ΕΛΛΑΔΑ

Διαδραστικό σεμινάριο για την ανακουφιστική φροντίδα – Αφήνοντας πίσω το αίσθημα του υποφέρειν

Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Ένα ενδιαφέρον Διαδραστικό σεμινάριο αναφορικά με την Ανακουφιστική Φροντίδα πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019, στις 18.30 – 21.00 στο Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. (Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου).

Το σεμινάριο πραγματοποιούν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας "Κώστας Στεφανής" (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) με τη συνεταιριζόμενη με αυτό HYGIEIA Scientific Research and Educational Cluster και τη Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής "Τζένη Καρέζη" (Παράρτημα Αρεταίειου Νοσοκομείου) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για μία γιορτή ενημέρωσης σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα, που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την εγκαθίδρυση των πρότυπων και καινοτόμων μονάδων Ανακουφιστικής Φροντίδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2002) ως Ανακουφιστική Φροντίδα (Palliative Care) ορίζεται η ολιστική προσέγγιση που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών που αντιμετωπίζουν απειλητικές για την ζωή ασθένειες καθώς και των οικογενειών τους, μέσω της πρόληψης και ανακούφισης του αισθήματος του «υποφέρειν» («suffering»). Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με την πρώιμη αναγνώριση, τη σωστή αξιολόγηση και την θεραπεία του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το λατινικό Pallium, που σημαίνει «μάσκα» (κάλυμμα) ή «κάπα» (μανδύας) και δείχνει ότι η Ανακουφιστική Φροντίδα αφορά στην ουσία την κάλυψη των συμπτωμάτων μιας ανίατης ασθένειας ή την παροχή κάποιου είδους προστασίας σε όσους δεν μπορούν να βοηθηθούν από την θεραπευτική ιατρική.

Κάθε χρόνο περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα στο τέλος της ζωής τους, ενώ το 6% του πληθυσμού αυτού αφορά την παιδική ηλικία.

Το Διαδραστικό Ενημερωτικό Σεμινάριο Ανακουφιστικής Φροντίδας τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με ομιλητές την καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Υπεύθυνη Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Τζένη Καρέζη» (Παράρτημα Αρεταίειου Νοσοκομείου), Καθηγήτρια κυρία Κυριακή Μυστακίδου, τον Ταγματάρχη Υγειονομικού Σώματος, Κλινικό Διαιτολόγο και Πρόεδρο Δ.Σ. του Επιστημονικού Οργανισμού Φοίνικας- Φροντίδα Καρκινοπαθών, κ. Γκότση Ευθύμιο, τη σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, κα Σταυρούλα Κατσικάρου και την Πρόεδρο της ΑΜΚΕ «Άγγιγμα Ζωής», κυρία Χριστίνα Νομικού.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα λάβει χώρα βιωματικό δρώμενο με τίτλο «Κατάθεση Ψυχής» με την ηθοποιό Μαριάννα Τουμασάτου και τη συμμετοχή ασθενών που έχουν τύχει ανακουφιστικής φροντίδας από τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας και την καθηγήτρια κυρία Μυστακίδου, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε ασθενείς που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη διαδικασία των ερωτοαπαντήσεων (Q & A) από το κοινό.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης