ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η κεντρική επεξεργασία αίματος στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

MOTION TEAM

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει η διαχείριση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας, μετά την έναρξη της λειτουργίας του εργαστηρίου κεντρικής επεξεργασίας αίματος, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Το ΕΚΕΑ εγκαινιάζει την Τρίτη (04/06/2019) τη νέα Αίθουσα Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του γενικού γραμματέα Γιώργου Γιαννόπουλου.

Εμβληματική αλλαγή για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, χαρακτηρίζει την έναρξη της κεντρικής επεξεργασίας του αίματος, η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Χάρις Ματσούκα, μιλώντας στο CNN Greece. Όπως εξηγεί, στο εργαστήριο του ΕΚΕΑ θα συγκεντρώνεται το σύνολο του αίματος από τις αιμοδοσίες, θα γίνεται ο διαχωρισμός σε αιμοπετάλια, ερυθρά και άλλα παράγωγα και στη συνέχεια θα τροφοδοτούνται τα νοσοκομεία. Η προμήθεια των νοσοκομείων θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες τους, με τη χρήση ειδικού λογισμικού για τον καθορισμό των αποθεμάτων.

Με τον τρόπο αυτό, θα επιτυγχάνεται ορθολογικότερη διαχείριση και επομένως θα βελτιωθεί η επάρκεια αίματος στη χώρα.

Η νέα αίθουσα κεντρικής επεξεργασίας αίματος ακολουθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η δημιουργία κέντρων επεξεργασίας αίματος εκτός του χώρου των νοσοκομείων έχει στόχο την υψηλής ποιότητας συλλογή, επεξεργασία και έλεγχο του αίματος των αιμοδοτών και τη διανομή του στα νοσοκομεία προς χρήση ανάλογα με τις ανάγκες τους.

«Η κεντρική επεξεργασία του αίματος θα εξασφαλίσει ομοιόμορφο, τυποποιημένο, ασφαλές προϊόν σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από την Αττική, μειώνοντας παράλληλα το κόστος επεξεργασίας και ελέγχου του αίματος και των παραγώγων του, μέσω κεντρικού συστήματος προμηθειών. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης όλης της αλυσίδας επεξεργασίας για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας και άριστης ποιότητας προϊόντων αίματος από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων» διευκρινίζει η κ. Ματσούκα.

Μετά την έναρξη του Κέντρου Αίματος Αττικής, σειρά παίρνει το κέντρο επεξεργασίας αίματος Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Δέλτα έχει παραχωρήσει οικόπεδο 7.500 τ.μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης