ΕΛΛΑΔΑ

«Πήγα να κατευνάσω τα πνεύματα» υποστηρίζει ο δεύτερος κατηγορούμενος για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Φωτογραφία αρχείου / Στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής INTIME/ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Με πρόθεση να κατευνάσει τα πνεύματα βρέθηκε στην επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 -μία βδομάδα πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα- από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγήςυποστήριξε ο κατηγορούμενος Χρήστος Χατζηδάκης που απολογήθηκε σήμερα Πέμπτη, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Δήλωσε μάλιστα σχεδόν αλληλέγγυος προς τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, ισχυριζόμενος πως είχε αγαστή συνεργασία μαζί τους και υποστηρίζοντας πως ο ρόλος του εκείνο το βράδυ ήταν συμφιλιωτικός. Όπως είπε, επειδή υπήρχε αλληλεγγύη μεταξύ τους ως εργαζομένων στη Ζώνη, προσπάθησε πολλές φορές να κατευνάσει τα πνεύματα μαζί με τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, θύμα της άγριας επίθεσης.

Ωστόσο δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για το τηλεφώνημα που είχε μετά την επίθεση με τον τότε βουλευτή, νυν ευρωβουλευτή και συγκατηγορούμενο του, Γιάννη Λαγό.

«Μιλήσαμε για να δει αν είμαι καλά, γιατί είχα χτυπήσει. Είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν για δουλειές στα γραφεία. Μου είπε αν πρέπει να πάω στο νοσοκομείο να προσέξω μην είναι εκεί οι άλλοι και συνεχιστεί ο τσακωμός, αλλά εγώ δεν ήθελα να πάω. Δεν ξέρω αν με πήρε εκείνος τηλέφωνο ή εγώ, ούτε πώς έμαθε ότι χτύπησα» ανέφερε μετά από ερωτήσεις της προέδρου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη δεν άφησε ασχολίαστη και την επαναλαμβανόμενη από τον κατηγορούμενο θέση περί της αλληλεγγύης του με τον κ. Πουλικόγιαννη:

«Αν είναι οι σχέσεις σας τόσο καλές, δεν μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία σας στο σημείο. Εσείς μιλάτε για τον Πουλικόγιαννη και τους υπόλοιπους με τα καλύτερα λόγια. Αυτά που λέτε δεν συνηγορούν με το ότι ήσασταν στο δρόμο. Λέτε "φίλος", λέτε "αγαστή συνεργασία"...».

«Αυτό πληρώνω. Επικράτησε η πολιτική τους βούληση. Βγήκα μπροστά γιατί φοβήθηκα μην δημιουργηθούν επεισόδια. Αυτή την πρωτοβουλία πήρα και αυτή με έμπλεξε. Αν είχα φύγει, θα είχα γλιτώσει», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος.

Κατά τον κατηγορούμενο, 15 άτομα της Χρυσής Αυγής που είχαν βγει για τρικάκια, τυχαία συνάντησαν στη Λεωφ. Δημοκρατίας, έξω από πύλη της Ζώνης, 15 άτομα του ΠΑΜΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Όπως είπε «όταν συναντηθήκαμε, υπήρχε μία ενόχληση, ήταν και το νέο σωματείο στη Ζώνη που επρόκειτο να γίνει. Ζήτησα από τον Πουλικόγιαννη να μιλήσουμε, να τελειώσει η ένταση. Εκείνοι μας είδαν, έβαλαν κράνη και βγήκαν μπροστά. Πέντε λεπτά μιλήσαμε, μου είπε:

«Στο είπα ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και είσαι καλό παιδί. Πώς ξεκίνησε δεν ξέρω».

Πρόεδρος: Πώς χτυπήθηκαν οι άλλοι; Με τα χαρτιά σας;

Κατηγορούμενος: Έπεσαν πέτρες. Μπορεί να υπήρχαν και άλλα αντικείμενα αλλά δεν μπορώ να ξέρω. Εγώ δεν κρατούσα τίποτα. Δεν κρατούσαμε σημαίες, αλλά μπορεί και να υπήρχαν... αν ήρθαν άτομα μετά, συμπληρωματικά, δεν μπορώ να ξέρω.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη δικογραφία, η ομάδα των περίπου 50 χρυσαυγιτών από τις οργανώσεις Περάματος, Νίκαιας και Σαλαμίνας, αφού αρχικά έκλεισαν την κυκλοφορία στο οδόστρωμα, περικύκλωσαν και εγκλώβισαν τα μέλη του ΚΚΕ και στη συνέχεια τους επιτέθηκαν, αρχικά, με μεγάλες πέτρες, που εκσφενδόνιζαν νεαρά παιδιά πιθανόν μαθητές, ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν και να είναι πιο ευάλωτοι στην κύρια επίθεση που επακολούθησε με στυλιάρια, ρόπαλα, λοστούς κλπ.

Ο Χρ. Χατζηδάκης είπε πως στο επεισόδιο συμμετείχε ο Αναστάσιος Πανταζής, ο οποίος δεν χτύπησε κανέναν αλλά μόνο φώναζε. «Τον Πανταζή μόνο φραστικά τον άκουσα να επιτίθεται. Ήταν ένας τσαμπουκάς που υπήρχε γενικώς. Δεν είδα κάτι άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι οι Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός συμμετείχαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, στην ομάδα των 50 περίπου ατόμων από τις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής σε Πέραμα, Νίκαια και Σαλαμίνα, με επικεφαλής το φερόμενο ως μέλος του Πενταμελούς Συμβουλίου της Τοπικής Οργάνωσης της ΧΑ στο Πέραμα, Αν. Πανταζή. Κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης