ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από την κρίση στον Περσικό

INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και η εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» έχουν επιπτώσεις και στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων.

Ήδη, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης είναι ακριβότερες από ένα έως πέντε λεπτά, με παράγοντες της αγοράς να κρούουν καμπανάκι για μεγαλύτερες ανατιμήσεις τις επόμενες ημέρες, αν συνεχιστεί η «κούρσα» του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά με κάθε επιφύλαξη, όπως επισημαίνει, ότι από αύριο Τετάρτη αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων και του υγραερίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων.

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, ενώ υπενθύμισε ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων.

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου -και τις επιπτώσεις τους στην εγχώρια αναφορικά με την επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού- στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, εκτός κι αν η κρίση στον Περσικό Κόλπο λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες οι παραδόσεις από τη Σαουδική Αραβία εκτελούνται κανονικά και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί αρρυθμίες συνολικά στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις της Aramco που επλήγησαν από τις επιθέσεις με drones, θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μετά από ενάμιση μήνα. Ωστόσο, εάν χρειαστεί, ΗΠΑ και Ρωσία, θα αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Γενικότερα, εάν συνεχιστεί το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, θα υπάρξει πίεση συνολικά στην οικονομία. Από την διάρκεια και την ένταση που θα έχει η κρίση θα εξαρτηθεί και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις. Διότι μια σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής λόγω ανατιμήσεων στα καύσιμα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και παράλληλα θα πληγούν και οι καταναλωτές, καθώς για να μετριαστούν οι απώλειες, θα ανατιμηθούν προϊόντα και υπηρεσίες.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που επηρεάζεται άμεσα από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου είναι η ΔΕΗ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιχείρηση στην οικονομική της έκθεση για κάθε ένα ευρώ ανά τόνο αύξησης της τιμής του μαζούτ, η επίπτωση διαμορφώνεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ και για κάθε ένα ευρώ στο χιλιόλιτρο του ντίζελ, η επιβάρυνση είναι της τάξης των 300.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης