ΕΛΛΑΔΑ

Οι ελληνικές θάλασσες «πλημμύρισαν» με λαγοκέφαλους

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές για την αντιμετώπιση των λαγοκέφαλων που έχουν «πλημμυρίσει» τις ελληνικές θάλασσες.

Μετά από δεκάδες καταγγελίες, αλλά και επιθέσεις σε λουόμενους, η περιφέρεια Δωδεκανήσων θα προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων. Προσανατολίζεται μάλιστα και στην επικήρυξη του επικίνδυνου ψαριού.

Ο λαγοκέφαλος είναι τοξικό και άκρως επικίνδυνο -αν καταναλωθεί- ψάρι, με κοφτερά δόντια.

Τη μεγάλη απειλή από τη συστηματική «εισβολή» λαγοκέφαλων στα νερά της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι αλιείς τόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης μας (σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς και με διευθύνσεις από άλλες περιφέρειες αλλά και από άλλα μεσογειακά κράτη με αντικείμενο το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την εμφάνιση των λαγοκέφαλων. Προετοιμάζουμε από κοινού τις προτάσεις που θα καταθέσουμε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, διότι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα αλιεύματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαννετίδης στη Δημοκρατική.



Ο αντιπεριφερειάρχης συμπλήρωσε πως: «Υπάρχουν σκέψεις, όπως η επικήρυξη του είδους. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει, αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισης για να έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί καθώς και το ΕΛΚΕΘΕ έχουν επισημάνει τον κίνδυνο από τη μεγάλη πυκνότητα των πληθυσμών του λαγοκέφαλου στα νερά μας, λόγω έλλειψης θηρευτών του στη Μεσόγειο.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται διαρκώς όσο δεν δίνεται λύση. Το είδος δεν θεωρείται επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλον τρόπο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο, αν και το συγκεκριμένο είδος δεν είναι βρώσιμο.

Ο λαγοκέφαλος που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, έχει εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει -μέχρι στιγμής- μεγάλους πληθυσμούς στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη.

Το ψάρι αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης