού ότι η ισχύς των παιχνιδιών ήταν μικρότερη από 15 ίππους.

Ως μηχανολογική εγκατάσταση κάτω των 15 HP, δεν υποχρεούτο σε προσκόμιση άδειας του Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας), κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν/ 207/1967, σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται της υποχρέωσης εφοδιασμού αδείας δια αποφάσεως του Υπουργείου, οι κάτοχοι βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις μέχρι και 15 HP, σε όλη την Ελληνική επικράτεια (πλην της περιοχής τέως Διοικήσεων Πρωτευούσης, όπου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 10 HP).

Πολύ μεγαλύτερη η ισχύς

Στην επιστολή της Εισαγγελίας Βόλου αναφέρεται ότι κατόπιν διενέργειας ηλεκτρολογικής πραγματογνωμοσύνης από διορισθέντα διπλωματούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό (μέλος του ΤΕΕ), διαπιστώθηκε ότι η ισχύς και μόνον του συγκεκριμένου εγκατεστημένου ηλεκτροκίνητου περιστρεφόμενου παιγνίου («χαλί»), ανέρχεται σε 92,3 kW, ήτοι σε 92,3/0,75=123,06 HP, ενώ εκτιμάται ότι πολλά από τα υπόλοιπα παίγνια του εκ λόγω λούνα παρκ, όπως το σύστημα μεγάλης παλινδρομικής αιώρας («καράβι») ή το ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο παίγνιο («ταψί»), είναι μεγαλύτερης ισχύος από 15 HP.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα, το συγκεκριμένο λούνα παρκ αποτελεί μηχανολογική εγκατάσταση, υπερβαίνουσα συνολικά τους 15 HP και για το λόγο αυτό, όφειλε να έχει εφοδιαστεί με άδεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν/ 207/1967.

Έλεγχοι από τους Δήμους

Με γνώμονα την πρόληψη ατυχημάτων στους χώρους εγκατάστασης λούνα παρκ, η αντεισαγγελέας ζητά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διαβιβάσει την επιστολή σε όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών, στους οποίους συστήνει κάθε φορά που προτίθενται να αδειοδοτήσουν εγκαταστάσεις λούνα παρκ σε χώρους εμποροπανήγυρης, δια των Τεχνικών τους Υπηρεσιών να προβαίνουν σε ελέγχους, τόσο του συγκεκριμένου λούνα παρκ (που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ακόμη και σήμερα σε Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας), όσο και οποιουδήποτε λούνα παρκ αιτείται τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, εντός τω ορίων της περιφέρειάς τους.

«Πριν τη χορήγηση της σχετικής άδειας, να διαπιστώνεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ιδίων Δήμων, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του εκάστοτε λούνα παρκ (ήτοι η καταλληλότητα των κατασκευών, η ασφάλεια και η συντήρηση των ηλεκτροκίνητων παιγνίων και η τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας) και να μην αρκούνται στην προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων από ιδιώτες μηχανικούς – εντολοδόχους του αιτούντος τη χορήγηση άδειας λειτουργίας λούνα παρκ, προκειμένου – κατά την κρίση τους – να μη χορηγείται η σχετικά άδεια σε εγκαταστάσεις λούνα παρκ που δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας και να αποτρέπονται, στο μέτρο των δυνατοτήτων του εκάστοτε Δήμου, η έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας και της ίδιας της ζωής των παιδιών που ψυχαγωγούνται στους χώρους αυτούς και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν, δημοτών τους και επισκεπτών», καταλήγει η επιστολή με αποδέκτη τους Δήμους.