ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά

INTIME / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει εκ νέου το προσφυγικό καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου παρατηρείται «ασφυξία» στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στις δομές που φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τις πρώτες εννέα ημέρες του Σεπτεμβρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο 2.720 πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, είναι ενδεικτικό ότι συνολικά 454 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από χθες έως και σήμερα στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 228 πέρασαν χθες και άλλοι 226 σήμερα.

Ροές προσφύγων και μεταναστών διαπιστώθηκαν σήμερα και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου: 81 πέρασαν στη Χίο και 220 στη Σάμο. Έτσι, συνολικά, σήμερα, στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν 527 άτομα, τα οποία προωθούμενα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζήτησαν άσυλο.

Ενώ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πλέον, ζουν περισσότερα από 11.000 άτομα, με την συντριπτική πλειοψηφία όσων διαμένουν στον καταυλισμό να ζει σε αυτοσχέδιες παράγκες σε κτήματα που είτε έχουν ενοικιασθεί από ΜΚΟ είτε έχουν αυθαίρετα καταληφθεί.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι ωστόσο η διαχείριση και σε άλλα νησιά, όπως τη Σάμο και τη Χίο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο hotspot της Χίου φιλοξενούνται σχεδόν 4.000 πρόσφυγες όταν η δυναμικότητα του Κέντρου δεν ξεπερνά τα 1.000 άτομα.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Αλέξανδρος Ζαβός μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece την Τρίτη τονίζοντας ότι επισκέφθηκε ο ίδιος το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Σάμο, όπου είδε «περισσότερα από 5.000 άτομα σε χώρο που είναι φτιαγμένος για 700 άτομα».

«Έχουμε 5.000 κατοίκους και 5.000 μετανάστες στην πόλη της Σάμου, η ζωή των ανθρώπων έχει κυριολεκτικά αλλάξει, παρόλα αυτά δείχνουν μια τεράστια υπομονή και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα όπως μπορούνε με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαβός εκτίμησε ότι η Τουρκία πιέζει, «δεν θα φθάσει όμως στο επίπεδο του 2015» από τη στιγμή που - όπως είπε - υπάρχει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και δεν θεωρεί ότι μπορεί να παραβιαστεί στο σύνολό της από την Άγκυρα.

Εξήγησε ότι κατά την κρίση του η Τουρκία «δίνει το στίγμα για το πώς μπορεί να πιέσει για να έχει καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί στους τομείς που την ενδιαφέρουν».

Εξέφρασε την ανησυχία ωστόσο ότι «αν τα νούμερα ξεφύγουν από τα μέχρι σήμερα ελεγχόμενα μπορεί να οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη».

«Πρέπει η Ελλάδα να προϊδεάσει τους Ευρωπαίους ότι εάν ο αριθμός που θα μαζευτεί στη χώρα μας είναι μη διαχειρίσιμος και κινδυνεύει η Ελλάδα με εσωτερικές κοινωνικές εκρήξεις λόγω της υπερσύσσωρευσης πληθυσμού τότε πρέπει και η Ευρώπη να έχει φροντίσει να έχει τρόπους αντιμετώπισης», σημείωσε περαιτέρω.

Μάλιστα ο κ. Ζαβός επισήμανε με έμφαση ότι θα πρέπει να καταλάβει η Ευρώπη ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τότε θα προκύψει ανάγκη για άνοιγμα των συνόρων προς τις ευρωπαϊκές χώρες. «Όσα τείχη και να υψώνουν γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν να σταματήσουν αυτά τα ρεύματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε λέγοντας ότι μπορεί η Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία για να έχει μια καλύτερη συμφωνία -με βάση και τις οικονομικές εξαρτήσεις - αλλά θα χρειαστεί και στο εσωτερικό της να καταλάβει η ήπειρός μας ότι «θα πρέπει να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες που χτίστηκε, της αλληλεγγύης και της ελεύθερης μετακίνησης».

Ο Νίκος Δένδιας πάντως βρέθηκε χθες στο Βερολίνο όπου και είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας ο οποίος και του εξέφρασε τον «μεγάλο σεβασμό» του τόσο για τα βάρη που επωμίστηκε η Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης όσο και για τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό της νέας κυβέρνησης και τις ενέργειές της στο μεταναστευτικό.

Φαίνεται πάντως ότι η Αθήνα αναμένει τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της Άγκυρας. Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο ο Τούρκος πρόεδρος να ακούσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντησή τους στις 25 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης