Νέα διαμάχη Εκκλησίας – Πολιτείας για την καύση των νεκρών
Η καύση των νεκρών αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), κατά τη σημερινή της συνεδρίαση καυτηρίασε για άλλη μια φορά την απόφαση της Kυβέρνησης να προωθήσει την καύση των νεκρών και έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον τρόπο που τελείται η καύση των νεκρών.
Συγκεκριμένα το διοικητικό σώμα της Εκκλησίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ανακοίνωσε ότι τα σώματα των νεκρών όταν εξέρχονται από τον κλίβανο, θρυμματίζονται στο μίξερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αντιμετωπίζει τους νεκρούς ως «στερεά απόβλητα».
Στιγμιότυπο από την ειδική συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιανουαρίου 2016, με θέμα τη διδασκαλία των θρησκευτικών. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης.
Σημείο αιχμής για την Εκκλησία αποτελεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», και ειδικότερα το άρθρο 21 το οποίο ορίζει ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον «τύπο τελετής της κηδείας» του. Το ίδιο άρθρο, που εγείρει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ορίζει ότι η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες «που επιμελούνται της ταφής του νεκρού», αρκεί να μην προσκρούει σε «κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη».
Η Ιερά Σύνοδος εκτιμά ότι παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν διά νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία αλλά την αποτέφρωση της σορού του.
«Ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη»
«Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία της κατ’ ευφημισμόν «αποτεφρώσεως» μετά την καύση της σορού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές της σύγχρονης «αποτέφρωσης νεκρών» και της «διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων». Η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος (Α’ Κορ. 6,19) στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού (Γεν. 1,24) και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα όχι ως «στερεό απόβλητο», όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος Της», αναφέρει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.
Η Ιερά Σύνοδος καταγγέλλει ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την παραδοσιακή ταφή, αντί της καύσης, υφίστανται απαξιωτική μεταχείριση από τους υπέρμαχους της καύσης, τονίζοντάς τους το επιχείρημα ότι η ταφή είναι μακάβρια και δαπανηρή για τους οικείους τους.
Ειδική αποστολή μητροπολιτών στο Φίλη: Μόνο μερικά θρησκειολογικά στοιχεία στα θρησκευτικά
Επίσης η Δ.Ι.Σ θα στείλει στον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, αντιπροσωπεία αποτελεούμενη από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιερόθεο, Καστορίας Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο, καθώς και τον Ειδικό Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου για να του επιδώσουν τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Η επιστολή θα περιλαμβάνει την εισήγηση του μητροπολίτη Ναυπάκτου για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, ο οποίος δεν είναι αντίθετος στην εισαγωγή ορισμένων θρησκειολογικών κεφαλαίων στο κάθε βιβλίο. Στην εισηγήσή του ο μητροπολιτης Ναυπάκτου, επισημαίνει ότι το θέμα: «πρέπει να επικεντρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών με την δική του θεματική μεθοδολογία, στο οποίο όμως μερικές βελτιώσεις, εντάσσοντάς το στα σύγχρονα παιδευτικά δεδομένα, οπότε να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο - όχι σε κάθε μάθημα - μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με την θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές και τα καλά στοιχεία του νέου προγράμματος σπουδών».