ΕΛΛΑΔΑ

Ποινικός Κώδικας: Ο ΣΥΡΙΖΑ τον αλλάζει μετά από 70 χρόνια χωρίς συναίνεση και με άδεια Βουλή

EUROKINISSI

Σε «φάρσα» εξελίσσεται η διαδικασία κύρωσης του Ποινικού Κώδικα, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής θα παραστούν σήμερα μόνον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επέλεξε να προχωρήσει τη διαδικασία κύρωσης, παρά το ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση και εν μέσω καταγγελιών πως ο νέος Κώδικας κουβαλά μαζί του μεγάλα «ρουσφέτια». Μάλιστα, ο κ. Καλογήρου δεν κάμφθηκε ούτε από την επικριτική ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος , κατά του νομοθετήματος του, ούτε από τις αντιδράσεις μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που υποστήριξαν ότι οι νέες διατάξεις «είναι καύσιμο για την ανομία».

Πάντως, το γεγονός πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακολουθείται η κοινοβουλευτική τάξη είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει την κυβέρνηση.

Κατά το Σύνταγμα η διαδικασία κύρωσης Κωδικών από τη Βουλή είναι κορυφαία διαδικασία και για αυτό ακολουθείται διαφορετικό από το συνηθισμένο τυπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον κώδικα Ποινικού Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης γνώμης ούτε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Σε ειδική ανακοίνωση που ανήρτησε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει τα εξής:

«Συμφώνως με το άρθρο 76 παρ. 6 του Συντάγματος, «Η επιψήφιση δικαστικών ή διοικητικών κωδίκων που συντάχθηκαν από ειδικές επιτροπές, οι οποίες έχουν συσταθεί με ειδικούς νόμους μπορεί να γίνει από την Ολομέλεια της Βουλής με ιδιαίτερο νόμο που τους κυρώνει στο σύνολό τους».

Περαιτέρω, το άρθρο 111 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι κατά την επιψήφιση δικαστικών ή διοικητικών κωδίκων συμφώνως με το άρθρο 76 παρ. 6 του Συντάγματος η συζήτηση γίνεται μια φορά καταρχήν και κατόπιν ακολουθεί ψήφιση στο σύνολο.

Δεδομένου ότι το παρόν νομοσχέδιο εισήχθη από τον αρμόδιο Υπουργό προς ψήφιση στην Ολομέλεια συμφώνως με το άρθρο 76 παρ. 6 του Συντάγματος, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 111 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής, και τα επί μέρους άρθρα του παρόντος δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοτεχνικής επεξεργασίας από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής».

Από τα παραπάνω προκύπτει πως ένας νόμος που αλλάζει κάθε 70 χρόνια, όπως ο Ποινικός Κώδικας, έπρεπε να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με λεπτομέρεια και μέγιστη διαβούλευση και όχι να έρθει με διαδικασίες εξπρές και χωρίς τη διακομματική συναίνεση που χρειάζεται.

Άλλωστε ήδη η κυβέρνηση έχει διασυρθεί διεθνώς για το γεγονός ότι με το νομοθέτημα που έφερε στη Βουλή επιφυλάσσει ήπια ποινική μεταχείριση σε εγκλήματα ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας όπως ο βιασμός, αλλά και σε όλο το εύρος των εγκλημάτων που άπτονται της διαφθοράς.

Αλγεινή τέλος εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο νέος Ποινικώς Κώδικας εξαλείφει ή τροποποιεί προς το ευμενέστερο διατάξεις που αφορούν σε ποινές για εγκλήματα, με τα οποία βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης