Σε ύφεση η φωτιά στην Ελαφόνησο: Μεγάλη οικολογική καταστροφή
Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από το Σάββατο στην Ελαφόνησο με αποτέλεσμα να εκκενωθούν προληπτικά ο οικισμός Παναγιά αλλά και το camping.
Η φωτιά αναζωπυρώθηκε νωρίτερα σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο της κατάσβεσης.
Η πυρκαγιά πλέον είναι σε ύφεση και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούν ακόμη συνολικά 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη, τρία PZL και πέντε ελικόπτερα.
Ένα ακόμη ελικόπτερο βρίσκεται στην περιοχή για συντονισμό από αέρος.
Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν και τέσσερα οχήματα ΟΤΑ αλλά και μηχανήματα της περιοχής.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κινδυνεύουν άνθρωποι ή σπίτια.
Εξέφρασε, μάλιστα, αισιοδοξία από τους αρμόδιους ότι η πυρκαγιά σύντομα θα ελεγχθεί. Από την περιοχή αποχώρησαν και οι τελευταίοι τουρίστες -όσοι, δηλαδή δεν είχαν φύγει από χτες.
‘Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, μεγάλος αριθμός επισκεπτών κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι για να φύγουν από το νησί.
Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι η φωτιά θα προκαλέσει όχι μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική από τη νύχτα υπήρχε φόβος για αναζωπύρωση και είχαν ενταθεί οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά ενώ είχε ζητηθεί από το Λιμενικό να υπάρχει μόνιμα φεριμπότ στο νησί για την περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρυνθούν αυτοκίνητα.
H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι στο σημείο μεταβαίνει με ελικόπτερο και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς με ομάδα της ΕΜΑΚ.
Μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές και τη Δευτέρα
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Σκύρος, Φθιώτιδα, Εύβοια)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
- Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ.
Συνεπώς, συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Απευθύνεται έκκληση:
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
- Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
Τέλος, παρακαλούνται όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.