Προσφυγικό: Δραματικές ώρες στη Μόρια – Πολύ δύσκολη η κατάσταση στη Νέα Καβάλα
Δραματικές ώρες περνούν οι αιτούντες άσυλο στο στρατόπεδο της Μόριας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου στη Μόρια στις 20 Σεπτεμβρίου βρίσκονταν 11.385 άτομα, με τη χωρητικότητα του στρατοπέδου να μην ξεπερνάει τις 3.000. Συνολικά στο νησί βρίσκονται 13.643 άτομα ενώ σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων έχει φτάσει τους 28.150
5.000 σε σκηνές
Η Μόρια αυτή τη στιγμή ζει δραματικές ώρες. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να μεταφερθεί τώρα κόσμος στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε στο CNN Greece ο εθελοντής Θανάσης Βουλγαράκης. Ο κ. Βουλγαράκης είπε ακόμα ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές, στο camp που έχει στηθεί δίπλα στις σταθερές εγκαταστάσεις του ΚΥΤ.
«Βλέπεις ένα τεράστιο χώρο με σκηνές. Άνθρωποι κοιμούνται σε διαδρόμους. Παρά τις προσπάθειες των εθελοντών και του προσωπικού του ΚΥΤ, οι συνθήκες υγιεινής είναι σε οικτρή κατάσταση», τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του αποχετευτικού συστήματος της Μόριας ήταν για να εξυπηρετήσεις κάποιες εκατοντάδες άτομα.
«Εκτός από τη Μόρια είναι γεμάτες και όλες οι άλλες δομές: Το Καρά Τεπέ, το ΠΙΚΠΑ, τα διαμερίσματα της "Ηλιαχτίδας". Να σημειωθεί ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στο νησί έχουν ξεπεράσει τους 800», κατέληξε.
Τι λέει ο δήμαρχος
Από τη μεριά του ο νεοκλεγείς δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης είπε στο CNN Greece ότι «η κατάσταση στη Μόρια έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού οι μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις 12.000 ενώ οι υποδομές είναι για λιγότερους από 3.000. Οι υγειονομικές συνθήκες είναι κακές, ενώ κλονίζεται το αίσθημα ασφάλειας τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική κοινωνία».
Ο κ. Κύτελης εκτιμά ότι «είναι θετικές οι αποφάσεις της χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης. Αρκεί βέβαια να εφαρμοστούν. Πρέπει να αποσυμφορηθεί η Μόρια να φυλαχτούν τα σύνορα. Έχουμε φτάσει στα όρια μας», κατέληξε.
Οι αστυνομικοί
Πάντως, οι τοπικές αστυνομικές ενώσεις διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια του αστυνομικού προσωπικού στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σε ανακοίνωση των τριών ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων του Βορείου Αιγαίου που δημοσιεύει το τοπικό site ΣτοΝησί, αναφέρεται ότι:
«Οι Ενώσεις μας μετά την από 20/09/2019 απόφαση του Κατωτέρου Συμβουλίου Μεταθέσεων, να ενισχύσει τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της ΓΕ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου με τον εξωπραγματικό αριθμό μηδέν, αγνοώντας παντελώς τις ανάγκες μας σε έμψυχο δυναμικό αλλά και αυτές των πολιτών για ουσιαστική αστυνόμευση σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που επί σειρά ετών μαστίζονται από το μεταναστευτικό-προσφυγικό, δείχνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο την απαξίωση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας για τα όσα δεινά ζούμε ως αστυνομικοί αλλά και ως πολίτες, μας αναγκάζει να «κατεβάσουμε ρολά». Οι αντοχές μας τελείωσαν. Το φιλότιμό μας εξαντλήθηκε. Η κοροϊδία φτάνει».
Στη Νέα Καβάλα
Εντωμεταξύ, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στο στρατόπεδο της Νέας Καβάλας Κιλκίς όπου μεταφέρθηκαν πριν λίγες μέρες πρόσφυγες από τη Μόρια. Οι υποδομές είναι ανεπαρκείς, ενώ πολλές σκηνές ξηλώθηκαν από τη χτεσινή κακοκαιρία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στη σελίδα της ομάδας The Hope Project.
Σε ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι: «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει λύση στο πρόβλημα (ΣτΣ του στρατοπέδου στη Νέα Καβάλα), το οποίο θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο με την έλευση του χειμώνα, των βροχοπτώσεων, των ισχυρών ανέμων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες σκηνές, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε σύντομα τα ίδια προβλήματα, σε μια περιοχή με έντονους ανέμους όπως το Πολύκαστρο».
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι: «Η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει άμεσα όλα τα μέτρα ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες των Δομών να μεταφερθούν σε χώρους ανθρώπινους, ασφαλείς, χωρίς προβλήματα θέρμανσης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδότησης».