Νέα φάρμακα για τη Θετική Λίστα μέσα στο καλοκαίρι – Τι θα γίνει με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ
Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση για σειρά νέων φαρμάκων μέσα στον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης ολοκληρώνεται η διαδικασία για τους φακέλους που έχουν κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες και η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος παρέρχεται μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Τα παραπάνω δήλωσε στο CNN Greece ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, με βάση σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο της Επιτροπής. Η λειτουργία της Επιτροπής έχει μπει σε κανονικούς ρυθμούς, αν και υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις. Παρά τα όποια προβλήματα, όμως η συγκρότηση της Επιτροπής και η έναρξη διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας, αποτελεί ένα από τα κύρια επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος. Ήδη ολοκληρώθηκε η δεύτερη διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα C με ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από την πρώτη συμφωνία, με ισχύ και στην Κύπρο.
Ωστόσο, δεν προχώρησε η σύσταση του Οργανισμού HTA, με δεδομένο ότι η Επιτροπή αποτελεί ένα μεταβατικό σχήμα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή, όμως δεν έγινε δυνατό λόγω των πρόωρων εκλογών.
Θετικά βήματα έγιναν στον τομέα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών, προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος. Από 4 μόλις θεραπευτικά πρωτόκολλα που είχαν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο τέλος του 2015 - αρχές 2016, σήμερα έχουν ενταχθεί πάνω από 60. Συνολικά έχουν συνταχθεί πάνω από 100 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τις αρμόδιες ομάδες εργασίας, ενώ περίπου 40 βρίσκονται στην αναμονή για να ενταχθούν στην ΗΔΙΚΑ.
Μικρότερη ήταν η πρόοδος στον τομέα των μητρώων ασθενών. Έχουν προδιαγραφεί 50 παθήσεις για τις οποίες θα δημιουργηθούν μητρώα, όμως μέχρι σήμερα έχουν συγκροτηθεί οι ομάδες εργασίας για 15 νοσήματα. Και εδώ, την υλοποίηση του σχεδιασμού διέκοψαν οι εκλογές, καθώς είχε προβλεφθεί η χρηματοδότηση τόσο για την ψηφιακή υποστήριξη των μητρώων από την ΗΔΙΚΑ, όσο και για το προσωπικό που θα χρειαζόταν για την επεξεργασία των στοιχείων.
Η εκκρεμότητα του Οργανισμού HTA, όπως και η Υπουργική Απόφαση για την ένταξη στη Θετική Λίστα των νέων φαρμάκων που θα ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση, η συνέχιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών περνούν στην επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για πολιτικές μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που δύσκολα θα αμφισβητηθούν από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό που ανησυχεί όμως τον γενικό γραμματέα του υπουργείου πιο πολύ, είναι το πιθανό «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για το 2019, είχαν προγραμματιστεί 950 προσλήψεις ιατρικού και 1.200 προσλήψεις λοιπού προσωπικού για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι άγνωστη, όμως, η «τύχη» των αντίστοιχων προκηρύξεων. Ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περιλάμβανε άλλες 2.500 προσλήψεις για το 2021-22 και αντίστοιχα για τα επόμενα χρόνια. Αν η ΝΔ εφαρμόσει τον κανόνα 1/5, τότε πάμε σε μόλις 300 προσλήψεις το χρόνο, με βάση τις συνταξιοδοτήσεις, επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, όχι όμως γιατρών, και σε ορίζοντα τετραετίας, προσθέτει. Η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας είναι τόσο κρίσιμη, γιατί «η επάρκεια σε προσωπικό είναι προϋπόθεση για καλής ποιότητας δημόσια υγεία» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.